Sport

Cupfinalens VIF-yndling

Det er ikke så mange fotballspillere VIF-investor Tor Olav Trøim ringer til. Christian Grindheim var en av dem.

Bilde 1 av 3

Er du en frustrert Oslo-borger som er komplett likegyldig til søndagens cupfinale mellom Haugesund og Viking, kan du i hvert fall hekte deg på en av aktørene. Christian Grindheim. 36 år. Vålerengas viktigste spiller gjennom åtte år.

Han kan faktisk ramme inn sin egen karriere på spektakulært vis: Seriegull med Vålerenga i debutsesongen 2005. Cupgull med Haugesund i avskjedssesongen 2019?

Han kunne fortsatt vært VIF-spiller hvis VIF-ledelsen hadde vært litt mindre klønete for to år siden. Først ble han avskiltet av Ronny Deila. Så prøvde klubben å hente ham tilbake da de oppdaget at også Herman Stengel forsvant. Men Christian (og kanskje enda mer kona) hadde bestemt seg for å flytte tilbake til byen de kom fra.

Nå har han spilt to sesonger i Haugesund for om lag halvparten av lønna han hadde i VIF, Haugesund har havnet foran VIF på tabellen i begge sesongene. I fjor kvalifiserte de seg til og med til den Europa-plassen som VIF hadde som ambisjon å nå i år.

Nå er de altså i en cupfinale der lag fra Haugesund aldri har vunnet. Men det kan jo Christian Grindheim gjøre noe med. Og det ville passet ekstra godt mot naboen fra Stavanger. De to seriekampene i år endte 0-0 i Stavanger og 1-0 i Haugesund.

Som man ser på bildet: Det var en innbitt og ikke radmager Grindheim som slo seg inn i VIFs profilsterke mannskap i 2005. Her slåss han seg inn på laget som utrolig nok fikk seriegull tross ingen seire i de seks siste kampene av sesongen. Året etter ble det bronse og Grindheim ble en av VIFs mest lønnsomme spillere da han ble solgt til Heerenveen for 20 millioner kroner i 2008. Han gjorde en pen karriere i Nederland før han gikk videre til FC København for så å komme tilbake til Vålerenga.

Der gikk han i klinsj med Kjetil Rekdal i 2016 etter en svak periode for laget. Han mente treneren var for dårlig. Rekdal mente Grindheim var for dårlig og satte ham ut av troppen. De skværet opp. Men først etter at mannen som aldri snakker offentlig om fotball, Tor Olav Trøim, hadde tatt en telefon til Grindheim.

Hva hadde Grindheim sagt i garderoben om høstens VIF-lag? Etter den siste kampen i november 2017 tok han et tårevått farvel med VIF. I kampene med Haugesund er han blitt tatt i mot med stor respekt på Vålerengas nye hjemmebane.

I 2005 var Ullevaal stadion Grindheims hjemmebane. Det ønsker han det skal bli søndag også.

Slik tok Haugesund og Viking seg til NM-finalen på Ullevaal 8. desember:

* Haugesund:

* 1. runde: Åkra 4-0 (b)

* 2. runde: Sotra 3-1 (b)

* 3. runde: Bryne 6-2 (b)

* 4. runde: Strømmen 2-0 (h)

* Kvartfinale: Mjøndalen 3-1 (b)

* Semifinale: Odd 3-0 (b)

* Viking:

* 1. runde: Frøyland 3-1 (b)

* 2. runde: Hinna 4-1 (b)

* 3. runde: Sandnes-Ulf 2-1 (b)

* 4. runde: Stabæk 5-2 (h)

* Kvartfinale: Aalesund 1-1, 5-3 på straffer (b)

* Semifinale: Ranheim 3-0 (h).

Mer fra Dagsavisen