Sport

Olsbu Røiseland ble historisk med sju VM-medaljer. – Det bare klikka oppe i hodet mitt

Marte Olsbu Røiseland avsluttet et ellevilt skiskytter-VM med gull på fellesstarten. Det var hennes sjuende medalje i mesterskapet. Men underveis lå hun over minuttet bak teten

Med en bom på den første liggende og en på den andre, så det mørkt ut for Olsbu Røiseland da hun gikk ut som nummer 22, minuttet bak ledende Katharina Innerhofer etter to skytinger.

Så skjøt hun fullt hus på begge stående og var plutselig bare 14 sekunder bak ledende Dorothea Wierer før den siste runden. Men det var ikke uten dramatikk. Hun fortalte til NRK etter gulløpet at hun fikk klikkladning.

– Jeg hadde bare fire skudd å skyte med, så jeg måtte bruke et ekstraskudd på siste skyting. Jeg tenkte at jeg ikke måtte stresse med sisteskuddet, men gjøre det jeg skulle. Jeg brukte sikkert ti sekunder ekstra, men det var det verdt.

– Tungt

Like før slutt hadde Olsbu Røiseland tatt igjen hjemmehåpet Wierer. – Da jeg fikk ryggen var jeg ganske sikker på at jeg kom til å klare det. Og det er en veldig god følelse, sa Olsbu Røiseland til NTB.

Og det gjorde hun. For etter en enorm sisterunde gikk hun først over målstreken, til sitt femte gull.

– Jeg er så glad. Det var så tungt i dag. Jeg bare raste nedover på listene etter liggende skyting, så jeg måtte bare motivere meg selv. Så klatret jeg plasser etter plasser også var gullet innen rekkevidde. Og da bare klikka det oppi hodet mitt. Det var så gøy, sa VM-dronningen.

Det var hennes femte VM-gull i Anterselva og hennes sjuende medalje i mesterskapet (fem gull, to bronse). Hun tok medalje på alle øvelsene i mesterskapet. Det er det ingen andre skiskyttere som gjort før henne.

– Det er helt utrolig å være historisk. Bare det å avslutte mesterskapet med en gullmedalje også … Det kunne ikke ha blitt bedre. Det har vært en drøm. Litt trist, for jeg kommer aldri til å oppleve sånt igjen. Det er helt vilt, sa hun til et samlet pressekorps.

– Dette er en av de største snuoperasjonene jeg har sett. Hva skal man si? Hun skjøt feilfritt på to stående. I tillegg tror jeg hun hadde fantastiske ski, sa sportssjef i skiskytterforbundet Per Arne Botnan til NTB.

Fossum-duo skuffet

Både Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff skuffet på søndagens avsluttende fellesstart. De skjøt fullt hus på første liggende, før de bommet en hver på den andre skytingen. Da gikk Fossum-duoen ut drøye 30 sekunder bak Innerhofer, som åpnet kruttsterkt og ledet etter to skytinger.

Eckhoff og Landmark Tandrevold bommet også en hver på den første stående og to hver på siste stående.

Eckhoff ble til slutt nummer sju, mens Landmark Tandrevold endte på 16.-plass. Begge med fire bom hver.

VM kvinner søndag i Anterselva, Italia 12,5 kilometer fellesstart (antall strafferunder i parentes):

Gull: Marte Olsbu Røiseland, Norge 39.14,0 (2),

sølv: Dorothea Wierer, Italia 0.20,7 min. bak (3),

bronse: Hanna Øberg, Sverige 0.26,1 (3),

4) Monika Hojnisz, Polen 0.29,1 (2), 5) Julián Simón, Frankrike 0.45,1 (2), 6) Jekaterina Jurlova-Percht, Russland 0.52,0 (2), 7) Tiril Eckhoff, Norge 1.00,2 (4), 8) Franziska Preuss, Tyskland 1.00,3 (3), 9) Lisa Theresa Hauser, Østerrike 1.02,5 (2), 10) Anaïs Bescond, Frankrike 1.21,3 (3).

Øvrig norsk: 16) Ingrid Landmark Tandrevold, 1.43,3 (4).

Mer fra Dagsavisen