Sport

Sjokkbølgenes selvfølgelighet

Engelsk fotball står så fjellstøtt i Norge at det ikke spiller noen rolle hvem som har rettighetene eller hva prisen er. Kjøpsviljen er der uansett, og det gjør at Premier League-rettighetene står i en særklasse.

Litt som The Who beskriver i sin sang «Won’t Get Fooled Again» kommer nok de aller fleste konsumere av Premier League til å ta dagens sjokkovergang fra TV2 til NENT-gruppen med største ro. Kjøpsviljen for Premier League er så stor at de fleste blir med uansett.

Ordtaket «jo mer ting forandrer seg, så forblir mye det samme» passer godt inn i denne sammenhengen. TV2 har nå hatt Premier League-rettighetene i ti år, og vil ved utløpet av deres avtale ha hatt rettighetene i tolv år.

Den gangen var folk også skeptiske til en ny rettighetshaver og hvordan TV2 kunne klare å levere noe i nærheten av det Canal + gjorde med Dag Solheim i studio blant annet. Det viste seg å gå veldig fint, og med den ekspertisen som NENT-gruppen har bygd opp gjennom å ha rettighetene til Premier League i Sverige, Danmark og Finland allerede kommer det også denne gang til å gå bra.

En gjeng lidenskapelige mennesker i TV2-systemet, som jeg selv var en del av på ett tidspunkt, har gjort en strålende jobb med å bygge opp sitt Premier League-produkt og det er ingen tvil om at tapet av Premier League-rettighetene vil svi for både de ansatte som jobber i TV2, men også for kanalen selv.

Forrige gang betalte TV2 tett opp mot to milliarder for rettighetene, og denne gang har nok den summen bikket over to milliarder-grensen. Det er vanvittig mye penger, og nå er det sikkert mange som ønsker at TV2 skal bruke de pengene til å kjøpe andre rettigheter som for eksempel den norske Eliteserien, men samtidig må en også huske på hva kanalen taper i inntekter her.

Leder: TV 2 og fotballtapet

Bransjenettstedet Kampanje anslår at TV2 kan miste 125.000 kunder fra sin strømmesatsing på Sumo på grunn av Premier League, og har anslått inntektene fra Premier League-rettighetene til rundt 700 millioner kroner for kanalen. Dagens nyheter om at NENT-gruppen tar over Premier League-rettighetene til 2028 (!) skaper dermed sjokkbølger som rettighetsmarkedet ikke har sett siden TV2 tok over fra Canal Digital for ti år siden.

Viaplay kan allerede skimte med Erling Braut Haaland og tysk fotball. De har i en årrekke sendt Champions League, og har nå sikret seg Premier League i tillegg til at de også har engelsk Championship, FA-cupen og Ligacupen. I starten kommer det til å bli en innkjøringsperiode, men både ekspertene på Viasat og de som nå vil bli rekruttert fra TV2 er så godt innarbeidet at de betalingsvillige masser kommer til å bla opp. Selv hvor dyrt det kommer til å bli.

Les kommentar: Gigantlønningene i Premier League er elleville. Hvem må ta regningen? Jo, det er oss