Sport

– Et overgangsvindu som skaper unødvendig kaos og press

Nylig ble det klart at eliteserieklubbene får et ekstra overgangsvindu til å forsterke stallen før seriestart. Dét ønsket ikke Vålerenga.

Som følge av koronakrisen får eliteserieklubbene muligheten til å forsterke i forkant av den utsatte seriestarten. Det var VG som først omtalte nyheten forrige uke.

– På et møte i slutten av mars ble det demokratisk enighet blant klubbene i Norsk Toppfotball om at man skal åpne et to uker langt ekstra overgangsvindu i Norge før seriestart. Da tar man to av ukene fra sommerens vindu og legger det inn i et ekstraordinært vindu før serien starter, innleder sportssjef Jørgen Ingebrigtsen i Vålerenga til Dagsavisen.

VIF var en av klubbene som ikke ønsket dette ekstravinduet.

– Vi syntes ikke at ideen var så god, men føyer oss etter flertallet, sier Ingebrigtsen.

Saken fortsetter under bildet

Jørgen Ingebrigtsen i VIF.

Sportssjef Jørgen Ingebrigtsen i VIF. Foto. Jørn H. Skjærpe

Kaos

Sportssjefen forklarer følgende om hvorfor VIF helst ville vært det foruten:

– Grunnen til det var at vi mener det (vinduet) skaper unødvendig kaos og press på klubbene i en ellers kaotisk situasjon, og at redusert varighet på vinduet i august kan redusere norske klubbers mulighet til å reagere på eventuell uventet ut-logistikk (spillersalg) som de måtte oppleve.

– I teorien kan jo seriestarten måtte vente helt til sommeren?

– Nå forholder vi oss til at serien skal starte 23. mai. Jeg håper og tror at vi skal kunne starte da, sier Ingebrigtsen, som utdyper følgende om hvordan ekstravinduet fungerer:

Les også: Profiler forlenger med Vålerenga: – Vi er kjempefornøyd

– FIFA-regelverket tillater 16 uker med åpent vindu i løpet av året, og så er det opp til ligaene å disponere disse ukene. Det kan disponeres noenlunde fritt. Det er det som nå gjøres, med at to uker av sommervinduet legges før seriestart. De resterende to ukene fra det opprinnelige sommervinduet legges i august, som vanlig. Men det vinduet blir altså to uker kortere enn vanlig, legger han til.

Kommer dere til å gjøre noe i ekstravinduet?

– Vi ønsker å ha fokus på de spillerne vi har her nå. Dag-Eilev (Fagermo, hovedtrener) hadde bare vært her i fem uker før vi ble avbrutt (av koronasituasjonen). Nå handler det om å forbedre den gruppa vi har her, på trening og etter hvert i kamp. Så kan det alltid skje noe med spillere ut, ting vi ikke rår over, men det får vi ta når det eventuelt kommer. Nå har vi en haug med spennende unggutter som vil vise seg fram, og vi har sagt at vi skal la dem få sjansen. Da må vi nesten holde oss til det.

Les også: Se Dagsavisens drømmeellever: Dette er tiårets Vålerenga-lag (DA+)

Trener i påsken

Vålerenga-spillerne er foreløpig 75 prosent permittert. Ingebrigtsen beretter om tre økter i klubbens regi denne uka.

– Vi har organisert aktivitet mandag, tirsdag og torsdag denne uka. Tre økter på rundt 4,5 timer til sammen. I tillegg har spillerne individuell frivillig egentrening de andre dagene. Vi kan ikke pålegge dem trening ut over timeantallet, tilsvarende 25 prosent, men trenerne kan lage en plan for treningsøkter til dem som ønsker det, sier han.

– Spillerne har dessuten individuelle program fra tidligere, legger sportssjefen til.

Planlegger dere for flere alternative scenarioer framover?

– På et tidspunkt måtte vi jo forholde oss til flere scenarioer på én og samme dag. Nå har vi først og fremst planlagt for de tre treningsdagene denne uka. Så kommer det jo en ny situasjonsrapport fra myndighetene onsdag, som også kan påvirke oss. Etter den tar vi opp dialogen med spillerne igjen.

Mer fra Dagsavisen