Sport

Solskjær-elev blir æresdoktor

Marcus Rashford blir som den yngste i historien utnevnt til æresdoktor ved Universitet i Manchester.

Den 22 år gamle Manchester United-profilen får hedersbevisningen for arbeidet han har lagt ned mot barnefattigdom, melder BBC. Universitetet i hjembyen har aldri tidligere delt ut en æresdoktorgrad til en så ung person. Det er den høyeste æresbevisningen universitet kan dele ut.

Tidligere United-manager Sir Alex Ferguson og klubblegenden Bobby Charlton er tidligere utnevnt som æresdoktorer.

– Når du ser på de fantastiske navnene som tidligere har fått denne doktorgraden, blir man ydmyk, sier Rashford i en uttalelse.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå i kampen mot barnefattigdom i dette landet, men å motta heder fra byen din betyr at vi er på vei i riktig retning. Det betyr mye, tilføyer han.

Forandret livet

I forrige måned presset United-stjernen statsminister Boris Johnson til retrett i saken om gratis skolemåltider for fattige barn. Johnson hadde besluttet å avvikle ordningen, men offentliggjorde etter en samtale med Rashford at han likevel viderefører den.

Sendte brev

I forkant hadde Rashford sendt et følelsesladd brev til regjeringen.

– Han har forandret livet til så mange barn denne sommeren, og det er viktigere enn alle fotballkamper han kommer til å spille, sa Ole Gunnar Solskjær etter at den politiske seieren var innkassert.

Familiene til rundt 1,3 millioner engelske barn har den siste tida nytt godt av tilgangen på gratis måltider. I kampen for å overbevise politikerne om å snu henviste Rashford til sin egen barndom og bakgrunn.

«For ti år siden var jeg én av dem. Jeg vet hvordan det føles å være sulten», skrev måltyven i brevet til regjeringen.

Han oppfordret også britiske politikere sterkt til å legge partipolitiske uenigheter til side og sammen støtte opp om måltidsordningen.

Med til historien hører det også at Rashford har samlet inn mer enn 20 millioner pund, rundt en kvart milliard kroner, til veldedighet under koronaperioden.

Nyeste fra Dagsavisen.no: