Sport

Idretten tar selvkritikk

Idrettspresident Berit Kjøll innrømmer at idretten har forsømt seg i arbeidet mot rasisme.

Nå tar både hun og kulturminister Abid Raja grep.

Torsdag møtte Kjøll og flere andre idrettsprofiler kulturminister Abid Raja (V) for å diskutere tiltak som kan forhindre rasisme i idretten.

– Norges idrettsforbund har ingen unnskyldning for at vi ikke har vært gode nok, hatt kunnskap nok, eller erkjent i tilstrekkelig grad at rasisme og diskriminering må tas sterkere tak i. Men det skal vi nå gjøre noe med, sier idrettspresidenten i en uttalelse.

Tre tiltak nå

Hun varsler tre konkrete tiltak.

– Vi skal starte en kartlegging av hva sentrale organisasjonsledd gjør for å forebygge og håndtere rasisme, samt hva de gjør for å rekruttere mennesker med minoritetsbakgrunn inn i sine styrende organer. Vi skal også lage en veileder for håndtering av rasisme og diskriminering i idretten som skal etter planen være klar i september, sier Kjøll.

Kulturminister Raja har på sin side besluttet å nedsette en arbeidsgruppe som i tida som kommer skal jobbe fram konkrete tiltak i kampen mot rasisme i idretten.

Konklusjonen på dette arbeidet skal foreligge 1. september.

Mange historier

I statsrådens arbeidsgruppe sitter blant andre friidrettsutøver Ezinne Okparaebo, bryteren Grace Bullen og tidligere fotballspiller Daniel Hatland.

De får med seg treningsguru Yngvar Andersen, tidligere basketspiller Marco Elsafadi, TV 2-programleder Siri Nilminie Avlesen-Østli og Magne Brekke. Sistnevnte er leder i Oslo Idrettskrets.

En rekke fargede idrettsprofiler har den siste tida stått fram med sine historier om rasisme i idretten. Det har for alvor satt tematikken på dagsorden.

I Norges idrettsforbund skal det nå jobbes for å få flere med minoritetsbakgrunn inn i styrer. En gjennomgang gjort av VG nylig viste at kun én av 105 styremedlemmer i eliteserieklubbene i fotball har innvandrerbakgrunn. (NTB)

Ba om rapport

Idrettspresidenten håper å bedre andelen ved å informere og samarbeide med valgkomiteer i idretten.

– Jeg ønsker meg flere med minoritetsbakgrunn inn i valgkomiteene, sier Kjøll.

Kulturminister Raja har også gitt uttrykk for at han er svært overrasket over mangelen på mangfold i idretten. Allerede tidligere denne uken ba han Norges idrettsforbund ta grep.

– Det første jeg gjør allerede nå, er at jeg ber idretten sette i gang et arbeid selv. Det handler om at de må lage en rapport om dette, sa Raja. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: