Sport

Gigantene har EM-gull i blikket

Et drøyt halvår før 2020-EM sparkes i gang, peker legenden Dino Zoff på hjemlandet som en gullkandidat etter en sterk kvalik. Men flere favoritter har imponert.

Italia har smadret all motstand i sin EM-kvalifiseringsgruppe. Laget har vunnet ni av ni mulige matcher før den avsluttende hjemmekampen mot Armenia mandag kveld. Målforskjellen sier imponerende 28-3 for italienerne i gruppe J. Torsdag ble inntrykket forsterket med 3-0-triumfen borte mot Bosnia-Hercegovina.

Les ogå: Lagerbäck kritisk til EM-konseptet

Selvsikker Zoff

– Denne Italia-utgaven kan ta EM-gull. Det er et sterkt lag, og de spiller god fotball. Jeg liker dette laget. Treneren (Roberto Mancini) er god, tallene er gode og det skorter ikke akkurat på trepoengere, sier den italienske keeperlegenden Dino Zoff til avisen Corriere dello Sport, ifølge Football Italia.

Milan-stjernen Gianluigi Donnarumma, også han burvokter, deler optimismen.

– Selvsagt kan vi beholde den gode formen inn i EM. Vi har alltid trodd på oss selv. Vi er et stort lag, og vi vet at vi kan slå fra oss uansett motstander, sier han, ifølge Football Italia.

Men italienerne er ikke alene om å vise storform i EM-kvaliken. Regjerende verdensmester Frankrike, som søndag kveld gjestet Albania og vant 2-0 i siste kamp i gruppespillet, har også vist god kontroll i kvaliken – og er EM-klare. VM-suksessen sist gjør «Les Bleus» til den kanskje største favoritten i sommer. Laget endte med 25 poeng og kun ett tap.

– Kan Frankrike vinne EM også? Selvsagt kan de det, sier den franske spisslegenden Thierry Henry, ifølge Business Insider.

– Men Portugal er regjerende europamester, og jeg tror Cristiano Ronaldo er lysten på å forsvare trofeet, sier Henry.

Les også: Sverige klar for EM før siste runde

Tyskland en outsider?

Han peker også på andre åpenbare kandidater:

– Spania vil ha et ønske om å vise seg fram. Så har vi Italia, Nederland og Belgia, sier den tidligere Arsenal-stjernen.

Belgia er – som Italia – ubeseiret i kvaliken før siste kamp mot Kypros tirsdag. Spania har sikret gruppeseieren i Norges gruppe, mens Portugal sikret EM-billetten med 2-0 borte mot Luxembourg søndag.

Tyskland skuffet stort i VM, men er EM-klare før gruppespillet avsluttes mot Nord-Irland tirsdag. Joachim Löws mannskap har prestert. Men tyskerne toner likevel ned egne gullsjanser i sommerens mesterskap.

– Vi har gjort jobben, men for øyeblikket ser jeg ikke oss blant favorittene i EM, sier Real Madrid-stjernen Toni Kroos, ifølge NTB.

England, som imponerte i fjorårets VM, nevnes også som en mulig outsider i mesterskapet.

Norge, som møter Malta (b) mandag kveld, kan ikke kvalifisere seg via gruppespillet. