Sport

Føler seg kastet under bussen: – Både Divisjonsforeningen og NFF har sviktet

Frigg-trener Magnus Aadland mener 3.divisjon burde vært innlemmet i den samme protokollen som de i divisjonen over, og er sterkt kritisk til at Divisjonsforeningen og NFF har gått med på å kalle 3.div for breddeidrett.

NFF har kommet med forslag til serieoppsett ut året, som klubbene i 3. divisjon har kommet med sine tilbakemeldinger på. Sammen med Divisjonsforeningen behandler nå forbundet disse tilbakemeldingene, før de kommer til en endelig løsning som var ventet i starten av denne uken.

Inn mot Regjeringen har det blitt spilt inn å starte opp med kontakttrening igjen 1. september, og oppstart for kamper to uker senere. Det mener Frigg-trener Magnus Aadland er altfor sent.

– Jeg mener helt klart at 2. divisjon og 3.divisjon skulle vært samlet. Begge er nasjonale serier som er arrangert av NFF, mens 4. divisjon og nedover er kretsserier. At vi blir sammenlignet med den øvrige breddefotballen viser bare at NFF og Divisjonsforeningen ikke har kommunisert godt nok hva 3. divisjonen er, forteller en skuffet Aadland til Dagsavisen.

Les også: Klubbene ønsker å komme i gang – uten nedrykk (+)

Provosert over hobbystempel: – Dette er levebrødet vårt

Frigg-treneren er mildt sagt oppgitt over hvordan deres klubb, og klubbene i divisjonen har blitt behandlet gjennom denne koronasituasjonen.

– Forrige gang vi hadde en høringsrunde på dette sa vi at vi var klare til å følge protokollen, slik den forelå. Vi var klare til å måle feber, vaske utstyr, melde fra og alt det som står i koronaprotokollen, men den tilbakemeldingen ble bare skrotet og det ble sagt at vi ikke fikk innpass i toppfotballprotokollen, sier Aadland.

Videre er han kritisk til den dårlige informasjonsflyten, og peker på at klubbene ikke får noen informasjon om hva de andre klubbene svarer, men at de må ta til takke med et sammendrag av meninger som Divisjonforeningen kommer opp med.

– NFF og Divisjonsforeningen burde kommunisert bedre at vi ikke driver på hobbynivå. Dette er levebrødet vårt, og for veldig mange av klubbene er det snakk om arbeidsplasser som går tapt og for spillerne som gir av seg selv fem dager i uka pluss kamper i helgene er det et år de har mistet i sin utvikling. Frigg alene omsetter for ni millioner kroner, så det å putte oss i samme bås som Wam-Kam og Knestrømpekameratene er provoserende, sier han.

– Burde nyansert bildet bedre

Etter så mange måneder med venting, og flere runder med skuffelser underveis, har han gitt opp å forvente. Han håper fortsatt at de kommer i gang, men nå tar Aadland og Frigg ting som de kommer.

– Vi føler at det ikke er brukt så mye krefter på å forklare hva 3. divisjon herrer er. Vi omtales i samme åndedrag som kompisgjengen som møtes én gang i uka og spiller fotball i 8. divisjon. Sånn sett har vi landet mellom to stoler, og her mener jeg både Divisjonsforeningen og NFF har sviktet å skille mellom hobbymosjonister og oss som faktisk er profesjonelle. Det bildet skulle de klart å ha nyansert mye bedre, forteller Aadland.

Frigg-treneren sier at det fortsatt er godt oppmøte på trening, og at de prøver å motivere spillerne så godt de kan.

– Humøret i gruppa er forsåvidt godt, men jeg merker med en gang at når vi ikke har kamper å forberede oss til at det er vanskelig å få med hele spillergruppa på trening. Kampene er en viktig del av treningshverdagen vår, da det er kampene som viser hvor langt vi har kommet og om den treningen vi gjør gir resultater, sier Aadland og fortsetter:

– Jeg er også usikker på hva som legges igjen på feltet nå. Den motivasjonen for å gjøre ting litt bedre trening for trening er kanskje ikke helt der, når man ikke har noe å trene mot. Derfor sitter vi kanskje med en liten følelse av at konkurranseintensiteten i det vi holder på med kunne vært bedre. Men det får vi ikke svar på får vi kommer i gang med kampene igjen, forteller Aadland.

– Har blitt ofret for toppfotballen

Også i Lyn sitter daglig leder Bjørn Gohn Johnsberg igjen med en følelse av at divisjonen har blitt ofret for å få de øverste divisjonene i gang.

– Jeg skjønner at Norsk Toppfotball (NTF) har jobbet for toppfotballen som de har gjort, men både NFF og Divisjonsforeningen skal jobbe for våre interesser. Vi føler nok at de har jobbet hardt for å få toppen i gang, og gitt litt mer beng i resten, sier Johnsberg til Dagsavisen.

Han er også kritisk til informasjonen som har blitt gitt ut til klubbene de siste månedene.

– Vi har fått altfor få konkrete beskjeder dessverre, som har ført til at det har vært vanskelig for oss å planlegge. Det har blitt litt sånn at vi har planlagt for ting, og så har vi fått beskjed om at vi må skrote de planene rett før de skal settes ut i verk. Deretter har vi planlagt for nye ting, bare for å få den beskjeden igjen. Det begynner å tære på, erkjenner Lyns daglige leder.

– Kan nesten virke som det har gått prestisje i det

Selv han sliter med å holde motivasjonen oppe. Spesielt etter at andre land har åpnet for spill på lavere nivåer, uten at det har blitt rapportert om smitte.

