Finne-dobbel snudde kampen da Vålerenga slo Sandefjord

(Vålerenga – Sandefjord 2-1) I 80 minutter så en fint lite av den offensive samhandlingen som Vålerenga skulle ha trent på denne uka, men så dukket Bård Finne opp og headet inn tre nye poeng.

Bilde 1 av 2

Vålerenga fikk kampens første store sjanse etter åtte minutters spill. Sandefjords Lars Grorud holdt for lenge på ballen, og mistet den til Herolind Shala på egen 16-meter. Shala stormet inn i 16-meteren og hadde valget mellom å slå 45 grader ut til Stokke eller på bakerste stolpe til Dønnum. Valgte Stokke, men under kraftig press satte han ballen like til side for mål.

Vålerenga burde tatt ledelsen, men bare to minutter senere er det Sandefjord som gjør det. Sivert Gussiås plukker opp ballen like innenfor egen banehalvdel, og løper på skrå mot Vålerengas 16-meter. Om VIF-spillerne var opptatte med å praktisere én-metersregelen vites ikke, men Gussiås fikk lov til å gå uforstyrret helt fram til 16-meteren og skyte. Det skuddet gikk i en bue over Klaesson, og sendte Sandefjord i ledelsen.

Måtte bytte halve forsvarsrekke før halvtimen

Etter målet fortsatte Vålerenga trillingen med ball på egen banehalvdel, uten å skape de helt store sjansene. Vertene ble så nødt til å gjøre et bytte, da Sam Adekugbe så ut til å dra på seg en strekk eller noe da han klarerte en corner og inn kom den nylig omskolerte backen, Felix Horn Myhre.

Like over halveis i omgangen kombinerte Lekven og Shala, men sistnevnte kom litt skrått på mål og Shalas avslutning ble blokkert inn i nettveggen og ut til corner. Den ble resultatløs, men minutter senere prøvde Aaron Dønnum seg på et dribleraid av de sjeldne. Etter mange runder rundt både seg selv og Sandefjords forsvarsspillere inn i deres 16-meter fikk han lagt ballen over på motsatt side, men Shala var litt for sent ute.

Før halvtimen var omme ble Dag-Eilev Fagermo nødt til å gjøre sitt andre bytte for dagen i forsvaret, da en betuttet Ivan Näsberg tuslet av gresset og Johan Lædre Bjørdal tok hans plass. Med unntak av Aaron Dønnum var det få som satte ordentlig fart på for Vålerenga den første halvtimen, men så plutselig kom det fire gode sjanser på kort tid.

Tre Shala-sjanser på kort tid

Først var det Herolind Shala som fikk ballen i beina etter et innlegg der ballen ble stusset ned. Shala vandret litt på skrått innover mot Sandefjord-forsvaret og fikk skutt, men Sandefjord-keeper Jacob Storevik slo til corner. Den slo Shala selv inn i feltet, og Oldrup Jensens stuss på nærmeste stolpe ble såvidt headet vekk fra streken og til ny corner. Den ble resultatløs, men i det påfølgende angrepet kom Shala til nok et skudd.

Også denne gangen fikk Storevik slått til corner, og den datt ned midt i feltet. Flere Vålerenga-spillere kjempet febrilsk om å være først på ballen, men det var et Sandefjord-bein som kom først på den og fikk beinet den vekk. Samtidig var ikke gjestene helt ufarlig i motsatt ende, og Klaesson måtte ut i full strekk for å redde et skudd fra Normann Hansen fem minutter før pause.

Vålerenga hadde ballen desidert mest, men det ble for det meste trilling fram og tilbake på midtbanen. Dønnum prøvde seg av og til på å sette opp tempoet, og kom seg noen ganger forbi på kanten uten at han fikk satt opp de helt store sjansene. Den offensive samhandlingen som Vålerenga visstnok har trent på denne uka så vi ikke mye til i den første omgangen, som endte med at Fagermos menn gikk inn til pause på stillingen 0-1.

Tollås Nation med gigantisk miss

Fem minutter etter hvilen skulle det stått 1-1 på Intility. Vålerenga får corner, som blir stusset videre på bakerste stolpe. Der var plutselig Jonatan Tollås Nation helt alene, men på mirakuløst vis klarer stopperen fra 2-3 meter å heade ballen klink i tverrliggeren og ned. Ballen går ut igjen i feltet, men Sandefjord fikk klarert. Utrolig at VIF-kapteinen ikke klarte å score på den sjansen.

Stokke mottok et godt oppspill bakfra, og flikket gjennom Shala. Han løp mot Sandefjords 16-meter og slo den tversover til Dønnum. Han dro seg så litt innover og skjøt, men skuddet ble blokkert til corner. Den første ble avverget til ny corner, og på den påfølgende corneren klarte Matti Vilhjalmsson og heade rett i Shala og ut til utspark.

Rundt timen spilt satte Vålerenga opp tempoet litt, og prøvde seg på litt raskere kombinasjoner. Det førte, ikke overraskende, til at Sandefjord-forsvaret ble satt på flere prøver. Like over timen spilt ble så Osame Sahraoui og Bård Finne kastet innpå for Benjamin Stokke og Magnus Lekven. Matti Vilhjalmsson ble da satt på topp, mens Sahraoui tok plass sentralt på midtbanen.

Finne-dobbel snudde kampen

Byttene ga ikke akkurat noen umiddelbar effekt, da kampen fortsatte i samme spor. Vålerenga hadde det meste av ballen, og styrte spillet, uten at de klarte å bryte ned et godt organisert Sandefjord-forsvar. Drøye kvarteret før slutt fikk Vilhjalmsson en brukbar mulighet etter et innlegg fra Finne, men headingen gikk en meter over målet.

Ti minutter før slutt viste Dønnum igjen prov på hva han kan, da han først dro en leken tunnel og så en fin stikkpasning. Innlegget fra Shala nådde imidlertid ikke fram til noen, og Vålerenga måtte starte på ny. Med åtte minutter igjen på stadionuret kom imidlertid utligningen. Igjen var det Dønnum som skapte uro i Sandefjords bakre rekker, før han slo ballen ut til Sahraoui på 16 meter.

Unggutten, som nylig ble tatt ut på G19-landslagets samling, tok en fin dragning for å skaffe seg rom for et skudd. Det skuddet gikk rett i stolpen, og den påfølgende returen headet Bård Finne kontrollert i mål. To minutter før full tid var igjen innbytterne Sahraoui og Finne på farten igjen. Sahraoui fintet seg vei gjennom midtbanen og la ballen ut til Dønnum på kanten. Hans innlegg fant pannebrasken til Finne, som nydelig styrte inn 2-1.

Flere mål ble det ikke, og dermed snudde Vålerenga en kamp som i 80 minutter så ut som et nytt nederlag, til å bli den andre snuoperasjonen denne sesongen.