Sport

Men dette var øyeblikket på Ullevaal

(Norge - Romania 4-0). Martin Ødegaard serverer en 40-meterspasning som glir som smør gjennom Romanias forsvar. Erling Braut Haaland fullfører på beste vis. Nå trengte norsk fotball et slikt øyeblikk.

Nordmenn, og mange medier, er gode til å tilpasse følelseslivet etter hvordan dette landslaget presterer. Etter tapet for Serbia var det dyp fortvilelse. EM-plassen glapp. Søndag fikk vi se glimt av det vi har ventet på, at linken mellom Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland skal bli dette lagets våpen. At sistnevnte ender opp med hat trick er et naturlig resultat av en slik kamp.

Men det er 1-0 scoringen som skilte seg ut denne kvelden og som bekreftet hvilket nivå disse spillerne er på. Pasningen er verdensklasse, avslutningen profesjonell. Så er det naturlig for Braut Haaland å irritere seg over at han ikke scoret fem, og tok et enda større jafs mot Jørgen Juves eldgamle landslagsrekord på 33 scoringer.

Vi har lært oss aldri å ta av med dette laget. Romania var en helt annen motstander enn Serbia. Mot serberne talte vi 2-11 i målsjanser. Mot Romania endte det 10-2 i norsk favør.

Folk flest sliter med å henge med i hvilke kamper som teller for Norge i virvaret av landskamper. Men det er verdt å minne om at prestasjonen i nettopp  Nations League gjorde at vi i det hele tatt fikk omspill om EM-plass. Nå har Norge rykket opp ett nivå, men forutsetningen er den samme. Vinner Norge sin pulje, får man en ekstra sjanse til VM i 2024 hvis man IKKE lykkes i den tradisjonelle VM-kvalifiseringen som trekkes i desember og spilles neste år.

Lars Lagerbäck innrømmet at følelseslivet var litt annerledes denne kvelden enn på torsdag. Presset på ham fortsetter og er forsterket etter at Ståle Solbakken plutselig ikke har jobb. Norge må vinne denne Nations League-pulja og den fortsetter allere onsdag mot Nord-Irland på Ullevaal. Så kommer to vriene bortekamper mot Østerrike og Romania senere i høst.

Det eneste sikre med et norsk fotballandslag er at det svinger mellom alle nivåer. Men denne kvelden fikk vi for første gang se linken Ødegaard - Braut Haaland slå ut på landslaget. Ødegaard med to målgivende, den første er allerede behørig omtalt, den andre var kveldens mest uselviske handling på Ullevaal. Og vi fikk se Birger Meling ta steget inn som vår nye venstreback.

Fiasko mot Østerrike, storseier over Nord-Irland, fiasko mot Serbia, storseier over Romania. Hva kan vi lese ut av dette? Ustabilitet i høyeste potens. Da blir oppgaven å bryte mønsteret onsdag kveld.

Uefas nasjonsliga fotball menn søndag, B-divisjonen gruppe 1:

Norge – Romania 4-0 (2-0)

Ullevaal stadion: 200 tilskuere.

Mål: 1-0 Erling Braut Haaland (13), 2-0 Alexander Sørloth (39), 3-0 Haaland (64), 4-0 Haaland (74).

Dommer: Ivan Kruzliak, Slovakia.

Gult kort: Omar Elabdellaoui (60), Norge.

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui (Jonas Svensson fra 79.), Stefan Strandberg, Kristoffer Ajer, Birger Meling – Martin Ødegaard (Martin Linnes fra 70.), Mathias Normann (Fredrik Midtsjø fra 70.), Sander Berge, Mohamed Elyounoussi (Jens Petter Hauge fra 85.) – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland (Joshua King fra 78.).

Ubenyttede reserver: André Hansen, Sondre Rossbach – Leo Østigård, Sigurd Rosted, Patrick Berg, Markus Henriksen, Morten Thorsby.

Romania (4-2-3-1): Ciprian Tatarusanu – Cristian Manea, Andrei Burca, Alin Tosca, Nicusor Bancu – Razvan Marin, Alexandru Cretu (Alexandru Maxim fra 75.), Alexandru Cicaldau (Nicolae Stanciu fra 75.) – Gabriel Iancu (Denis Alibec fra 90.), George Puscas (Claudiu Keserü fra 64.), Ianis Hagi (Ionut Mitrita fra 63.).

Ubenyttede reserver: Florin Nita, David Lazar – Sergiu Hanca, Mihai Balasa, Ciprian Deac, Dragos Grigore, Mario Camora.

Nord-Irland - Østerrike 0-1. Østerrike leder gruppen foran Norge å seier i innbyrdes oppgjør.

Norges neste kamp er mot Nord-Irland på Ullevaal stadion onsdag klokka 20.45.