Sport

Vålerenga-talentets skademareritt: – Både 2018 og 2019 ble egentlig ødelagt

Odin Thiago Holm (17) har slitt med hamstring, lysker, ankler og knær. Nå røper han hvordan han har taklet skadeproblemene – og hvorfor han takket nei til et opphold hos selveste Juventus.

MARBELLA (Dagsavisen): Odin Thiago Holm var svært ettertraktet før han skrev under for Vålerenga i 2019. Blant annet skal Manchester United ha vært interessert. Til slutt ble det VIF, der midtbanemannen fikk sin A-lagsdebut i serieavslutningen mot Mjøndalen (0-1-tap) i siste serierunde. Kanskje blir 2020 året der trønderen får sitt gjennombrudd.

– Det er litt tidlig å si. Jeg har troa på at det skal være mulig, men da er det en viktig jobb som må gjøres. Og jeg må holde meg skadefri, ikke minst. Både 2018 og 2019 ble egentlig ødelagt av skader. Men jeg har absolutt troa, bare det går slik jeg ønsker, sier Holm til Dagsavisen.

Nettopp skadene har vært mange for stortalentet.

– Det har vært sånn at jeg har trent et par uker, og så har jeg vært ute i en måned. Jeg har ikke fått trent som jeg ønsket de siste par årene. Det er ekstremt kjipt, innrømmer 17-åringen.

– Men jeg har blitt mye flinkere på å takle det. Spesielt siden jeg nå har et profesjonelt og godt team rundt meg på A-laget til VIF. Jeg får trent mye forebyggende, fortsetter Holm.

Les også: VIFs nykommer om profflivet i Belgia: – Man blir behandlet som en vare (DA+)

Juventus-interesse

– Hva har du slitt med de siste årene?

– Hamstring, lysker, ankler, knær ... Det har egentlig vært alt. Jeg har en litt trøblete hamstring for tiden, men får hjelp av fysioen til å holde det i sjakk. Alt annet er «good», svarer Holm.

Skadene til tross, mange storfisker har fått med seg 17-åringens potensial. Blant dem er den italienske storklubben Juventus, der blant andre verdensstjernen Cristiano Ronaldo holder til.

– Juventus var tidlig på meg, og har fulgt meg opp lenge. Også før jeg kom til Vålerenga. De har vært på hver eneste U-landslagssamling. De har god dialog med agenten min (Tore Pedersen) og VIF, sier midtbanespilleren.

Les også: Han er et av Norges største keepertalenter. Snart går kontrakten med Vålerenga ut (DA+)

2. desember skrev Dagsavisen og flere andre medier om at 17-åringen skulle på treningsopphold i Torino.

– Jeg droppet faktisk Juventus. 12 timer før flyet gikk, bestemte jeg, familien og Vålerenga at vi heller ville ta det på et annet tidspunkt.

– Hvorfor sa du nei?

– Vi etterspurte et treningsprogram fra Juventus relativt tidlig, men det fikk vi ikke før rett før avreise. Da så vi at U23-laget som jeg skulle trene med hadde kamp onsdag og lørdag. Jeg skulle ned onsdag, og så reise hjem lørdag eller søndag. Treningshverdagen besto da av bare restitusjonsøkter og kampforberedelser. Vi bestemte oss da for at det heller var bedre å finne nytt tidspunkt, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet

###

Odin Thiago Holm i Spania nylig. – Alltid kjekt med fint vær og gode baner i Marbella, sier han.

La Liga-drøm

– Skuffet?

– Ikke spesielt skuffet, nei. Mulighetene byr seg forhåpentlig senere. Det må bare passe i mye større grad enn det det gjorde. Jeg vil jo få noe ut av det, ikke bare dra ned for å være tilskuer på trening. Det kommer flere sjanser. Kanskje allerede i sommer, eventuelt etter sesongslutt.

– Hva betyr det for deg å ha den langvarige interessen fra Juve?

– Det tyder på at du gjør noe riktig, at du er en god spiller. Men du kan ikke leve på det. En ting er interessen som er der nå, men det er gjerne om fem-ti år at man virkelig skal prestere, påpeker VIF-spilleren.

– Men det er artig, man tenker jo over det. Men det er mer at det gir deg selvtillit, legger han til.

Les også: Her er Vålerenga-profilen tilbake på banen etter 276 dager ute (DA+)

– Er det en drøm å spille i Serie A?

– Helt ærlig, jeg følger ikke veldig mye med på Italia. Det er spansk fotball som er drømmen. Den type fotball passer meg og min stil veldig godt. Masse ball, masse touch og gode ferdigheter, svarer Holm.

– Hva blir nøkkelen til at du skal lykkes som fotballspiller, tror du?

– Jeg vil si skader. Jeg må holde meg skadefri, det er det absolutt viktigste. Kontinuitet i treningshverdagen, svarer Holm.

Ingebrigtsens råd

Han håper nå å spille seg til en plass i Dag-Eilev Fagermos ellever. Helst som venstre indreløper, eventuelt i en dyp midtbanerolle. Skadeproblemene til tross, 17-åringen mener han har utviklet seg som spiller de siste årene.

– Jeg ser jo at jeg har tatt store steg, spesielt på landslagssamlinger. Jeg er blitt en mye mer voksen spiller, som håndterer flere faser av spillet mye bedre. Spesielt det defensive. Jeg er også blitt en mye mer profesjonell spiller etter at jeg kom til Oslo. Jeg får god oppfølging på ting som kosthold og søvn, forklarer han.

Jørgen Ingebrigtsen mener 17-åringen må finne riktig oppskrift for å unngå skader i 2020.

– Disse spillerne som blir så gode, har ekstremt mye aktivitet i seg. Lagsaktivitet, egentreninger, personlige trenere ... Det er også grunnen til at de kommer så langt som de kommer. Martin Ødegaard gikk skadet i et halvt år da han var 14 – kanskje fordi kroppen ikke tålte mer, rett og slett. Det tror jeg kanskje er litt Odin sin case også. Å finne balansegangen mellom nok aktivitet til å bli så god, men også nok aktivitet til å holde seg skadefri, sier VIFs sportssjef til Dagsavisen.

Les også: Tviler på at Carvalho vender tilbake (DA+)

– Som U-spiller inn i et A-lag tar det også litt tid før man adopterer intensiteten i spillet. Der tror jeg han har litt å gå på, naturlig nok. Så er det også det relasjonelle. Han har brukt et halvår på å bli kjent, nå må han vise det. Jeg så Martin Ødegaard, Iver Fossum og Gustav Wikheim vokse fram i min tid i Strømsgodset. Da de var gode nok, fikk de spille. Odin må bli bedre på alt det han jobber med sammen med Igor (Aase) - spillerutvikleren vår - og Dag-Eilev. Så får han spille. Det er det som skal til, tilføyer Ingebrigtsen.

Han bekrefter at det er enighet om at Juventus-oppholdet kommer ved en annen anledning for Holm.

– Vi har et bra nettverk med mange klubber. Vi har god dialog med blant andre Manchester City og Sporting Lisboa, klubber som tar imot spillere på sånne motivasjonsturer. Vi synes det er veldig spennende, avslutter sportssjefen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: