Sport

Smitte-offside

Hva er blitt vanskeligst å forstå: Offside eller smittevernsreglene?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Håndballspillere kan nå kaste ball til hverandre. Fotballspillere kan slå pasninger og skyte. Men spille kamper? Det er forbeholdt kun elitespillere. Og de som kan spille kamper, er også i karantene. Vrient?

De beste idrettene har enkle regler. De som alle skjønner. Fortsatt sliter mange med offsideregelen, men fotballelskerne klarer å leve med den.

Smittevernreglene vil bli et historisk dokument fra unntaksåret 2020. Og kanskje 2021 og 2022. Men er de laget slik at alle forstår dem?

Les også: Her er de oppdaterte smittevernreglene

Vi hang med da det handlet om to og en meters avstand og hyppig håndvask. Reglene har gjort at nasjonens innbyggere faktisk aldri har vært friskere. Men nå har det dratt seg til. De nye smittevernreglene om kontaktsport (altså kamper i alle lagidretter) klarte ikke engang Norges idrettsforbund tolke riktig.

Men etter noen ekstraomganger forstår vi det slik. Ingen, bortsett fra de 30 beste norske fotballagene for menn, kan spille fotball etter vanlige regler. Alle barn og ungdom, og seniorspillere fra nivå tre, må holde seg til smittevernreglene. De kan heller ikke spille mot hverandre på trening. Der skal det være minst en meters avstand. Når man har sett hvordan det går med fotballen fra og med 16. juni, skal man gjøre nye vurderinger.

Håndballspillere har hatt lov til å trene, men ikke kaste ball til hverandre. Nå har de lov til det. – Det er vi glade for, sier håndballpresident Kåre Geir Lio. Fordi: «Å kaste ball er helt sentralt i håndball», Da vet vi det.

Det det store flertallet av alle norske spillere i alle lagidretter ikke vet, er når de kan begynne å trene på de aller helst vil: Å spille mot hverandre. Enn så lenge kan de gå på kafé, er de voksne nok kan de ta seg en øl sammen med andre. Og lese smittevernreglene.

Mer fra: Sport