Sport

– En utrolig utfordrende situasjon for klubbene

Vålerenga og resten av de norske toppklubbene venter utålmodig på at ballen skal begynne å rulle igjen. Koronasituasjonen gjør økonomien til en stor utfordring – likevel er det kun Rosenborg som søkte krisemillioner fra første pakke til idretten.

Omlag 600 millioner kroner er satt av i den første krisepakken for å redde norske idrettslag fra konkurs. Den skal dekke for inntektstap i perioden 5. mars til 30. april.

TV 2 skrev tirsdag at Rosenborg, som eneste norske toppklubb, har søkt om kompensasjon for tapte inntekter under pandemien. Trønderne har søkt om mellom tre og fire millioner gjennom krisepakken, dette for å få dekket et bortfall på sesongkortsalg. Vålerenga Fotball har søkt om 720.000 kroner. Dette er imidlertid penger tiltenkt breddedelen av klubben, og ikke Vålerenga Fotball Elite.

Daglig leder i Vålerenga, Erik Espeseth, melder følgende om hvorfor Vålerenga Fotball Elite har latt være å gjøre som trønderne:

«I påvente av hva som ville skje med seriestart, har vi ventet. Vil diskutere dette nærmere fremover», skriver han i en SMS til Dagsavisen.

Les også: NFF ber om treningsstart 10. mai

– Krisepakkene har ikke truffet toppfotballen

Norsk Toppfotball (NTF), interesseorganisasjonen for klubbene i Eliteserien og Obos-ligaen, påpeker at klubbene selv styrer om de vil søke.

– Samkjører NTF noe av prosessen i forbindelse med klubbenes søknader om penger fra krisepakken?

– Det er både og. Klubbene søker som egne klubber, det er ikke vår rolle som interesseforening å gjøre det. NTF jobber for å sikre at klubbene ikke faller utfor stupet. For krisepakkene har hittil ikke truffet toppfotballen, sier administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball til Dagsavisen.

– Samtidig har jo vi bedt om at klubbene våre skulle komme inn under den første NIF-pakken. Der lyktes vi ikke. Lotteritilsynet har gitt oss beskjed om at klubbene kun kan bli kompensert for avlyste – ikke utsatte – kamper, legger han til.

I og rundt toppfotballen venter man spent på å få vite når vanlig trening og kamper kan komme i gang. Tirsdag ba NFF myndighetene om treningsstart i norske toppfotballklubber fra 10. mai. Ønsket om sesongstart 15. juni ligger fast. Leif Øverland påpeker viktigheten av at ballen kan rulle igjen, både økonomisk og sportslig.

Les også: Nå tar Vålerenga råtidlig sommerferie

Vil trene

– Situasjonen er utrolig utfordrende. Det er viktig at vi får komme i arbeid igjen, at vi kommer i gang. Per nå er jo all aktivitet stengt fra myndighetene. Dermed er vi stengt ned for muligheten til å gjøre jobben vår. Fokus fra vår side er først og fremst at man må komme i gang med vanlig trening, så det blir spennende å se hva myndighetene avgjør nå. Vi skal forholde oss til helsemyndighetenes retningslinjer og er glad for at NIF ønsker at toppfotballen skal få komme i gang, naturligvis innenfor et smittevernfaglig regime.  Vi har brakt videre fra klubbene at man trenger cirka fire uker med trening før det kan spilles kamper, sier Øverland.

Toppklubbene har fortsatt et håp om at noe kan kompenseres i ettertid.

– Fem runder i Eliteserien og fire runder i Obos-ligaen ble utsatt i april. Vi har fått beskjed om at kun avlyste og stengte arrangementer er kompensasjonsberettiget gjennom den første pakken. Samtidig kan det – gjennom en eventuell ny tiltakspakke for idretten – bli slik at klubbene kan få kompensasjon for de fire-fem første kampene hvis disse for eksempel spilles for tomme tribuner i juli, sier NTFs økonomisjef Rune Riberg til Dagsavisen.

Ingen lovnader fra FHI

En beslutning fra myndighetene om arrangementer med under 500 deltakere kommer torsdag. Det kan bli en skjebnedag for mange norske toppklubber.

– Vi jobber med et dokument om kampgjennomføring, som inkluderer hvor mange mennesker det er behov for på en kamp. Vi vet at taket er 500, men vi trenger ikke så mange som 500 mennesker på stadion, sa konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF) til VG tirsdag.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold, ville ikke love fotballen noe snarlig grønt lys for oppstart av treninger på regjeringens daglige pressekonferanse tirsdag.

– Det er flere faktorer som skal vurderes før man letter på det tiltaket. Det er ikke bare de smittevernfaglige vurderingene som ligger til grunn for det, sa hun, ifølge NTB.

Nyeste fra Dagsavisen.no: