Sport

Gamle gullgutter heier på Kræsj

De har lang fartstid sammen, Eystein Berge og Tore «Kræsj» Kristiansen. Både på isen og travbanen. Søndag heier gamlegutta på den 3-årige traveren som jakter gull i Norsk Kriterium på Bjerke.

Av Tom W. Johannessen / Equus Media

– Det er hyggelig å kunne ære to av mine beste venner fra hockeytiden, sier Eystein Berge som sender ut både 3-årige Kræsj i Kriteriet og 4-årige Failern i Norsk Travderby.

Begge trenes av Geir Vegard Gundersen i Nittedal. Failern har fått sitt navn etter en annen Hasle/Løren-profil, nemlig avdøde Tore Falch Nilsen.

68-årige Berge, oppvokst på Sinsen, har vært med på seks klassiske triumfer som hesteeier. Highstick Stable KB er stallnavnet, og hockey-referansene vrimler i stallen med hester som Krutov, Larionov, Makarov. Sovjets fantastiske KLM-trio, og verdens beste hockeyrekke, har alle vært i Berges stall. Bokstavelig talt.

– Kræsj kunne drille flere folk i en telefonboks

Både Berge og Tore «Kræsj»  Kristiansen har tatt sine gull, i flotte idrettskarrierer som krysset hverandre i en tid da Oslo-idretten var noe helt annet enn i dag.

– Han hadde en briljant teknikk. Kræsj kunne drille flere folk i en telefonboks. Men han utmerka seg også fordi han var så dårlig på skøyter, sier Jim Marthinsen om Kristiansen.

«Jimmer'n» er, som Tore «Kræsj» Kristiansen født på Kampen, men familien flyttet til Lambertseter som ble 64-åringens første klubb. Han var på nippet til å gå videre til Hasle/Løren, men da kom det et kontant nei fra Leif «Makker’n» Antonsen, også en VIF-legende og Marthinsens onkel. Han var brukthandleren bak det grå plankegjerdet på Rodeløkka, også kjent som Kvikk Ryddekompani.

– Det var jeg som fiksa grunkene, sa Makker’n en gang om VIF-tiden fra 1969 til ’76.

Så det ble VIF på Jimmer’n. Sju NM-gull med Vålerengen (klubben het det den gang), tre i Storhamar-drakt og en «bøtte» fra tiden i Trondheim. To ganger gullpuckvinner (1990 og ’93) og fire OL-turneringer som keeper er heller ikke småtterier i en glitrende karriere.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Den gang Oslo dominerte

Oslo Ishockeykrets, som navnet var den gang, hadde NM-vinneren i en sammenhengende 30-årsperiode fra 1948 til og med 1978. Vålerenga tok «bøtta» i 2009, siden har den havnet utenfor Oslo. Berge vant aldri NM-gull i hockey, men han ble norgesmester i fotball for Skeid som slo Viking 3-1 i cupfinalen i 1974 – da også Dan Børge Akerø var i troppen.

– Det var en annen tid, og en fantastisk tid. Fotball og hockey var kameratskap, lek og moro. Nå er det jobb og alvor. Og travet? Det var en haug med fotball- og hockeyspillere fra Oslo øst på Bjerke på 60- og 70-tallet, forteller Berge.

– Vi ble gode på løkka og i parken. Talentene er der i dag også, men de kommer fra organisert trening og akademier der alt etter hvert handler om jobb og penger. Det er ikke det samme, sier han før blikket igjen rettes mot Bjerke.

– Det blir veldig spennende. Det er gode hester som har «kvalet» inn. Alt kan skje, sier den gamle hockey- og fotballspilleren Eystein Berge diplomatisk om løpet som går søndag klokken 15.00.

(Equus Media)

Mer fra Dagsavisen