Sport

Ser vi starten på en ny Liverpool-æra?

Etter 30 års venting vant Liverpool serien. Vil de dominere igjen, eller vil Manchester United komme tilbake?

1 av 2

Denne uken vant Liverpool Premier League for første gang. Det er 30 år siden de løftet pokalen sist, før serien skiftet navn, og det har vært 30 år med lengsel, noen høydepunkter, men desto flere nedturer.

Ingen trodde at Liverpool skulle stå uten seriegull i 30 år, da Alan Hansen og co. tok Liverpools 18. seier i 1990. Tvert imot, de var verdens største fotballklubb og et maktsenter som herjet med alle. Liverpool skulle dominere engelsk fotball også i framtida. Det var helt sikkert. Slik gikk det altså ikke. Suksess i cupen og i Europa kunne ikke veie opp for fortvilelsen over at Manchester United tok over og gikk forbi med sine 20 seriegull. United var lenge de største i engelsk fotball, men har ikke vunnet serien siden 2013.

Les også: United-stjernens innstendige bønn til regjeringen: – Opptre menneskelig

Manchester United og Ole Gunnar Solskjær har 14 kamper på rad uten tap etter lørdagens seier over Norwich i FA-cupen. Det betyr ingen verdens ting om ikke United blir å finne i Champions League neste sesong. I dag er det Liverpool som er på toppen, og de vil ikke forsvinne med det første. Det er alle utfordrerne smertelig klare over. Særlig Manchester United. En plass i Champions League er helt nødvendig om United skal klare å hanke inn de spillerne de ønsker seg i overgangsmarkedet. Klubben har mye penger, men om de ikke kan tilby en plass i Europas ypperste elite, kan det bli veldig dyrt å friste de aller beste til å flytte til Manchester. Det betyr at Manchester United er nødt til å kvalifisere seg til Champions League om de skal henge med.

Les kommentar: Premier League starter igjen – der fotballen er best, på TV

Fjerdeplassen i ligaen innehas nå av Chelsea, fem poeng foran United (foran United ligger Wolves). Ett poeng foran Chelsea ligger Leicester, som ser ut til å ha møtt veggen. Dermed kan det være Leicester som må passeres om United skal kvalifisere seg til den gjeveste turneringen i Europa. Chelsea virker altfor sterke til at de avgir fem poeng til United på sju kamper. Riktignok har United muligheten også i Europaligaen, men det tryggeste er å krype inn på topp fire i serien. Til og med en femteplass kan holde for Solskjærs menn. Manchester City er tatt i pengejuks og er fratatt muligheten til å spille i Champions League i to år. Men denne dommen er anket til CAS og hvem vet hvor lang tid sånt tar?

For United blir hver eneste kamp ut sesongen som en cupfinale der kun seier er godt nok. I Liverpool kan Klopp starte planleggingen for neste sesong. Solskjær derimot, må fortsatt vente og se om det blir Champions League. Spørsmålet er om Liverpool vil dominere i årene som kommer, eller vil Manchester United komme tilbake?

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Neste Premier League-sesong kan bli fryktelig spennende med åtte klubber med ressurser til å ta en plass i Champions League. Everton og Newcastle, med stor pengesekk, vil være med og kjempe. Tottenham kan løfte seg igjen. Arsenal har som mål å blande seg inn i toppen. Leicester har etablert seg der. Liverpool og Manchester City er favoritter til gullet. Noen vil bli skuffet. Men hva med Manchester United? Er de ute av toppen for godt? Om de ikke vinner serien de nærmeste årene kan det være United-fansen som må vente 30 år på pokalen, akkurat slik Liverpool-fansen måtte.