Sport

Frifinnelsen av City: Økonomisk frislepp igjen

Blir det nå umulig å temme den økonomiske dopingen i internasjonal fotball? Det blir i hvert fall mye verre.

KOMMENTAR

Liverpool-manager Jürgen Klopp mente det var en dårlig dag for fotballen da idrettens voldgiftsrett (CAS) bestemte at Manchester City likevel får lov å spille i Champions League. Tottenham-manager José Mourinho fikk spørsmål denne uka om han nå trodde det var slutt for Financial Fair Play (FFP). Svaret hans var like kort som det var klart: Ja.

City-manager Pep Guardiola sa han ikke forventet støtte fra sine kollegaer, men mente Manchester City burde få en unnskyldning for påstandene om at de hadde brutt fotballens økonomiske regelverk. De sitter nok langt inne.

Der står vi. Og Uefa (det europeiske fotballforbundet) står igjen som taperen. Da de innførte FFP for over ti år siden var hensikten kort fortalt å få fotballklubbene til å leve etter evne. Ikke bruke penger de ikke har. Ikke blåse opp regnskapene.

Dommen i CAS er et kraftig tilbakeslag. Nå vet vi ennå ikke detaljene om hvorfor CAS konkluderte som de gjorde, men foreldelsesfristen på fem år kan være sentral. I så fall er det trist. Dette handler om økonomisk kriminalitet som det kan ta mange år å avdekke.

Uefa hevdet blant annet at Manchester City hadde manipulert sponsorinntektene i fire år mellom 2012 og 2016. De skal ha blåst opp eksisterende sponsoravtaler for å kunne bruke mer penger på spillerkjøp. Det var Uefass etiske komité som innstilte på to års utestengelse fra mesterligaen, fotballens største pengebinge.

Jürgen Klopp er oppvokst og utdannet i tysk fotball. Der er klubbene medlemsstyrt, ikke eierstyrt. – I tysk fotball vet man hvor pengene kommer fra, sier han. Manchester City er eid av Abu Dhabi United Group. De har bygd et nettverk av klubber over hele verden, blant dem Ronny Deilas New York City Football Club. Rike eiere, blant annet fra Kina, får større makt innen fotballen. Dette ville Uefa regulere. Nå er hele kontrollapparatet i ferd med å svikte.

I Norge er Molde den mest utpregede eierstyrte klubben, helt avhengig som den er av midlene fra sine investorer. Vålerenga prøver å frigjøre seg fra sin eier som har berget klubben i årevis. Men Bodø/Glimt leder ligaen, med spillere og hovedtrener som dels er hentet fra lavere divisjoner, men som likevel har bygd et slagkraftig kollektiv som har satt norsk rekord i antall vunne kamper fra start.

Det er fotballens trøst i dette. Penger er ikke HELT avgjørende. Norges Fotballforbund har sine systemer for økonomisk kontroll av klubbene. Men fotballen er global og økonomisk dopig påvirker hele verdikjeden selv om alle fotballkamper starter på null null.

Mer fra Dagsavisen