Sport

Flugstad Østberg friskmeldt. Men til hva?

Alle gleder seg over at Ingvild Flugstad Østberg er friskmeldt.

Men hun vet jo at det som venter henne i Mellom-Europa i romjula blir mer enn et skirenn. Hun skal tilbake i offentligheten med alle søkelys rettet mot seg.

Fredag får mediene møte henne i sveitsiske Lenzerheide der rennene starter dagen etter.

Flugstad Østberg er ingen hvem som helst. Hun er regjerende mester i Tour de Ski og hun er tittelforsvarer i verdenscupen. Å forsvare dette har minst betydning akkurat nå. Oppgaven hennes er å gli inn i elitemiljøet igjen. Hun vil bli tatt usedvanlig godt imot.

Les også: Hele programmet for Tour de Ski: Dag for dag

Langrennssporten har store utfordringer. Det handler om klima og helse. Om snømangel, giftig smurning og sviktende helse. Det er det siste Flugstad Østberg har slitt med. Det har aldri vært uttalt hva det handler om, men diskusjonen i etterkant har handlet om vekt og næringsinntak. Dette er temaer i alle idretter. Det handler om å finne balansen akkurat din kropp trenger. Alle er forskjellige. Det er bare å sammenligne Therese Johaug og Marit Bjørgen.

Det er ikke bare Flugstad Østberg som har vært savnet i vinter. Sveriges nye stjerneskudd Frida Karlsson er også ute av sirkuset. Når dette skrives er det uklart om det blir noe Tour de Ski på henne. Hun var med på det svenske stafettlaget som vant VM i år og presset Therese Johaug på 10 kilometeren i Seefeld.

Å drive toppidrett er ikke sunt. Det vet alle som driver med det. Langrenn er kraftkrevende i den forstand at det tærer på hele kroppen og overgangen til den mye mer kraftkrevende stakingen har endret fokus på treningen. Det handler om muskler i overkroppen på en helt annen måte enn før. Men det er heldigvis ikke opplest og vedtatt at man må være lett. Det er fint med muskler i beina også.

Ettersom det ikke er noe internasjonalt mesterskap i vinter blir det større fokus på Tour de Ski. Der handler det om å vinne sammenlagt. Men det er også lov å hoppe av underveis, slik flere spesialister vil gjøre. Ingvild Flugstad Østberg må bare prøve seg fram. Det viktigste for henne er å gå et akseptabelt skirenn der hun får den gode følelsen tilbake. Da teller det mindre om hun blir nummer en eller femten. God tur!