– Jeg kan forstå at de har argumenter for at de ikke vil åpne en nasjonal serie, uansett hvor vage de er, men det at de ikke engang har åpnet opp for trening på all denne tiden. Det kan jeg faktisk ikke forstå, og det tror jeg ikke noen andre kan heller. De fleste her ofrer fem dager i uka pluss kamp, uten å få lov til å trene eller spille kamper, og for oss er det bare merkelig at de fortsatt nekter oss å trene, sier Johnsberg og fortsetter:

– Det er nesten så det kan virke som om det har gått prestisje i det, og at det er en maktkamp der de som bestemmer nekter å bøye seg for bevisene som tilsier at det ikke er noe koronasmitte på fotballbanen. Jeg er spent på hvor lenge de vil holde på sånn, men håper selvsagt på gode nyheter. Men det har vi gjort før også, sukker han oppgitt.

Både han og hovedtrener Vegard Lund Nes i Ready synes synd på spillerne som ofrer så mye som de tross alt gjør.

– Vi jobber med å holde motivasjonen til spillerne oppe, og det blir jo vanskeligere for hver gang vi får et tilbakeslag og må omstille oss på nytt. Klubbene i denne divisjonen har mange spillere med ambisjoner om å spille på høyere nivå, og mange av dem velger både skole og jobb ut fra hvordan de kan optimalisere fotballhverdagen, sier Lund Nes som også han venter spent på tilbakemeldingene fra Divisjonsforeningen og NFF.

– Lett å si i ettertid

Leder for Divisjonsforeningen, Kari Lindevik, sier at det i ettertid er lett å si at 2. og 3. divisjon burde vært samlet.

– I april ble det sagt fra myndighetene at «det blir ingen fotball i 2020», og det var utgangspunktet vi jobbet ut fra. Siden er det blitt jobbet hardt og godt fra NFFs side, noe også klubbene hele tiden var informert om, og det ble lagt opp et løp for gjenåpning. Med de strenge smittevernprotokoller som da fantes så var det helt uaktuelt å åpne opp for andre enn Eliteserien, deretter Obos og Toppserien. Etter at myndighetene så at dette gikk greit, sa de så at det var OK også å ta inn PostNord-ligaen og 1. divisjon kvinner i samme regime, sier Lindevik og fortsetter:

– Men så var det stopp, en stopp de har holdt på gjennom hele sommeren. På tross av iherdig jobbing fra hele Fotball-Norge. Divisjonsforeningen skal være de første til å innrømme at vi er akkurat like skuffet og frustrert over at vi ikke er i gang som dere der ute i klubbene. Det har hele tiden vært vårt mål å få i gang begge våre nivåer, sier hun til Dagsavisen.

Les også: NFF varsler annullert sesong for flere ligaer uten grønt lys tidlig i september

Har prioritert anonymitet

Lindevik sier at det i starten av denne uvirkelige tiden og situasjonen vi er i, ble påpekt viktigheten av anonymitet, nettopp for at ikke én klubb skulle føle seg som syndebukk om den mente noe annet enn andre klubber.

– Derfor er det blitt delt ut sammendrag og ikke hva den enkelte klubb har svart. Klubbene på dette nivået er forskjellige og har forskjellige meninger, og for oss i DF og for NFF har det vært viktig å prøve å se totalen. Den er ofte ikke lett å se for en klubbleder som sitter alene og tenker på seg og sitt, sier hun.

Lindevik sier at det sikkert er mye de kunne gjort mye bedre, men vil påpeke at de har forklart i klartekst det som er etterlyst av klubbene til bestemmende myndigheter.

– Dessverre til ingen nytte fram til nå. Personlig kan jeg si at  alle mine krefter, sammen med resten av styret i DF, er i alle fall i denne tiden brukt inn mot fotballen og for å få denne i gang. Vi har til gode å bruke ordet «kompisgjeng og hobbymosjonister» på dette nivået, for det vet vi veldig godt at det ikke er. Igjen det er bare å beklage at klubbene på dette nivået fremdeles ikke er i gang, sier hun.

Les også: Isnes etter at seieren glapp på overtid: – Sjelden jeg har vært så langt nede etter en uavgjort (+)

– Skjønner frustrasjonen

DF-lederen skjønner at frustrasjonen er stor ute hos klubbene.

– De beskjeder som er blitt gitt ut er de beskjeder som på de daværende tidspunkt har vært mulig å gi ut. Vi er like skuffet som klubbene over at jobben som er lagt ned inn mot myndighetene ikke har gitt noen positive tilbakemeldinger. Vi har prøvd å informere både via mail og på teams-møter gjennom hele perioden. At frustrasjonen er stor over at klarsignalet ikke har kommet fra myndighetene ennå forstår jeg, og at klubbene ønsker å «skyte» noen er helt i orden. Det er forståelig at det er  oss i DF som blir den skyteskiven, og den kritikken får vi bare ta til etteretning, sier hun.

Lindevik ønsker samtidig å skryte av jobben som gjøres ute i klubbene for å holde motivasjonen oppe.

– De valgene vedrørende gjenåpning som er tatt, er vi alle enige om at for oss i fotballen så virker de helt uforståelige. Nå må vi bare håpe at smitten holder seg så pass lav at vi 1. september endelig kan få en god nyhet. Slik at vi alle kan komme i gang med det som betyr så mye for oss alle; fotballen.

Les også: – Uvissheten det absolutt verste (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: