Sport

Norge fulgte normalen. Kommer ikke til sluttspill mer

(Norge - Serbia 1-2 eeo.). Når nøkkelspillerne i Norge svikter, er landslaget sjanseløst. Serbia var best i alt på Ullevaal. Og nå blir tidligste sjanse til sluttspill VM i 2022.

Kommentar

Martin Ødegaard? Nesten usynlig. Altfor mange pasninger på tvers og bakover.

Erling Braut Haaland? Nesten usynlig. Ble aldri involvert etter pause. Har han noen gang kommet til færre avslutninger?

Og resten av laget? Under pari. Med et forsvarsspill som i perioder var i krise. At Serbia ikke ledet 3-0 til pause var jo mer eller mindre flaks. Keeper Rune Almenning Jarstein var Norges beste spiller. Sidebackene klarte ikke å stoppe utallige serbiske innlegg.

Hvorfor ble det slik? Det må ligge noe i forberedelsene. Hvorfor var laget tannløse og passive fra start? Og hvorfor ble det ikke gjort merkbare endringer unverveis?

Lars Lagerbäck har ledet Sverige, Nigeria og Island i sluttspill. Men han klarte ikke å trylle med Norge. Han har kontrakt ut VM-kvalifiseringen til VM i Qatar i 2022. Har han energi til å gå på det løpet etter denne nedturen? Og er han rette mann? Norges Fotballforbund må ta den runden. Over 100 millioner kroner i inntekter glapp. Å komme til VM er vanskeligere enn EM. Europa har 13 plasser i neste VM-sluttspill.

Da han svarte på spørsmål om om sin egen stilling på pressekonferansen etter kampen svarte han at han hadde ingen problemer med å tre til siden hvis hans arbeidsgiver, eller han selv, ønsket det. Han kunne svart det motsatte, at han har energien og motivasjonen til å fortsette.

Les også: Slik var kampen på Ullevaal

Nå er det  Nations League og deretter VM-kvalifiseringen som får fullt fokus. Men sjelden har vi sett et mer skuffet lag enn det som gikk av Ullevaal-matta denne kvelden. Orker de å bygge seg opp til møtet med Romania på Ullevaal søndag, et rumensk lag som kommer fra Reykjavik som slakt. Det blir tapernes aften på Ullevaal søndag i en kamp som ikke avgjør noe som helst. VM-kvalifiseringen trekkes i desember.

Er Norge så svake som denne kampen viste? Ja, for to hjemmekamper på rad mot Østerrike og Serbia har gitt oss sannheten. Lars Lagerbäck endret ingen strategi underveis som påvirket kampbildet. Mathias Normann hadde energi og skaffet oss utligningen. Men skal dette laget blomstre må våre internasjonale stjerner fungere sammen.

Norge hadde flaks til pause, vi rakk en utligning rett før slutt, men følelsen var at Norge ikke var i nærheten av noe som helst. Sjansestatistikken min viser 10-2 til Serbia. Det er jo ikke slik en hjemmekamp skal se ut.

Men alt handler ikke om Norges evner. Serbia har flere klassespillere enn Norge. De visste veldig godt til Norges styrker, men klarte å ta dem ut av kampen. Den avgjørende scoringen fortalte om Serbias overlegenhet. En iskald chip etter å ha utspilt det norske forsvaret.

Dette serbiske laget har noe i et EM-sluttspill å gjøre. Men de må over ett hinder til. Ingen vil savne dette norske laget i et mesterskap. EM-sluttspillet går med Sverige, Danmark og Finland, mens Island er videre i playoff. Norge har ikke vært med i mesterskap siden EM i 2000 der Steffen Iversen scoret Norges eneste mål.

Igjen var Norge svakest da det gjaldt som mest. Dessverre.

Nasjonsligaomspill om EM-plass torsdag, semifinale C-divisjonen i Oslo:

Norge – Serbia 1-2 (0-0) e.o.

Ullevaal stadion: 200 tilskuere

Mål: 0-1 Sergej Milinkovic-Savic (82), 1-1 Mathias Normann (88), 1-2 Milinkovic-Savic (102).

Dommer: Daniele Orsato, Italia.

Gult kort: Mathias Normann (47), Norge, Mihailo Ristic (60), Luka Milivojevic (90), Dusan Tadic (119), Serbia.

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui (Morten Thorsby fra 116.), Tore Reginiussen (Stefan Strandberg fra 91.), Kristoffer Ajer, Haitam Aleesami (Martin Linnes fra 106.) – Martin Ødegaard (Mohamed Elyounoussi fra 111.), Markus Henriksen (Mathias Normann fra 46.), Sander Berge, Stefan Johansen (Joshua King fra 66.) – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland.

Ubenyttede reserver: André Hansen, Sondre Rossbach – Sigurd Rosted, Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Jens Petter Hauge.

Serbia (3-4-2-1): Predrag Rajkovic – Nikola Milenkovic, Stefan Mitrovic, Aleksandar Kolarov – Darko Lazovic (Mijat Gacinovic fra 106.), Nemanja Maksimovic (Luka Milivojevic fra 80.), Nemanja Gudelj, Mihailo Ristic – Dusan Tadic (Sasa Lukic fra 119.), Filip Djuricic (Sergej Milinkovic-Savic fra 80.) – Aleksandar Mitrovic.

Ubenyttede reserver: Marko Dmitrovic, Emil Rockov – Milos Veljkovic, Filip Mladenovic, Nemanja Radonjic, Dusan Vlahovic, Luka Jovic, Adem Ljajic.

Serbia til omspillfinale i november om EM-plass.

Nasjonsligaomspill om EM-plasser fotball menn torsdag, semifinaler:

C-divisjonen:

Norge – Serbia 1-2 e.o. (Ullevaal stadion), Skottland – Israel 0-0 e.o., straffer 5-3 (i Glasgow).

A-divisjonen:

Bulgaria – Ungarn 1-3 (i Sofia), Island – Romania 2-1 (i Reykjavik).

B-divisjonen:

Bosnia-Hercegovina – Nord-Irland 1-1 e.o., straffer 3-4 (i Sarajevo), Slovakia – Irland 0-0 e.o., straffer 4-2 (i Bratislava).

D-divisjonen:

Georgia – Hviterussland 1-0 (i Tbilisi), Nord-Makedonia – Kosovo 2-1 (i Skopje).

Vinnerne til omspillfinale i sin divisjon. Kampene spilles 12. november.

Mer fra Dagsavisen