Sport

Da radiosporten samlet Norge. Av en reporter fra denne avis

Sport ble oppdaget som satsingsområde i mediene under OL i Stockholm i 1912. Og denne avisen ansatte tidenes første sportsjournalist (!).

Bilde 1 av 3

Vi er på vei ut av et tiår spekket med massive sportslige høydepunkter, Et rekordantall norske OL-medaljer, verdensmestere sommer og vinter, Petter Northugs opp- og nedturer, Marit Bjørgens olympiske historie, sjakkens gjennombrudd og Martin Ødegaard inn på scenen.

Hvordan hadde Bjørge Lillelien håndtert alt dette?

Samlet massene

Til yngre lesere: Bjørge Lillelien var radiosportens etter hvert verdensberømte stemme. Han døde i 1987. Verdensberømt fordi han er antakelig den eneste norske sportskommentatoren som er avspilt både i England og USA etter sine berømte tirader om norske framganger.

Og det var radioen som samlet de store massene da den sendte sporten ut til folket.

– Det startet 10. oktober 1926. Da ble landskampen Norge – Polen i Fredrikstad overført i radio og Norge var et av de første landene i verden der det skjedde, tre måneder foran England, forteller Arve Fuglum til Dagsavisen.

Han har i høst gitt ut boka «Gull til Norge», en fortelling om hvordan kommentatorene i radio og TV har gitt tidsbilder om utviklingen av Norge.

Fryktet publikumssvikt

Det var Kringkastingsselskapet A/S som sendte kampen med Einar Diesen bak mikrofonen.

Men det skapte trøbbel. Da man ville følge opp med å sende cupfinalen samme år, sa arrangøren av cupfinalen den gangen, Frigg (!), nei. De fryktet det ville gå ut over publikumstallene.

Men fra 1927 ordnet det seg. Cupfinalen mellom Ørn Horten og Drafn (spilt i Sandefjord), ble den første cupfinalen i norsk radio.

Etter hvert ble NRK stiftet (1933) og resten er historie.

Bronselagets bravader under OL i Tyskland i 1936 ble radiosportens gjennombrudd. Da med Per Chr. Andersen bak mikrofonen.

Og det er han som strekker linjene tilbake til Dagsavisens forgjenger, Social-Demokraten som denne avis het i 1912.

Måtte til Stockholm

For da Sverige fikk sommer-OL i 1912 måtte norske aviser håndtere det.

Oslo-avisene sendte medarbeidere dit, men ingen hadde greie på det som foregikk. Da samlet de seg rundt 17-åringen Per Chr. Andersen fra Sagene, som var der for å berette for ukebladet Sport.

Stoffområdet var så populært at Social-Demokraten ansatte Andersen som første sportsmedarbeider i en norsk avis etter at lekene var over.

Andersen var en mann med mange hatter, han var leder i NFF, tok ut landslaget, var dommer og stiftet klubber, blant andre Skeid.

Han vandret videre til Aftenposten etter noen år for så å hjelpe NRK da de trengte hjelp til å etablere sport på radio.

Hitler kom uanmeldt

«Aaah, vi leder. Vi leder 2-0», sa en begeistret Andersen fra Poststadion i Berlin, der han overførte Norge – Tyskland under OL i 1936 for et kraftig økende antall norske radiolyttere.

Det finnes bare opptak fra de sju siste minuttene av kampen, derfor vet vi ikke om han omtalte øyeblikket da trioen Rudolf Hess, Joseph Goebbels og Adolf Hinter uanmeldt dukket opp og måtte plasseres på pressetribunen.

Men han fikk skildret en sensasjonell norsk seier der Hitler etter sigende reiste seg og gikk etter det andre norske målet.

Alene på markedet

«Bronselaget» ble et begrep og aldri senere har et norsk mannlig fotballandslag gjort det bedre.

Og sport på radio fikk sitt definitive gjennombrudd.

