Sport

Russland anker utestengelsen

President Vladimir Putin mener utestengelsen av Russland for doping er «urettferdig». Nå anker landets antidopingbyrå WADAs avgjørelse.

Av Ole Kristian Bjellaanes

Putin brukte deler av sin halvårlige pressekonferanse i Kreml til å lange ut mot Verdens antidopingbyrå WADA, som 9. desember besluttet å utestenge Russland fra større mesterskap som OL og VM i alle idretter i fire år.

Bakgrunnen for avgjørelsen var at WADA mener det er bevist at Russland har drevet utstrakt manipulasjon av dopingprøver fra det mye omtalte laboratoriet i Moskva.

– En hver straff bør være individuell. Hvis noen blir tatt, er det riktig med sanksjoner. Men dersom den store majoriteten av utøvere er rene, hvordan kan man da forsvare å ilegge sanksjoner mot dem? Vi gjør alt vi kan for at russisk idrett skal være ren, sa presidenten på pressekonferansen.

Kan delta

Like etter kom nyheten om at RUSADA – Russlands antidopingbyrå – anker utestengelsen til idrettens voldgiftsrett CAS i Sveits.

Avgjørelsen i WADA-styret fra 9. desember innebærer at Russland ikke kan stille som egen nasjon i OL i Tokyo neste år og i vinter-OL i Beijing i 2022. Landet blir også utestengt fra andre store mesterskap og nektes selv å arrangere store idrettsbegivenheter. Russland kan heller ikke søke om OL i 2032 dersom landet skulle ønske det.

Russiske utøvere som kan bevise at de ikke har vært involvert i doping kan inviteres som uavhengige deltakere i framtidige OL og VM. Dette skjedde blant annet under det forrige vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

– Små sjanser

RUSADA-sjef Jurij Ganus tror selv det er små sjanser for å nå gjennom med en anke.

– Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sa Ganus etter WADA-avgjørelsen og viste til russiske utøvere som faktisk er rene.

Avtroppende WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland var bare måtelig fornøyd med avgjørelsen om å utestenge Russland. Hun mener Russland må komme med en uforbeholden unnskyldning for det hun har kalt verdens største idrettsskandale.

– Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte, sa Helleland i forrige uke og viste blant annet til at flere hundre russiske utøvere likevel kan delta i større mesterskap.

Det er ikke kjent når CAS vil ta en avgjørelse i ankesaken.

Nyeste fra Dagsavisen.no: