Sport

96 OL-medaljer til tross – tiåret tilhørte Petter Northug

Norsk idrett eksploderte i suksess dette tiåret. Men oppmerksomheten vant Petter Northug.

Bilde 1 av 5

Hvordan så idrettsverdenen ut for ti år siden? Petter Northug skulle jakte sitt første OL-gull i Vancouver og en barnestjerne ved navn Magnus Carlsen hadde nettopp vunnet sin første VM-tittel i hurtigsjakk. Martin Ødegaard var ikke lilleputt-spiller lenger og Drillo hadde gjort comeback som landslagssjef i fotball.

Et lands toppidrettssuksess måles gjerne i OL-medaljer. I løpet av fem OL (tre vinter og to sommer) hanket norske idrettsutøvere inn 96 OL-medaljer, 36 av dem i gull. Før var norske OL-gull en sjelden, men hyggelig overraskelse. Bare fra vinterlekene i Pyeongchang kom 21 nordmenn hjem med gullmedaljer rundt halsen (flere lagseire). Hvor mange av dem husker du?

LES OGSÅ: Carlsen historisk som verdensmester i lynsjakk for tredje gang på rad

Tidenes råeste VM-tittel

Petter Northug kom ikke hjem med OL-gull derfra, han ble ikke en gang kvalifisert. Men han husker du garantert. Ingen utøver har satt sterkere preg på tiåret enn ham. På godt og vondt. Personligheten koblet med prestasjonene gjør at vi kårer ham til tiårets norske idrettsnavn. Og da har vi ikke glemt at Marit Bjørgen ble tidenes vinterolympier i den samme perioden. Dette handler om evnen til å skape oppmerksomhet.

For inngangen til 2010 handlet om ham. Han ble helt uforståelig utelatt fra OL-laget i 2006 og fikk dermed sin første OL-sjanse i Vancouver fire år senere. Det startet med en fiasko og endte i suksess. Han tok OL-gullet på femmila før han erobret hele VM i Oslo året etter. VM-medaljene regnet inn mens han mislyktes i neste OL. Så ble det tv-serie, fyllekjøring og comeback i sporet til kanskje tidenes råeste VM-tittel på femmila i Falun i 2015.

Han provoserte like mye som han fascinerte og fornyet langrennssporten. Han skjelte ut svenskene til den grad at han ble kåret til Sveriges største idrettsmann. For de elsket jo ham de også. For et drøyt år siden la han opp. Tårene presset på. Både hos han og de som fulgte den spesielle avskjeden hans.

LES OGSÅ: «Da hopp var enkelt»

Trenger nederlag og menneskelighet

Neida, vi har ikke glemt Aksel Lund Svindal eller Ole Einar Bjørndalen heller, ei heller familien Ingebrigtsen, Suzann Pettersen eller Mats Zuccarello. De måles annerledes. Karsten Warholm skal sette sitt preg på det neste tiåret også. Det skal også Therese Johaug, som konkurrerer med Northug om oppmerksomheten på grunn av dopinghistorien sin.

Vi har følelsen av at hun har vunnet alt som kan vinnes, men det har hun jo ikke. Det individuelle OL-gullet mangler fortsatt. Vi ville ikke bare ha utøvere som vinner, vi vil ha nederlagene og menneskeligheten på veien også. Det fikk vi med Petter.

Hvem setter vi øverst på lista i 2029? Det virker så uendelig lenge til. Martin Ødegaard eller Erling Braut Haaland? De vinner neppe OL-gull, men kan vinne folket.

LES OGSÅ: Sociedad vil beholde Ødegaard til 2021

FAKTA

Norske OL-medaljer siste tiår (gull, sølv, bronse):

2010 Vancouver (vinter): 9 - 8 - 6

2012 London (sommer): 2 - 1 - 1

2014 Sotsji (vinter): 11 - 5 - 10

2016 Rio de Janeiro (sommer): 0 - 0 - 4

2018 Pyeongchang (vinter): 14 - 14 - 11

Totalt tre vinter-OL: 34 - 27 - 27

Totalt to sommer-OL: 2 - 1 - 5

Antall OL-medaljer totalt: 96

Antall OL-medaljer 2000-2010: 36

NORGES STØRSTE OL-MEDALJØRER:

1. Marit Bjørgen,
langrenn: 15 (8-4-3)

2. Ole Einar Bjørndalen, skiskyting: 13 (8-4-1)

3. Bjørn Dæhlie,
langrenn: 12 (8-4-0)

4. Emil Hegle Svendsen, skiskyting: 8 (4-3-1)

5. Kjetil Andre Aamodt, alpint: 8 (4-2-2)

5. Otto Olsen, skyting: 8 (4-2-2)

7. Ivar Ballangrud, skøyter: 7 (4-2-1)

7. Einar Liberg, skyting (4-2-1)

Mer fra Dagsavisen