Sport

Tror ikke på Ejuke-effekt ved Dønnum-salg

Jesper Mathisen og Tor Ole Skullerud mener Aron Dønnum ikke er like viktig for Vålerenga som det Chidera Ejuke var da han ble solgt. Likevel kan et Dønnum-salg påvirke mye, tror de to fotballekspertene.

Aron Dønnum kobles til tyrkisk fotball, noe medier som TV 2, Nettavisen, Eurosport og VG alle har omtalt. Selv har VIF-angriperen uttalt at det er hyggelig med interessen, men at han ikke ser grunn til å snakke mye om en overgang før den eventuelt er i boks.

Vålerenga har fått en god sesongstart under trener Dag-Eilev Fagermo. Dønnum og co. ligger på en foreløpig tredjeplass i Eliteserien, men ekspertene tror et salg vil kunne slå negativt ut for prosjekt Fagermo.

– Et Dønnum-salg vil være en stor svekkelse for Vålerenga. Et salg kan helt klart være forskjellen på medalje eller ikke medalje for VIF. Det er veldig jevnt blant posisjonene tre til åtte på tabellen, bak Glimt og Molde, og da kan det å miste Dønnum absolutt bli avgjørende. Men sånn er gamet. Og Vålerengas økonomi gjør at de ikke har råd til å si nei. Dønnum er en av få VIF-spillere som er attraktiv for klubber ute i Europa, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen til Dagsavisen.

Les også Reidar Sollies kommentar: Har ikke råd til å la være å selge Dønnum (DA+)

Jesper Mathisen og Tor Ole Skullerud. Montasje (foto): NTB scanpix

Jesper Mathisen og Tor Ole Skullerud. Montasje (foto): NTB scanpix

– Ikke like avhengig

– Et salg av Aron Dønnum kan nok bremse utviklingen på Fagermos prosjekt. Vålerenga vil ikke være uberørt av det, sier Eurosports fotballekspert Tor Ole Skullerud, som selv har en fortid som VIF-trener.

Men ekspertduoen tror ikke et salg av Dønnum vil slå like hardt ut som salget av Chidera Ejuke til Heerenveen i fjor. Ejuke og VIF var i flytsonen på våren, men etter at Ejuke forsvant kollapset laget på høsten.

– Ejuke synes jeg hadde et langt råere toppnivå. Samtidig har Dønnum litt andre kvaliteter. Uansett tror jeg VIF-fansen setter Dønnum veldig høyt. Han har vel uttalt at han ønsker å vinne noe med Vålerenga, og så videre. Det vil nok falle fansen tungt for brystet om han forsvinner.  Han er vel snart klubbens største profil. Han er veldig ”typete”, og det liker jo vi som følger mye med på norsk fotball, poengterer Mathisen.

Les også: Vålerenga målløse for første gang i år (DA+)

Skullerud deler Mathisens oppfatning.

– Vålerenga er ikke avhengig av Dønnum på samme måte som de var avhengig av Ejuke. Ejuke hadde en enda mer sentral rolle på den tida. Nå har VIF flere alternativer der framme, for eksempel i spillere som Herolind Shala og Deyver Vega, sier Eurosports ekspert.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo bruker lite energi på Dønnum-spekulasjonene.

– Det er bare hypotetisk. Aron Dønnum er Vålerenga-spiller, og han er langt ifra solgt. Det er ikke i nærheten, sier Fagermo til Dagsavisen.

Irritert

– Husk også at Aron står med ett mål og én målgivende så langt. Det er laget Vålerenga som har hentet poengene. Det er kollektivet. Og skulle det nå bli et salg, vil det bli frigjort ressurser, fortsetter han.

VIF-treneren irriterer seg dog over at spekulasjonene rundt Dønnum og tyrkisk fotball kom ut før Kristiansund-kampen (0-0) søndag.

– Jeg synes det er håpløst at noe sånt lekker ut før kampstart. Og Aron hadde ingen stor kamp. Det er ikke enkelt med spekulasjoner for en ung gutt. Samtidig er spekulasjoner noe man må lære seg å takle, sier Fagermo.

Kristiansund 20200719. 
Eliteserien i fotball 2020. Kristiansund BK -Vålerenga. trener Dag-Eilev Fagermo under eliteseriekampen i fotball mellom Kristiansund og Vålerenga på Kristiansund stadion.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Dag-Eilev Fagermo på sidelinja mot Kristiansund søndag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Nå ser han og VIF fram mot neste seriekamp mot Strømsgodset søndag.

– Det blir viktig å få terpet på detaljer nå. Vi skal restituere godt først. Så, mot slutten av uka, skal vi se på både det defensive og det offensive. Vi er nødt til å skape mer offensivt enn det vi gjør, forklarer Vålerenga-treneren.

Les også: Israelssons onde spiral: – Man tror at man ikke er verdt noe, man kjenner seg helt verdiløs (DA+)

Mer fra Dagsavisen