Sport

Lettet Tollås etter gigantbommen

(Vålerenga – Sandefjord 2-1) VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation fryktet det skulle bli en av de dagene da han headet i tverrliggeren fra én meters hold, men på slutten dukket Bård Finne opp og sikret seieren.

Lenge så det ut til at Vålerenga skulle gå på årets første nederlag hjemme på Intilty, da Sandefjord fikk et nokså tidlig ledermål og Vålerenga slet med å finne utligningen. Like etter pause headet kaptein Jonatan Tollås Nation i tverrligger fra én meters hold, og jo lengre ut i kampen det gikk dess verre ble bommen for kapteinen.

– Det er rett og slett pinlig å bomme fra den avstanden. Det er jo bare en halv meter eller noe, og jeg skal selvsagt score der. Jeg vet ikke hvordan jeg fikk det til, men etter hvert som tiden gikk fryktet jeg at det skulle bli en av de kampene, forteller Tollås Nation til Dagsavisen.

Les også: Finne-dobbel snudde kampen da Vålerenga slo Sandefjord (+)

– Ingen liker å sitte på benken

Vålerenga måtte vente helt til det 83. minutt før utligningen kom, og som så mange ganger tidligere var det Bård Finne som scoret som innbytter. Oslos mest elskede bergenser headet inn returen på et skudd som en annen innbytter, Osame Sahraoui, hadde skutt i stolpen. Fem minutter senere var Finne på farten igjen, og headet nok en ball ned i den samme nettmasken som på det første målet og sørget med det for 2-1-seier.

– Jeg sa det til Bård rett etter kampslutt at i dag reddet du meg. Missen min kunne blitt skjebnesvanger, og da er det godt å ha spillere som Bård som kan komme inn og være veldig bra for oss og snu sånne oppgjør hvis vi ligger under. Følelsen av å reise hjem nå med seier kontra tap er himmel eller helvete, forteller Tollås Nation.

Finne selv sier at han ikke fikk noen spesiell beskjed av Fagermo da han ble satt inn, men VIF-treneren forklarer de mange kampene tomålsscoreren starter på benken med at Finne er god til å gjøre seg gjeldende litt lenger ut i kampene.

– Ingen liker å sitte på benken, og det gjør selvsagt ikke jeg heller. Derfor liker jeg jo å komme inn og peke litt på meg selv når jeg scorer, og nå er det vel tredje gang jeg kommer inn og scorer som innbytter denne sesongen. Jonatan sa til meg etter kamp at målene var utrolig viktige for laget, og det er klart at fotball er et lagspill, men jeg ønsker jo naturlig nok å starte flere kamper, sier Finne.

Les også: Slaskens liveblogg VIF-Sandefjord: Vær like bra som damelaget, nå!

Frykter ikke stempel som superinnbytter

Tomålsscoreren er imidlertid ikke redd for å bli stemplet som en evig superinnbytter, selv om han skulle fortsette å score mål etter innhopp fra benken.

– Hvis jeg fortsetter å sitte på benken, må jeg bare fortsette å score mål helt til jeg får spille fra start. Kommer du inn hver kamp og scorer vil du få sjansen til å spille fra start til slutt, men hvis treneren mener at jeg fortsatt skal starte på benken er det ikke mye jeg kan gjøre med det. Jeg kommer uansett til å fortsette å vise meg fram helt til jeg får starte, sier Finne.

En annen ting som taler Finnes sak er at matchvinnerscoringen i dag er hentet rett fra treningsfeltet, der Vålerenga den siste uka har jobbet mye med den offensive samhandlingen.

– Vi har hørt nok om løp på førstestolpe, innlegg og viktigheten av å fylle på i boks under spillermøter i år, så jeg håper vi får se bilder av det målet på videomøtet i morra. Det at vi skal legge ballen ut til Aron som så skal curle den ballen inn på første stolpe der vi skal skjære inn er akkurat etter det mønsterer vi ønsker å score, opplyser han.

Les også: Dette har Vålerenga trent på for å score flere mål (+)

– Utrolig god seier for lagmoralen

I stedet for å reise hjem med én seier på de siste fem, ble det altså den fjerde seieren på hjemmebane. Samtidig gikk resultatene også Vålerengas vei i toppen, etter laget sjuende ettmålsseier denne sesongen.

– Det at vi klarte å snu den kampen her var utrolig bra for lagmoralen. Tidligere har det vært typisk sånne bananskall man har gått på de siste årene, så dette var helt essensielt for oss. Vi ønsker å være der oppe, og vi ser at vi kan hamle opp med alle de lagene rundt oss på tabellen, og mener at vi er de beste i den puljen der. Vi må bare fortsatte som i dag, for i dag skaper vi også en god del sjanser, sier Tollås Nation.

– Vi vet at vi har en stor og sterk tropp, og at det ikke er mange lag som hele tiden kan bytte inn spillere som kan snu kamper slik vi gjorde det i dag. Det er nødvendig at vi har en så god benk hvis vi vil etablere oss som et topplag, for det nytter ikke bare med elleve gode spillere på førstelaget hvis vi skal opp og lukte på Molde og Glimt, skyter Finne inn.

Les også: Maktdemonstrasjon av Vålerengas damelag da de knuste Lillestrøm (+)

Kampfakta:

Eliteserien, runde 15
Vålerenga – Sandefjord 2-1 (0-1)
Intility Arena, 200 tilskuere
Mål: 0-1 Sivert Gussiås (10.), 1-1 Bård Finne (83.), 2-1 Bård Finne (89.)
Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg (Johan Lædre Bjørdal fra 29.), Sam Adekugbe (Felix Horn Myhre fra 20.) – Magnus Lekven (Osame Sahraoui fra 64.), Fredrik Oldrup Jensen, Matthias Vilhjalmsson – Herolind Shala, Benjamin Stokke (Bård Finne fra 64.), Aron Dønnum.
Gule kort: Matthias Vilhjalmsson, Johan Lædre Bjørdal, Vålerenga. Sivert Gussiås, Sandefjord.
Dommer: Rohit Saggi, Drafn.

Mer fra Dagsavisen