Sport

Dette er Dagsavisens tabelltips før seriestarten i ishockey

Lørdag er det duket for ny sesong i det som nå kalles for Fjordkraft-ligaen, og slik tipper vi at grunnserien vil ende i Eliteserien i hockey denne sesongen.

1) Stavanger Oilers
Ingen diskusjon her. Stavanger vinner serien også denne sesongen. Har hentet inn sterke navn i Chris Rumble og Chad Costello, som skal sørge for at tapet av Nolan Zajac og Mathias Trettenes ikke merkes. Det tror vi også at de skal klare ganske greit. I tillegg har de hentet inn den solide backen Kristian Østby fra Sparta. Selv uten kaptein og hærfører Kristian Forsberg skal dette gå ganske greit for gutta fra oljebyen.

■ Nye spillere: Chad Costello, Chris Rumble, Joey Martin, Kristian Østby.
■ I avgang: Mathias Trettenes, Kristian Forsberg, Rylan Schwartz, Tine Klofutar, Nolan Zajac, Jørgen Kvål, Greg Mauldin.

2) Storhamar
Vi tror at også Storhamar skal klare å gjenskape forrige sesongs plassering, og vil være laget nærmest Stavanger. Hentet tilbake Erik de la Rose, som var en viktig brikke for hedmarkingene da han var der sist (2014-2017). Sammen med han på backplass har også Sondre Bjerke kommet. De to bør klare å dekke opp for tapet av Christian Bull og Matt Prapavessis.

■ Nye spillere: Ole Einar Engeland Andersen, Erik de la Rose, Viktor Kokman, Sondre Bjerke, Jacob Lundell Noer.
■ I avgang: Luka Gracnar, Tony Cameranesi, Matt Prapavessis, Steffen Thoresen, Christian Bull.

3) Lillehammer
Lillehammer har vi litt troa på denne sesongen. De har fått på plass mange spennende signeringer. I likhet med Storhamar har også de hentet inn en tidligere kjenning i Austin Cangelosi. Han gjorde sine saker svært godt for Lillehammer i 2018/19-sesongen og spilte forrige sesong i den tyske toppdivisjonen. I tillegg til et par andre nye kanadiere. Og sist, men ikke minst; Andreas Martinsen. Vil gi Lillehammer mye både i det offensive og defensive med sin fysiske tilstedeværelse. Vi tror han blir en hit, i likhet med Lillehammer. Usikkerheten ligger i keeperparet Joona Partanen og Trym Gran. Partanen var knallgod for Narvik forrige sesong, men det blir en litt annen type oppgave som venter finnen på nordsida av Mjøsa.

■ Nye spillere: Joona Partanen, Trym Gran, Jørgen Kvål, Ben Holmstrom, Martin Ellingsen, Austin Cangelosi, Spencer Humphries, Andreas Martinsen.
■ I avgang: Jørgen Hanneborg, Sondre Bjerke, Jacob Lundell Noer, Robin Andre Soudsky, Brendan Harms, Adrian Saxrud Danielsen, Christoffer Bengtsberg.

4) Vålerenga
Signeringene av Sondre Olden og Wade Murphy gjør at Vålerenga fort kan være med å kjempe med både Lillehammer og Storhamar, og i sin nye storstue ønsker de selvfølgelig det. Men et glissent Jordal Amfi kan slå begge veier for VIF, og alle som kommer på besøk vil også glede seg stort, og spille med mye entusiasme i det nye anlegget. Stammen i laget er også bunnsolid, og med de to nevnte, pluss et par nye svensker de har fått inn vil dette bli veldig bra for Vålerenga.

■ Nye spillere: Jørgen Karterud, Axel Sundberg, Albin Lindgren, Sondre Olden, Wade Murphy.
■ I avgang: Lars Erik Francke-Enersen, Mats Trygg, Gustaf Berling.

5) Frisk Asker
Vi tror det blir et sprang ned hit, og på denne femteplassen kan både Frisk, Sparta, M/S og Stjernen havne. Vi velger imidlertid å sette Frisk øverst av de nevnte. Fått inn en spennende finsk back i Jimi Kuronen, og offensivt har de hentet inn kanadieren Bobby MacIntyre og den hjemvendte Thomas Valkvæ Olsen. Stammen i laget er god, men ikke helt på VIF sitt nivå, og de nye signeringene virker ikke like gode som Vålerengas. Derfor vil skillet på tabellen gå her denne sesongen, men Frisk vil være best av de dårligste. Også avhengige av at 35 år gamle Nicklas Dahlberg i målet fortsatt har toppnivået sitt inne.

■ Nye spillere: Linus Rosdahl, Bobby MacIntyre, Jimi Kuronen, Thomas Valkvæ Olsen.
■ I avgang: Christian Kåsastul, Sebastian Johansen, Petter Kristiansen, Phil Marinaccio, Henrik Ødegård.

