Sport

Idrettspresidenten positiv til Rajas budsjettforslag

Idrettspresident Berit Kjøll sier forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram onsdag i hovedsak er positiv lesing for norsk idrett.

I sitt budsjettforslag for neste år vil regjeringen blant annet bruke nesten 1,2 milliarder kroner til en ny stimuleringsordning som skal bidra til økt aktivitet i frivilligheten og idretten i 2021. Ordningen kommer som en konsekvens av de begrensninger viruspandemien er ventet å legge på mulighetene for å drive aktivitet etter nyttår.

– Dette er positivt. Vi opplever at myndighetene ønsker å møte idrettens løpende behov for stimuleringsordninger som skal sikre at idrettsaktivitet kan opprettholdes, i størst mulig grad, sier Kjøll.

Hun varsler samtidig at idretten vil gi konkrete innspill til myndighetene på hvilke stimuleringstiltak idretten trenger for å kunne tilby mest mulig aktivitet også i 2021.

Økt momskompensasjon

I budsjettforslaget setter regjeringen også av 118,9 millioner mer til momskompensasjon for frivillige organisasjoner sammenlignet med i år. Posten har dermed en total ramme på 1,8 milliarder kroner. Det kaller Kjøll «et viktig steg i retning full rettighetsfestet momskompensasjon».

Momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg økes med 104,5 millioner til 299 millioner kroner i 2021.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen videre å bevilge 180 millioner kroner til en utvidet forsøksordning med fritidskort for barn fra 6 til fylte 18 år.

– Vi ser en tydelig opptrappingsplan fra regjeringen, selv om vi mener at det norske samfunnet ville vært tjent med en full nasjonal utrulling av fritidskortet allerede i 2021. Fritidskortet vil bety en styrking av idrettslagene og flere deltakere i idrett. Det er særdeles viktig i en usikker tid hvor mange barn og unge kan få problemer med deltakelse i idrett og andre fritidsaktiviteter. Norsk idrett er uansett godt forberedt og vil bidra for å tilrettelegge for en nasjonal utrulling når myndighetene gir klarsignal for dette, sier idrettspresident Kjøll.

Økte aktivitetsmidler

Hun gleder seg også over at posten for aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år har fått en økning fra 52 millioner i 2010 til 83,7 millioner neste år.

– En betydelig økning på denne viktige posten er viktig. Mennesker med funksjonsnedsettelser må gis de samme forutsetninger for å kunne være fysisk aktive som resten av befolkningen. Tilskuddet for 2021 er dessverre likevel for lavt til å dekke det faktiske behovet. Jeg oppfordrer derfor Stortinget til å øke denne posten ytterligere i budsjettforhandlingene, slik at alle personer med funksjonsnedsettelser får de aktivitetshjelpemidlene de faktisk har behov for, sier Kjøll.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen