Sport

Retningen alle må følge

Dag-Eilev Fagermo sa nei takk. Tom Nordlie sa nei takk. For mange år siden. Kanskje de angrer?

Vålerenga er Rosenborgs neste motstander på Lerkendal onsdag i neste uke. Før det skal lagene ut i nye hesebleende kamper denne helgen. Rosenborg ble første lag ut som kvittet seg med treneren i 2020, etter tre runder. Slik skal det ikke være på Lerkendal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rosenborg og spillestilen 4-3-3 ligger fast. Nils Arne Eggen står på sokkel utenfor Lerkendal og peker ut retningen. Legenden sjøl var ringside da Eirik Horneland ledet sin siste kamp torsdag kveld. Horneland prøvde å rokke litt med 4-3-3. Det gikk ikke. Laget er ikke til å kjenne igjen. Og hans siste kamp kom mot RBK-kopien Bodø/Glimt som utfører spillestilen bedre enn noen andre.

Les også: (+) 15 år siden VIF vant på Lerkendal: – RBK har presset på seg

Åge Hareide er favoritt til å overta. Han er ledig, men han sitter med nyoperert kne i Molde. Trond Sollied er nevnt. Otto Ulseth likeså. Er det en våt drøm for norske trenere å lede Rosenborg? – Nei, sa Dag-Eilev Fagermo til oss rett før seriestart. Han fikk en henvendelse i 2014, sa nei takk til den og et eventuelt tilbud, men innrømmer at Nils Arne Eggen er hans læremester. Fagermo er like trofast til 4-3-3 som Eggen. Det er også Tom Nordlie. Han sa nei takk for femten år siden da han var aktuell.

Hva er det med 4-3-3? I følge Eggen er det den mest fleksible spillestilen, men den betinger lojalitet og hardt arbeid. Det skal løpes i fartsretningen. Drillos 4-5-1 er en slektning. Det blir i praksis 4-3-3 i angrep. Andre formasjoner blir mer forvirrende. Og kanskje spillestil og formasjoner er overvurdert. I Fagermos VIF-plan er målsetningen tredelt: 1. Å vinne fotballkamper, 2. Å vinne med en underholdende stil. 3. Å vinne med lokale spillere på laget. Dette er drømmen for alle lag og det var dette som kjennetegnet Rosenborg i glansdagene.

Les også: «Vil Liverpool dominere i årene som kommer, eller vil Manchester United komme tilbake?»

Koronasesongen 2020 vil ikke bare bli husket fordi Rosenborg ble første klubb som byttet trener. Vi har ikke fasiten på denne sesongen før i desember. Kanskje laget blir seriemester. I fjor ble det bronse selv om første seier kom først i den sjette serierunden. Alle fotballinteresserte i Norge følger med på trenerjakten i Rosenborg. Det er fyrtårnet i norsk klubbfotball. Nils Arne Eggen står på sokkel utenfor Lerkendal, mens han sitter i rullestol innenfor. Nå er det Trond Henriksen som ledet laget til åres første seier mot Brann i Bergen søndag. Samme mann leder dem nok mot Vålerenga onsdag? VIF vil få merke at de møter et kag med ny energi.

Mer fra Dagsavisen