Sport

Bandysluttspillet: Ullern-seier i lokalderby, Ready med sliteseier

(Ullern - Ullevål 8-4, Ready - Sarpsborg 2-1). Ullevål hang bra med i 20 minutter i den første kvartfinalen i NM-sluttspillet mot Ullern, men så kollapset de. Ullern vant til slutt 8-4 etter fem mål av svenske William Palmblad. På Gressbanen slet Ready med Sarpsborg, men vant 2-1.

Av Even Lübeck

Etter at Ullern ble nummer to og Ullevål åtte i grunnserien, trakk de to lagene hverandre i kvartfinalen i NM-sluttspillet. Det første av fem mulige kamper (først til tre) ble spilt på Ullernbanen onsdag.

Etter at det sto målløst etter 19 minutter, tok Ullern ledelsen 1-0 ved William Palmblad. Så scoret hjemmelaget i rødt tre mål fra det 26. til det 30. minutt. Og da Palmblad satte inn sitt fjerde til 5-0 etter en corner like før pause, så det mørkt ut for Ullevål.

Skrudde opp tempoet

– Vi hadde full kontroll i hele den første omgangen og styrte hele kampen. De lå veldig lavt og startet bra, men så raknet det. Den første omgangen var bunnsolid, sier Andreas Sletta, som noterte seg for ett mål for Ullern.

– Vi holdt tett de første 19 minuttene. Vi lå lavt og Ullern klarte ikke få helt flyt. Så skrudde de plutselig opp tempoet og scoret fem mål. Da hang vi med hodet, forklarer Ullevål-keeper Simen Lycke Kjøllmoen.

Men de som trodde at dette bare ble enkelt for Ullern i den andre omgangen, må tro om igjen.

Skapte ny spenning

Først reduserte kaptein Marcus Lagerbäck til 1-5 på straffe, før samme mann satte inn 2-5 fra krittmerket. Så økte Karl Carlström til 6-2, før to mål på ti minutter fra Ullevål sørget for nytt liv i kampen og 4-6 med fem minutter igjen.

–  På 4-6 var det faktisk veldig spennende. Vi flyttet opp alt vi hadde og satset på seier, for man kan ikke safe inn et tap i sluttspillet. Vi ga alt vi kunne, sier Kjøllmoen.

Men selv om Ullevål var nære, var det til slutt ingen tvil. Palmblad scoret 7-4 på straffe i det 88. minutt, før Sletta fastsatte sluttresultatet til 8-4 på overtid etter en kontring.

– Vi skal samles torsdag og prate om kampen, før vi er klare for ny batalje på fredag. Tar vi med oss energinivået fra 2.omgang med en innstilling om at vi skal vinne hver eneste duell, kan vi slå Ullern på fredag hjemme, fastslår Kjøllmoen.

Ullerns store helt ble Palmblad, som scoret fem (!) mål i sin første sluttspillskamp i Norge.

– William var heit i dag ja. Han var på rett tid til rett sted med et returmål og to straffer. Han hadde møtt opp til kamp og var påskrudd, var dommen fra Sletta om sin spissmakker.

– Hvordan skal dere gå opp 2-0 i kamper etter fredag?

– Vi må spille som vi gjorde i den første omgangen, da hadde vi full kontroll og styrer alt. Vi må ha den innstillingen i 90 minutter. VI må holde en tett og kompakt defensiv, for det er det som er varemerket vårt. Da kommer offensiven. Vi må ikke gå ut av kampplanen, selv om vi leder mye, sier Sletta.

Seriemester Ready måtte slite

Sesongens overlegne seriemestere Ready tok imot Sarpsborg på Gressbanen, i deres første kvartfinale. Det var bare en uke etter at Ready knuste samme lag 8-1 på bortebane. I det første oppgjøret på Gressbanen i slutten av november ble det 9-2 til Ready.

Så overlegne var ikke de blåkledde på onsdag. De fleste trodde nok at det ble overkjøring i favør Ready da Isac Jerner sendte hjemmelaget i føringen etter bare minuttet, etter at han kom alene med keeper og driblet han, før han la ballen i mål.

Men ti minutter senere var lagene like langt etter et cornermål av Sarpsborg. Det ble en stillingskrig den neste timen og vel så det, før den forløsende scoringen kom tolv minutter før slutt. Svenske Albin Rönnkvist dro av fire-fem Sarpsborg-spillere før han skjøt ballen knallhardt langs isen og i mål. Noen minutter tidligere hadde også kaptein Jerner bommet på en straffe.

– Vi hadde store problemer med å bryte dem ned. De skal ha credit for det, for den defensive planen deres fungerte veldig bra i dag. De fleste trodde at det kom til å gå bra på 1-0, men det gikk ikke så veldig bra, sier Ready-spiller Ole Stordahl.

Dermed tok Ready første stikk, selv om det ikke så pent ut.

– Det lå et mål i lufta i 2.omgang og Sarpsborg kunne like gjerne vunnet kampen. De hadde troen på det, kastet seg foran skuddene våre og ofret seg skikkelig. Denne kunne bikket begge veier.

Ready manglet sesongens kanskje beste spiller Iskander Nugmanov, som falt på et vant under søndagens bortekamp mot Stabæk (sesongens eneste tap, 1-6). Han er kanskje klar til fredagens bortekamp. I tillegg spilte ikke Filip Hallmèn, som var syk. De fraværende var merket, forteller Stordahl.

–- Iskander har jo vært Eliteseriens beste spiller denne sesongen. Vi merket at han var borte i dag, for han har et eget driv og en annen flyt enn oss andre. Han har blitt en veldig viktig spiller for oss. Jeg håper han er tilbake på fredag, sier Stordahl.

Han forteller at de tre siste seriekampene har vært svake av Ready (5-2 over Drammen, 8-1 over Sarpsborg, 1-6 for Stabæk).

– Vi har møtt veggen de siste kampene. Det har lugget og vi har ikke hatt noe flyt, men jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg tror det har hengt litt igjen fra de siste tre kampene i sesongen. Vinner vi de tre nå mot Sarpsborg blir det en lengre pause. Det tror jeg vi trenger, sier han.

NM-sluttspillet bandy menn onsdag, kvartfinaler 1. kamp (best av 5):

Solberg – Mjøndalen 4-0, Stabæk – Drammen 7-1, Ullern – Ullevål 8-4, Ready – Sarpsborg 2-1.

Gjenstående kamper: 7/2, 9/2, evt. 11/2, 13/2.

Nyeste fra Dagsavisen.no: