Sport

Kampen mot Russland

KOMMENTAR: Russland kan bli straffet strengere enn noensinne. Hva sier IOC-presidenten?

Det er ikke småtteri WADA-utvalget innstiller på. Full blokkering av all russisk idrett i fire år, og heller ingen arrangementer på russisk jord. Det er et jordskjelv for russisk idrett der særlig utestengelsen fra to OL og fotball-VM svir. De kan også miste plassen i neste års fotball-EM der landet selv er arrangør. Men blir sanksjonene gjennomført?

Det får vi ikke svar på før WADAs (det internasjonale antidopingbyrået) styremøte i Paris 9. desember. Før den tid blir det nye diplomatiske og politiske runder. I bakgrunnen står de to mektigste: IOC-president Thomas Bach og Russlands svært sportsinteresserte president Vladimir Putin.

Uansett blir det bråk. Blir utvalgets innstilling tatt til følge, er det tidenes hardeste reaksjon mot en enkelt nasjon. Russland er også en idrettslig stormakt. Blir det ny utvanning av vedtaket blir det nye stormer av kritikk mot WADA der IOC har stor makt. Og mister WADA sin legitimitet er hele det internasjonale antidopingarbeidet i fare.

Thomas Bach har allerede uttalt at han gjerne ser Russland på startstreken i OL i Tokyo neste år. Med denne innstillingen ryker både Tokyo og vinter-OL i Beijing i 2022. Likeså fotball-VM i Qatar samme år. Og ikke minst fotball-EM neste år der Russland etter planen skal spille sin åpningskamp i St. Petersburg. Som ved tidligere OL kan det gjøres unntak for enkeltutøvere som kan stille som uavhengige utøvere i OL.

Grunnen til de forsterkede sanksjonene er Russlands manglende oppfølging og forsøk på juks og manipulering også av de testene WADA skulle få tilgang til etter at den statskontrollerte dopingen under OL i Sotsji i 2014 ble avslørt.

Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sier at Russland har svart på alle spørsmål som er stilt. Blant russerne oppfattes dette som et nytt angrep og svartmaling fra vesten.

Nå skal innstillingen knas både i IOC og WADA der de to generalsekretærene Christophe De Kepper (IOC) og Olivier Niggli (WADA) har stor makt. De to strategene med advokat-bakgrunn skal analysere grunnlaget. WADAs maktbase er 50 prosent idretten og 50 prosent myndigheter. Den avtroppende (og IOC-vennlige) WADA-president Craig Reedie sitter ut året før han får avløsning av polske Witold Banka. Avgjørelsen tas før Reedie går av.

WADAs avtroppende visepresident Linda Hofstad Helleland har i sin ferske bok «Ren idrett, skittent spill» gitt et fascinerende innblikk om spillet i kulissene. Det spillet går inn i en avgjørende fase nå. IOC har, og vil ha all makt. Nå handler det om antidopingarbeidets troverdighet.

Reidar Sollie

Sportssjef i Dagsavisen.