Sport

Blindheim må få følge av flere

Renate Blindheim (26) debuterte som topptrener i den maskuline fotballen med seier. Hun må få følge av flere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Det er ikke på så mange områder det skrives fotballhistorie lenger, men Renate Blindheim gjorde det denne helgen. Lite er mer maskulint enn toppfotballen for menn (definert til de tre øverste divisjonene). Derfor blir det mye fokus på hvordan Blindheim vil gjøre det med Sotra i 2. divisjon.

Ja, hun er kvinne, men det er nesten like oppsiktsvekkende at hun er bare 26 år og skal lede et lag som de fleste eksperter tipper til nedrykk. Blir hun mer «fredet» fordi hun er kvinne?

Det får vi svar på til høsten når vi ser hvordan laget hennes har gjort det. Lørdag ble det en sterk borteseier mot Fram i Larvik. Og selvsagt fikk treneren mye av æren for snuoperasjonen etter pause da laget snudde til 3–2 seier.

Den kvinnelige trenerrollen fikk et sterkt fokus gjennom tv-serien «Heimebane», der skuespiller Ane Dahl Torp ga et realistisk bilde av hvordan denne verdenen ser ut. Det er ikke bare vakkert.

Blindheim har store ambisjoner som trener, har tatt den nødvendige utdanningen i Norge og er nylig tatt ut blant de 48 nye trenerne som skal gjennomgå UEFAs trenerlisens-kurs. Den lisensen må man ha for å bli trener på høyeste nivå i Norge.

Les også: Første kvinnelige trener i toppfotballen for menn. Det ga seier

Nå får Sotra ros for å gå foran og vurdere trenere ut fra faglig kompetanse, ikke kjønn. Per-Mathias Høgmo er nyansatt leder for topptrenerutdanningen i Norges Fotballforbund. Han håper han dette er starten på at vi får flere kvinnelige topptrenere. Fotball er også landets største kvinneidrett. Og vi trenger flere kvinnelige trenere også der.

«Det krever en sterk rygg å være først og derved få ekstra oppmerksomhet. Renate er så offensiv og fotballfaglig sterk at jeg tror hun fikser den rollen og scenen, sier elitedirektør Lise Klaveness til fotball.no.

Leder Ronny Ekren i Sotra sportsklubb sier de gikk etter faglige kvaliteter da de foretok ansettelsen. I spillergruppa ble valget godt mottatt.

Alle lagidretter ønsker seg fere kvinnelige trenere. I kvinnefotballen har Hege Riise og Monica Knudsen gått i front med stor suksess, før dem tok Eli Landsem utfordringen både med klubb og landslag. Nå er hun sportssjef i Vålerenga. Vi husker hvor banebrytende Marit Breivik var som landslagssjef for håndballjentene.

Mjøndalens Vegard Hansen hadde tatt turen til Fram lørdag og gratulerte selvsagt treneren etter debutkampen. Hansen er i verdenstoppen i å være topptrener i samme klubb over tid. Den fysiske og mentale slitasjen er stor. Dette er ikke et 8–16 yrke, det preger en hele døgnet i takt med de små eksamener neste fotballkamp alltid er.

Da Skeid utlyste trenerjobben etter Tom Nordlie i fjor høst oppfordret de spesielt kvinner til å søke. Det ga ingen søknader i postboksen.

NFF ønsker seg flere jenter som tidlig satser på treneryrket. Renate Blindheim viser at det går an.

Mer fra: Sport