Sport

Ni EM og VM uten Norge

Det er Lars Lagerbäcks viktigste kamp som landslagssjef. Preger det ham?

Sander Berge, Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland, Jonas Svensson og Alexander Sørloth under treningen på Ullevaal stadion. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nei. Han virket ikke veldig plaget av det alvoret der han igjen satt på pressekonferansen på Ullevaal onsdag og kunne fundere rundt den begivenheten som venter på Ullevaal torsdag kveld.

VM 2002, EM 04, VM 06, EM 08, VM 10, EM 12, VM 14, EM 16 og VM 2018 har alle gått uten Norges deltakelse. Og savnet har ikke vært hørbart utenfor Norges grenser heller. Lars Lagerbäck har stort sett vært der med henholdsvis Sverige, Nigeria og Island. Grunnen til at han ble hentet til Norge var at han skulle få også denne nasjonen til et sluttspill. EM 2000 er det foreløpig siste.

Det avgjøres jo ikke torsdag kveld heller, på annen måte enn at Norge kan være ute av EM i 2021 i hele Europa, et mesterskap som akkurat i dag ser ut som et luftslott. Vinner vi, kommer den store finalen mot enten Israel eller Skottland i november. På Ullevaal. Arenaen der Lars Lagerbäck sto uten tap inntil den famøse forestillingen mot Østerrike forrige måned.

Oslo 20201006. 
Landslagssjef Lars Lagerbäck under treningen til herrelandslaget i fotball på Ullevaal Stadion i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Landslagssjef Lars Lagerbäck under treningen til herrelandslaget i fotball på Ullevaal Stadion i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Men torsdagens antatte drama mot Serbia har potensial til å bli et veiskille for landslaget. For første gang skal Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland settes opp sammen i et A-landslag etter at de inntok de største scenene i Europa. Jo da, de har spilt sammen litt før. Men forventningene har steget i takt med Haalands målfester i Dortmund og Ødegaards erobring av trøye nummer 10 i Real Madrid.

Les også: Har Haaland-planen klar: – Bare å gi ham bal­len

I bakgrunnen lurer dette årets største sensasjon, den ferske Milan-spilleren Jens Petter Hauge, som kjenner Braut Haaland godt fra aldersbestemte landslag. Hvor mange scoringer hadde Hauge assisten på da Braut scoret ni mål for U21-landslaget i 12–0 seieren mot Honduras i U20-VM i fjor? Fire. I tillegg til at Bodøgutten scoret ett mål selv.

Serbia er noe annet enn Honduras U-landslag og fysikken som møter oss er det nesten bare Braut Haaland som kan matche.

Det er uhyre sjelden vi får slike kamper med et landslag. Playoff har ikke vært Norges greie etter tapene for Spania (2003), Tsjekkia (2005) og Ungarn (2015), de tre tidligere gangene Norge har vært en kamp unna sluttspill. Nå er det to kamper som må forseres. Og Lars Lagerbäck må planlegge for en kamp som kan vare i to timer pluss straffesparkkonkurranse.

I teorien kan han ha byttet ut mer enn halve laget (seks spillere) før den italienske dommeren som også dømte mesterligafinalen, Daniele Orsato, blåser til en eventuell straffesparkkonkurranse i kveld. Og det er som kjent bare de spillerne som avslutter kampen som kan ta straffer.

Dette skulle blitt et fortettet drama foran en arena som var utsolgt, men som nå får en ramme på 200 tilskuere og resten tomme seter. Hvordan vil det påvirke spillerne? Neppe mye. De vet hva det handler om. For Norges nye generasjon er det normalen at Norge ikke deltar. Norge i et sluttspill er unntaket. Og dette unntaket er denne gjengen i stand til å skape.

Les også: Myndighetene ga fotballen unntak, Serbia-kampen går som planlagt i Oslo