Sport

Duoen som gir Vålerenga muskler

Dag-Eilev Fagermo peker på fysikk som en viktig faktor til at Matthías Vilhjálmsson og Benjamin Stokke kan havne i samme VIF-ellever framover. Kanskje får de to ny tillit mot Kristiansund.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Helt siden den høyreiste spissen Benjamin Stokke ble hentet til Valle fra danske Randers for en knapp måned siden, har Vålerenga-treneren poengtert nytten av å kunne ha både Stokke og spisskollega Vilhjalmsson på banen samtidig, men med sistnevnte som indreløper. I 1-0-seieren mot FK Haugesund onsdag spilte begge 90 minutter i de rollene. Kanskje skjer det igjen borte mot Kristiansund BK søndag.

Les også: Vålerengas målgaranti: Scorer i hver kamp (DA+)

Mjøndalen og KBK

– Vil du fortsette å bruke Vilhjálmsson som indreløper og Stokke som spiss?

– Ja, det kan være. Ikke nødvendigvis i alle kamper, men litt avhengig av kampbilde og hva vi forventer av motstander. Men sånn som på onsdag, der FKH la seg bakpå, er det bra å ha Matti på midten. Han bidrar med løp, er målfarlig, og samtidig har vi Benjamin som svær og sterk i boks. I Eliteserien er det lag som spiller mye på fysikk, som for eksempel Mjøndalen og Kristiansund, og i sånne kamper kan det hende at vi bestemmer oss for å matche noe med fysikk fra vår side, sier Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

– Vil du helst spille spiss eller indreløper, Matthías Vilhjálmsson?

– Jeg vil bare vinne, sier en smilende islending til Dagsavisen.

Les også: Vålerenga med ny sliteseier: – Vitner om lagmoral (DA+)

Bryr seg kun om poengene

– Jeg trives egentlig bra som indreløper. Det kommer litt an på kampbildet, hvor mye innlegg vi får til, alt det der. Men jeg har spilt masse som indreløper i min karriere. Den eneste utfordringen nå, er at vi ikke får ikke drillet så mye sammen på grunn av det tette kampprogrammet. Men jeg har klart å komme til noen sjanser fra indreløperposisjonen. Og vi har hatt null baklengs når jeg har spilt på midten, tror jeg, så det er jo bra, fortsetter han.

33-åringen forventer en tøff match borte mot Kristiansund søndag.

– En av de tøffeste bortekampene i serien. Det pleier å være «islandsk vær» i tillegg. Vi må bare nullstille oss og holde strukturen. Da har vi muligheter, sier VIF-profilen.

Les også: Stokke følte seg urettferdig behandlet i Danmark. Nå får han en ny start i Vålerenga (DA+)

Medaljemulighet?

Vilhjálmsson og Vålerenga er foreløpig på tredjeplass i serien. Fjorårets mareritthøst er en fjern tanke.

– Vi hadde jo en lang sesongoppkjøring, så høstsesongen ble fort glemt. Og moralen har egentlig alltid vært bra her, den er en av våre styrker. Vi har lyst til å oppnå noe sammen, noe jeg mener er veldig viktig. Og vi har en solid struktur. Har du en god struktur, moral og hardt arbeid, da plukker du poeng i denne ligaen. Jeg håper vi kan fortsette med det, samtidig som vi utvikler det offensive spillet vårt ytterligere.

– Hvordan har ting snudd for din egen del?

– Spillestil er veldig viktig for meg. Jeg er vant med å spille 4-3-3, med brede kanter og indreløpere som kommer. Skjer det noe rundt meg i boksen, og vi har flere folk i boksen, da er ting enklere for meg. I fjor ble jeg ofte mye alene der framme, så kom man inn i en ond spiral, hele laget. Det ble en tøff høst for meg. Det ble det for alle. Men det er også en læring vi kan ta med oss, poengterer han.

Les også: NFF ber myndighetene vurdere fire testkamper med 2500 tilskuere

– Dere ligger på bronseplass nå. Hva tenker du om mulighetene deres til å henge med helt i teten?

– Det er gode muligheter. Det er veldig jevnt bak Molde og Bodø. Bodø/Glimt har vært veldig imponerende. Men begge skal inn i Europa etter hvert. Det er jevnt mellom flere lag. Vi må bare fortsette å jobbe hardt, ikke bli mette. Vi var jo to poeng bak sølvplass til sommerferien i fjor, og så skjedde det ting. Husk at det kan komme salg, skader, alt det der. Vi kan ikke ta helt av heller, minner islendingen om.

Dag-Eilev Fagermo og VIF er hundre prosent i gang igjen. Seriestart mot Sarpsborg (b) er 16. juni.

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Jørn H. Skjærpe

Dag-Eilev Fagermo tenker følgende om forskjellen mellom VIF i høst og VIF nå:

– Høsten må du spørre dem som var her da om. Men det som har vært viktig for meg, er å få laget til å spille på tydelig måte. Det gir trygghet for spillerne, da vet man hva man skal gjøre hele tida. Jeg vil ha laget til å jobbe, stå på. Og vi vet ut fra tallene vi har, at intensiteten vår i kampene har økt opp mot 50 prosent fra i fjor. Det hjelper jo. Og i mitt lag må alle forsvare seg, og alle må angripe. Den kollektive tankegangen der har jeg vært hard på, og det tror jeg også har hjulpet, sier VIF-treneren.

Nyeste fra Dagsavisen.no: