Sport

Fagermo entret VIF-scenen med et brak

Dag-Eilev Fagermo. «Han er så uspiselig at han vil passe hos oss».

KOMMENTAR

VALLE (Dagsavisen): Sitatet er en av mange reaksjoner på Dag-Eilev Fagermos inntreden i Vålerenga. Langt utover dagen fredag var forvirringen total. Ingen ville bekrefte det som ble kjent rundt midnatt, at Fagermo var klar for Vålerenga.

Klokka 16.30 fredag møttes VIF-spillerne for bussavgang til Gardermoen. To timer senere var det flyavgang til Portugal. Ville Fagermo være med det flyet? Nei, han skulle lede Odd i treningskampen mot Notodden, ble det sagt.

Men i det spillerne entret bussen på Valle ble Fagermo geleidet inn på hans nye hjemmebane, Intility arena. Der var det tillyst pressekonferanse 16.30. Så offentliggjorde Odd på sine hjemmesider at overgangen var i orden, så entret Fagermo scenen klokka 16.52. Han snublet i reklameveggen, men holdt seg på beina.

 Og satte i gang med replikkskuddene han er blitt kjent for i Telemark. Da hadde han ikke signert kontrakten ennå.

– Trenger jeg mikkrofon, jeg a, var det første Fagermo sa da han tok ordet på pressekonferansen. Om kontraktslengden: – Den er for kort og lønna er for dårlig. Men så kom VIF-direktør Erik Espeseth og bekreftet at avtalen er av tre års varighet.

Å trene Vålerenga er en av de største trenerjobbene i Skandinavia, sa han da han la an en mer seriøs tone. Og det har han jo rett i.

Les også : Fagermo ansatt: – Lønna er for liten og kontrakten er for kort

Det var også interessant at han vurderte assistenttrener Haakon Lunovs offensive utspill om selv å ha jobben, som positivt. Fagermo vil ha både spillere og trenere med store ambisjoner. Så langt vil han fortsette med det samme støtteapparatet. Og Lunov var også med flyet til Portugal fredag kveld. Han har stått rakrygget og frontet sitt eget kandidatur, ærlig og malmklart.

Det er drøyt to uker siden Vålerenga hadde det første møtet med Fagermo. Han var klubbens førstevalg. Fagermo har konferert med Ronny Deila i New York, innrømmet han etter pressekonferansen. Han måtte vite litt mer om hva han gikk til. Og det var Ronny Deila som pekte på Fagermo som sin etterfølger. Fagermo var Deilas læremester da sistnevnte bygget seg opp som topptrener.

Styreleder Thomas Baardseng sier til Dagsavisen at begge styrene i VIF Fotball og VIF Fotball ASA var enstemmige i innstillingen. Og investor Tor Olav Trøim sitter i det ene av disse styrene.

Fagermo var allerede kritisk til vinterplanleggingen. Tre treningsleire synes han er helt unødvendig. Og å legge treninger til Lillestrøm (LSK-hallen) er helt feil. Han har åpenbart tatt pulsen allerede. For det så ikke Ronny Deila noe problem med.

Umiddelbart etter fredagens pressemøte måtte han videre til Gardermoen for å rekke Vålerengas fly til Portugal. Nå skal han bli kjent med spillerne og trenerne og lede laget mot Häcken søndag kveld i første kamp i Algarve Cup.

VIF-spillerne er spente. Her kommer en rendyrket 4-3-3-trener, men som vil utvikle unge spillere. Han fremhevet Intility, Klanen og akademiet som de tre viktigste grunnene til at VIF skal være i norsktoppen. Og foredle dette spillermateriellet trigger ham. Men hva gjør han med spillerstallen?

Nå flytter han til Oslo, for han sa rett ut at denne jobben vil kreve all hans tid. Han kan ikke bli pendler. Oppdraget er å bringe Vålerenga dit det hører hjemme, i norsktoppen. Han vil at de skal trene hardest og best i Skandinavia.

Det er ingen tvil om at Fagermo kler Vålerenga. Klanen jubler over ansettelsen. Han vil skape oppmerksomhet og gjerne sirkus. Han ser også det som en del av sitt oppdrag. Men først og fremst vil han utvikle et fotballag. – Å hoppe etter Wirkola blir vel litt feil uttrykk, for det har vel ikke vært noen Wirkola her på ganske lenge, sa han.

Da får vi minne om at også Bjørn Wirkola landet på kulen noen ganger. Slik Vålerenga har gjort i alt for mange sesonger de siste årene.

PS. Fagermo og VIF fikk en plundrete start på Portugal-oppholdet fredag kveld. Flyet fra Oslo ble forsinket slik at laget måtte overnatte i Lisboa før de kan reise videre lørdag formiddag.

Mer fra Dagsavisen