Sport

På skitur uten snø

Du bor i Oslo eller Viken eller Innlandet. Og du savner snøen. Nå er den snart sikret langs E6 ut av Oslo. Skal vi glede oss?

Hver gang jeg har kjørt forbi det digre hvite monsteret av et bygg på vei ut av Oslo til Gardermoen, også kalt «Snø», har jeg tenkt at det konseptet ikke bør lykkes. Skal klimaendringene føre til at vi er uten snø også i januar og februar?

Byggingen av den enorme hallen har pågått noen år og mange har spurt hva slags vanvittig påfunn dette er. I neste uke åpner den. Og vi får se selv. Når denne fylles opp er det det synlige beviset på klimaendringenes forbannelse for de særeste av oss som er mer eller mindre avhengige av å gå på ski.

Jo, her kan du stå alpint, snowboard og freeski eller, kanskje aller viktigst for de snøhungrige nå: Gå langrenn.

Hermod Bjørkestøl er kanskje verdens mest anerkjente løypelegger, med ansvaret for traseene i OL i Salt Lake City 2002, Torino-OL 2006, Vancouver 2010 og Sotsji 2014, samt de nye løyepene til ski-VM i Holmenkollen i 2011. Nå har han fått lekt seg i pensjonisttilværelsen med en halvannen kilometer løype i «Snø».

Løsningen: Å lage skiløype i to etasjer, det vil si at deler av traseen henger i en såkalt mesanin, og på den måten får man både bakker og svinger i den fem meter brede løypa som lages for både skøyting og klassisk. Hvordan det blir for de svimle, gjenstår å se. Moroa for et dagspass er 350 kroner for voksne og 280 kroner for barn.

Det byr oss i mot å betale penger for å gå på ski. Jo, vi gjør det jo indirekte allerede ved å betale medlemskap i Skiforeningen for verdens beste løypeprepaering i en hovedstad. Og alle som bruker alpinbakker er jo vant til betaling. Men må det bli normalen. Selvsagt ikke. Det skal være gratis å trene.

Men vi skulle gjerne hatt det hvitt i terrenget rundt det digre monsteret slik at det hadde gått i ett med landskapet rundt. Nå ligger det der som et monument over hvor galt det kan gå. Vi må altså innendørs for å gå på ski her i lavlandet. Pr. 11. januar 2020. Huff! Men galskapen må jo prøves.