Sport

Lager veileder i kampen mot rasisme

Toppfotballen, Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund skal rasismen til livs med ny veileder. Tidligere Vålerenga-profil Freddy dos Santos, nå i Norsk Toppfotball, har fått ansvaret for å lede kampanjen #Stopp.

Bakgrunn: Idretten tar nye grep etter rasistiske tilrop mot Pellegrino

Hvordan skal en takle rasisme i og rundt idretten på en best mulig måte? Det skal dos Santos og co. se enda nærmere på.

– Bakgrunnen for at vi setter i gang denne kampanjen er selvfølgelig de siste ukers hendelse, sier Freddy dos Santos til Dagsavisen.

Han viser til da Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino ble utsatt for rasisme på tribunen i kampen mellom Kristiansund og Aalesund nylig.

– Dette resulterte i at vi fikk idrettspresidenten inn på vårt kontor på Ullevaal, med en klar oppfordring: Ta tak i dette. Nå må vi få en slutt på rasisme, sier dos Santos.

– Det var et springbrett til at vi nå setter i gang med dette arbeidet. Jeg er veldig stolt og glad for at fotballen lar oss få lov til det . Dette er en sak som står meg personlig nært. Jeg var jo tidligere ambassadør i Vålerenga mot rasisme. VIF er en klubb som har tatt problemet på alvor i lang tid, fortsetter han.

Veileder for hele idretten

Dos Santos ønsker at kampanjen skal favne bredt.

– Vi skal løfte denne jobben opp i de sentrale sfærene i og rundt norsk fotball. Vår oppgave nå blir å lage en veileder for fotballen, men håpet er at den vil bidra til at også idretten for øvrig skal kunne håndtere disse hendelsene bedre.

– Lettere sagt enn gjort?

– Antirasistisk arbeid er en pågående prosess, en prosess som aldri tar slutt. Jeg skulle selvfølgelig ønske at en kunne se en ende på det. At det kunne resultere i noe så konkret som at rasismen slutter. Men det er hardt arbeid hver dag som gjelder. Det er min opplevelse av det fra tidligere, da jeg jobbet for stiftelsen VIF Samfunn, svarer han.

– Hva kampanjen vil lede til av konkrete resultater, det kan jeg ikke svare på akkurat nå, men vi skal tydeliggjøre vårt budskap ut. Både til supportere, men også spillere i topp og bredde. Vi skal bidra til at vi får bedre forhold for alle våre utøvere. Amahl Pellegrino og hans kolleger i topp og bredde skal føle seg trygge, fortsetter den tidligere VIF-profilen.

Han mener utestengelse i seg selv ikke er virkningsfullt nok når noen rammes av rasisme i idretten.

– En av dem som sitter sammen med meg i arbeidsgruppa – Yngvar Andersen - sa det godt: Ren utestengelse framstår som en gammeldags metode å sanksjonere på. Vi fjerner ikke problemet ved å gjemme det. Andre virkemidler – andre redskaper i verktøykassa – gir større grobunn for å komme rasismen til livs. Det vi vil er at folk skal endre holdningene sine. Det å få opp øynene, møte fordommene man selv har i møte med andre, tror jeg er mye mer effektivt. Dette er et holdningsskapende program. Jeg kan ikke definere nå hva det skal være, det skal utvalget jobbe med og finne ut av, forklarer han.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Glad Pellegrino

Tidsperspektivet på det hele er foreløpig ikke klart.

– Det må vi komme tilbake til. Men veilederen skal jobbes ut og i hvert fall være klar før seriestart neste år. Men det er bedre å ta den tiden det trenger for at selve veilederen skal bli så bra som den kan få blitt. Og det blir ikke sånn at vi skal inn til Ullevaal stadion og bestemme. Det er fremdeles klubbene og stadioneierne som skal bestemme hva sanksjonene skal være, men vi prøver med dette å gi dem en større rettleder for hva slike sanksjoner kan inneholde, sier han.

– Hvordan har reaksjonene vært så langt?

– Nå er vi jo akkurat i gang, men det har tikket inn noen meldinger. Mange er glade for at vi iverksetter dette. Aller gledeligst er det at Amahl Pellegrino gir oss veldig tommel opp, han er veldig glad for at en utrolig kjip situasjon for ham gir fotballen en mulighet til å forbedre seg. At det faktisk skjer noe. Det er en veldig hyggelig tilbakemelding å få. Jeg er glad for det, glad for at han føler at hans rop ut i natta ikke bare forblir et rop ut i natta. Noen hører faktisk etter, fastslår Freddy dos Santos.

Mer fra Dagsavisen