Sport

Dette kjennetegner verdens beste spiss, og han er norsk!

Erling Braut Haaland har brutt lydmuren. Hva er det ved ham?

Dortmund's Erling Braut Haaland poses after scoring his first goal during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Borussia Dortmund and Paris Saint Germain in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 18, 2020. (AP Photo/Martin Meissner)

Spisser som scorer mål på bestilling er den mest ettertraktede varen i elitesport. Erling Braut Haaland ble født en måned etter at Norge hadde reist hjem fra sitt til nå siste sluttspill i et mesterskap, EM 2000. Nå bygger det seg opp et hysteri rundt gutten som konkluderer med at han vil skyte Norge til sommerens EM-sluttspill også. Mot Serbia på Ullevaal 26. mars får vi første svar.

Braut Haaland har ti mål i mesterligaen etter sju spilte kamper. Det er verdensrekord. Etter overgangene til Salzburg og Borussia Dortmund har han i snitt scoret hvert 49. minutt for klubbene sine. Maken til målgarantist på dette nivået har ikke norsk fotball skapt før.

Les også: Braut Haalands agent åpner opp om overgangen

Hva er det med ham? Spisskompetansen handler om:

1. Evnen til å være på rett plass til lett tid, med andre ord evnen til å lese spillet.

2. Avslutteregenskapene.

3. Tempo og fysikk.

For å ta det siste først. Se løpet hans fra egen dødlinje til motstanderens 16-meter på en Dortmund-kontring i kampen mot Paris Saint-Germain. Har vi sett maken til akselerasjon? Sky Italia har målt 60 metersløpet til 6,64. Det er ni hundredeler bak den norske rekorden. Dessverre fikk han ikke ballen. Den første scoringen hans oppsummerte evnen til å være på rett plass, den andre viste oss skuddfoten og teknikken.

Akkurat nå er han verdens mest omtalte spiss. På grunn av sin ekstrem-komptense. Legg til hans ni mål i en og samme kamp i VM for U20-landslag mot Honduras i fjor. Ja, motstanderen var svak, men målene skal scores. Han klarer det fordi han har den nødvendige roen i avslutningsøyeblikket.

På landslaget har han ikke slått til ennå fordi han knapt har fått sjansen. Og Lars Lagerbäck leker litt med oss når han ikke garanterer han plass i startelleveren i den helt avgjørende EM-kampen om en drøy måned. Lagerbäck har is i magen. Det har Braut Haaland også. Og selvsagt vil en frisk Braut Haaland spille den kampen. Pasningene skal primært komme fra Martin Ødegaard. Hva kan de to utrette på landslaget?

Erling ble født i Leeds da faren hans Alf Inge spilte der. Selvsagt det perfekte stedet å komme til verden for en kommende fotballspiller.

Les også: Haaland-dobbel mot PSG: – Jeg bare «drylte» den i mål