– Det handlet ikke bare om kunnskaper om sport, men om formidlingsevne. Andersen måtte finne opp dette selv, det fantes ingen lærebøker om sportskommentering, sier Fuglum

En annen stemme fra SocialDemokraten dukket også opp. Reidar Haanes hjalp NRK til å dekke arbeideridretten. Dette fikk også stor plass i sendingene.

Lillelien fra Fremtiden

Og når vi først er inne på dagens Dagsavisen-familie med avis også i Drammen. Bjørge Lillelien ble ansatt i Fremtiden i 1954 der han senere ble sportsredaktør. Han tabloidiserte dekningen der mens han jobbet også som vikar i NRK.

Så tok han steget videre, han hadde tross alt studert «radio reporting» i USA der det var blitt et fag.

– Om kampen jeg dekker er uendelig kjedelig, er det min forbannede plikt å underholde lytterne, sa han i et intervju med undertegnede i 1984.

Da hadde han for lengst etablert seg som Norges største radioprofil. Ikke minst etter den berømmelige ordflommen etter at Norge hadde slått England i VM-kvalifiseringen på Ullevaal stadion i 1981.

En avslutning av en sending som har vunnet priser og spilles av alle steder der radiojournalistikk er et tema.

– Men han fikk en trang start. Det var Rolf Kirkvaag og Halfdan Hegtun som var de store radiokjendisene på 50-tallet og Lillelien fikk det tøft i debuten under OL i Squaw Valley i 1960, forteller Arve Fuglum, som selv ble en kjent fotballstemme i NRKs radiosendinger på 90-tallet.

«Aldri har Ski-Norge savnet Rolf Kirkvaag mer enn i går», het det i et leserinnlegg i Aftenposten etter at Haakon Brusveen gulløp i OL.

Var alene på banen

Siden skulle den samme Brusveen bli Lilleiens faste makker ute i skauen under langrennssendingene som de løftet til et helt nytt nivå sammen med Lars Lystad og senere Dag Lindebjerg.

Lillelien var ønsket som sjef for TV-sporten i NRK, men etter lang betenkningstid sa han nei takk. Han var formidler, ikke administrator.

Han jobbet i en tid der NRK var alene på banen og der kommentatorene ble rikskjendiser: Knut Bjørnsen, Per Jorsett, senere Knut Th. Gleditsch og Arne Scheie.

Han skriver også om skjebnen til den svært fargerike turnkommentatoren Paal Clasen som ble sagt opp og den triste historien rundt Rolf Hovden.

Nå føler han at radiosport som fag er på vei ut.

I NRK er det veldig mye TV-lyden som overføres på radio i den egne sportskanalen NRK Sport.

Da når man heller ikke ut til de store massene, men til de spesielt interesserte.

– Samfunnet er hele tida i endring og sportsdekningen gjenspeiler mye av dette. Jeg syntes historien var verdt og skrives, sier Fuglum.

FAKTA

1925: Norges første sportssending. Hopprennet i Holmenkollen. Carl Bødtker kommenterte for Radio­Selskapet A/S.

1926: Første norske fotballandskamp i radio. Norge – Polen fra Fredrikstad stadion. Einar Diesen kommenterte. (FFK adopterte senere Polens draktfarger!).

1927: Første overføring av skøyteløp fra Frogner stadion ved Bjarne Hoff. Sendingen ble stoppet på grunn av krangel om rettigheter. Første cupfinale: Ørn Horten – Drafn fra Sandefjord. Per Chr. Anderses radiodebut.

1933: NRK stiftes. Finn Amundsen ansettes.

1936: vinter-OL i Garmisch-Partenkirchen og sommer-OL i Berlin. Radiosportens store gjennombruddsår.

1957: Første prøvesending med sport på TV: EM skøyter på Bislett. 51 hadde lisens til se på.

1960: NRK TV åpnes offisielt.

1963: Første ekspertkommentator engasjeres i NRK: Haakon Brusveen.

1992: TV 2 etableres og en rekke kommersielle kanaler vokser fram.

Kilde: Arve Fuglums
"Gull til Norge"

Mer fra Dagsavisen