6) Sparta
Jens Kristian Lillegrend, og Tobias Normann er begge svært talentfulle målvakter, men er henholdsvis 23 og 19 år gamle. Det betyr at de sannsynligvis kommer til å variere i prestasjonene, og det er litt av det som er grunnen til at vi setter de på sjetteplass. Men de har fått inn en spennende løper i finske Samuel Salonen, og Svein Petter Falk-Larsen skal også bli spennende å følge i gamle Østfold. Vil nok merke at de har mistet noen kilo muskler i Kristian Østby og Didrik Nøkleby Svendsen.

■ Nye spillere: Tobias Normann, Svein Petter Falk-Larssen, Robin Andre Soudsky, Even Myreng Kjellesvik, Samuel Salonen.
■ I  avgang: Trym Gran, Kristian Østby, Didrik Nøkleby Svendsen, Martin Ellingsen, Robin Dahse.

7) Manglerud Star
Et helt nytt prosjekt er på gang i drabantbyen. Fysikk og rutine har kommet inn i et håp om å klatre oppover på tabellen. Landslagskeeper Lars Haugen er den desidert tyngste signeringen, og MS vil med det få en førsteklasses keeper fra starten av sesongen. Det har de ikke hatt på mange, mange sesonger. Det alene kan være nok til å løfte MS oppover på tabellen. I tillegg har de fått inn rutine i Mats Trygg og Steffen Thoresen, samt en tøffing i Didrik Nøkleby Svendsen. Det kan også dukke opp forsterkninger utover i sesongen. Vi tror de tar et lite steg oppover på tabellen, men det kan fort bli et stort steg.

■ Nye spillere: Lars Haugen, Mats Trygg, Didrik Nøkleby Svendsen, Jesper Ôhrvall, Steffen Thoresen.
■ I avgang: Oscar Fröberg, Marcus Karlsen Ekberg, Ludvig Steenberg, Craig Puffer, Marius Johansen, David Booth, Corey Elkins.

8) Stjernen
Igjen satser Stjernen tungt fra start, og har store ambisjoner om å blande seg inn vesentlig høyere på tabellen. Men vi mener fremdeles at den norske stammen deres er altfor tynn, og selv om nordamerikanerne som har kommet inn virker spennende, tror vi ikke sluttresultatet vil bli mye bedre enn forrige sesong. Har også måttet bytte trener, så dette kan slå alle veier. Vi tror at Stjernen ikke er like forsterka som det de andre lagene rundt dem på tabellen er, og dermed vil de bli passert denne sesongen.

■ Nye spillere: Arttu Niskangas, Jørgen Hanneborg, Brett Thompson, James De Haas, Tim McGauley, Travis Brown, Daniel Leavens, Alexander Reichenberg.
■ I avgang: Max Sebastian Nygren, Joachim Sommer Nielsen, Magnus Eikrem Haugen, Daniel Ciampini, Braden Christoffer, Andrew O'Brian.

9) Narvik
Enorme utskiftninger i Narvik denne sesongen. Hele 13 spillere har kommet til nord, samtidig som deres mest fremtredende spillere forrige sesong, Arttu Niskakangas, Joona Partanen, Svein Petter Falk-Larsen og Wade Murphy, er borte. Det betyr at med andre ord at det er svært vanskelig å vite hvor dette bærer for Narvik, men vi tror de skal få det tøft med å komme seg til sluttspillet.

■ Nye spillere: Max Sebastian Nygren, Ludvig Steenberg, Marcus Karlsen Ekberg, Niclas Jessensen, Sebastian Johansen, Erik Harr, Lars Erik Francke-Enersen, Markus Hermanstad, Jesper Ylvaianini, Dante Saltura, Konstra Mäkinen, McKullen Astill.
■ I avgang: Arttu Niskangas, Joona Partanen, Svein Petter Falk-Larssen, Joachim M. Engesveen, Christoffer Larssen Berger, Herman Nordmark Jenssen, Rasmus Lindstrøm, Jake Bolton, Wade Murphy.

10) Grüner
Grüner ser artigere ut enn i fjor, og vi tror de kommer til å bli et bedre ishockeylag, men likevel ikke godt nok til å komme seg vekk fra tiendeplassen. De to unge svenskene fra AIK, Oliver Horssell og Carl Wassenius vil få viktige roller, sammen med en svensk veteran i Erik Lindhagen. Skal bli spennende å følge utviklinga til Trym Auren, som vi syns hadde en god sesong etter at han kom fra Furuset litt ut i forrige sesong. I tillegg har de fått på plass en av Vålerengas lovende unggutter, Sander Frøberg. Vi gleder oss til å se Grüner motbevise vårt tabelltips!

■ Nye spillere: Trym Dalebråten, Auren, Joachim Sommer Nilsen, Sander Frøberg, Christoffer Larssen Berger, Erik Lindhagen.
■ I avgang: Jesper Öhrvall, Marius Carho Hansen, Niklas Sundfors.

Kilde: Eliteprospects

Mer fra Dagsavisen