Sport

Grüner scoret først, men så tok Vålerenga grep i sin nye lekegrind

(Vålerenga - Grüner 4-1). Grüner ble historisk, men klarte ikke å ødelegge åpningsfesten for Vålerenga på nye Jordal. For nå er VIF alene på tabelltoppen etter tre strake seire.

Bilde 1 av 4

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Endelig var dagen der. Et flunkende nytt Jordal Amfi åpenbarte seg. Og Vålerenga bestemte det meste utpå den litt tynne isen og kunne feire åpningskampen slik de ønsket. Med seier.

Det var mye som ikke sto i manus til denne åpningskampen. Først og fremst at spillerne var omringet av over 5000 tomme seter.

Mer enn en hockeykamp

Dernest at lyden ikke fungerte da kulturminister Abid Raja foretok den offisielle åpningen. Men en slik barnesykdom kan man leve med. Også isen og klokka slet man litt med, men ikke verre enn at det bare ble noen korte pauser.

Nye Jordal Amfi er verdens mest energieffektive hockeyarena, så får vi se hvordan det fungerer når den fylles opp med publikum. Men når kan det skje? Det kunne ikke en gang kulturministeren svare på.

Mer om dette kan du lese om min kollega Aslaks inntrykk av denne historiske åpningskampen her.

Men så til materien. Det ble spilt en hockeykamp her.

Den første målscoreren

Det sto som sagt ikke i manus for hjemmelaget at det var Grüner skulle få æren av å score det første målet i den delikate arenaen. Svenske Carl Axel Wassenius dro seg gjennom hele VIF-forsvaret på egenhånd og satte et elegant stegskudd ned i hjørnet for VIF-keeper Tobias Breivold. 19-åringen som fikk sjansen i mål er blant landets største keepertalenter.

Og han fikk noen få anledninger til å vise sine egenskaper også. Men Vålerenga vant skuddstatistikken 19-3 og det forteller hvilket kambildet det etterhvert utviklet seg til.

Da var det spilt 2,21 minutter og den tidligere AIK-spilleren skrev seg om ikke annet inn i Jordals omfansrike historie.

Oppøyen ble quiz-svaret

Men hvem skulle score Vålerengas første mål? Svaret ble Jonas Oppøyen, og mange syntes det var fortjent. Han har lang fartstid i VIF.

– Keeper var kanskje litt overrasket over at jeg skjøt der jeg gjorde, sa Oppøyen til TV2 i den første pausen om scoringen han satte opp i den nærmeste vinkelen da han skar inn fra venstre.

– Da blir jeg vel et evig quizsvar på hvem som scoret det første VIF-målet her, sa han.

I begynnelsen av midtperioden satte han inn 2-1 da han kriget VIF i ledelsen, men dommerne måtte ta en videosjekk før de godkjente scoringen.

Lindström nør øyeblikket

De 200 heldige tilskuerne likte mer og mer av det de så. Og da poengkongen Tobias Lindström satte inn 3-1 var Vålerenga tilbake til normalen. Siste sesongs ydmykende tap for Grüner i siste serierunde skulle ikke gjenta seg i denne storstua.

Og etter 18-5 i skudd i midtperioden var det bare uttellingen Vålerenga var misfornøyd med.

– Kul å score i første kamp her, sa Tobias Lindström som bare hadde godt å si om den nye hallen.

Og det hjalp selvfølgelig at Vålerenga bestemte mer og mer ute på isen. Grüner måtte unnvære en av sine viktigste spillere i Robin Olsen Syversen, som ble skadet i torsdagens kamp mot Manglerud Star. Han er dessverre ute lenge.

Colin Spaberg Olsen satte seg på den eksklusive scoringslista da han skjøt høyt og kontant i den siste perioden. Derfra og inn var det ikke så mye å lure på.

Det har vært mye fokus på den nye arenaen, men for VIF-trener Roy Johansen betyr den gode sportslige starten mye. Han vil at Vålerenga skal være så nær toppen som mulig når publikum en vakker dag kan slippes inn her.

Men denne kampen var han ikke spesielt fornøyd med sportslig sett.

– Vi er slurvete og må opp mange hakk fra dette, sa han etter kampen.

At dette var første VIF-kamp i nye Jordal brukte han ikke så mange kalorier på.

Jonas Oppøyen var inne på det samme.

– Vi vinner på en dårlig dag. Det er jo en god egenskap, sa Oppøyen til Dagsavisen da lyset var i ferd med å slukkes.

Grüner må spille ytterligere noen bortekamper før hallen deres på Grünerløkka er klar for gjenåpning.

- Vi spiller langt under pari, sier en skuffet trener Morten Elverud til Dagsavisen.

– Vi får det første målet, men klarer ikke å utnytte det på noe vis. Det burde gitt oss energi, men det motsatte skjedde, sier han.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Grüner 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Nye Jordal Amfi: 200 tilskuere.

1. periode: 0-1 (2.30) Carl Axel Troed Wassenius (Christoffer Larssen Berger, Joachim Sommer Nielsen), 1-1 (8.45) Jonas Oppøyen (Daniel Sørvik, Colin Spaberg Olsen).

2. periode: 2-1 (23) Oppøyen (Thomas Olsen, Albind Lindgren), 3-1 (25.53) Tobias Lindström (Kalle Ekelund, Sondre Olden).

3. periode: 4-1 (50.18) Olsen (Axel Sundberg).

Utvisninger: Vålerenga 4 x 2 min., Grüner 5 x 2 min.

Ishockey eliteserien menn lørdag: 

Narvik – Sparta 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)

Stavanger – Stjernen 4-1 (0-0, 2-1, 2-0)

Storhamar – Manglerud Star 4-7 (3-1, 1-3, 0-3).

Vålerenga – Grüner 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Spilles søndag: Narvik – Sparta, Lillehammer – Frisk-Asker.

Mer fra Dagsavisen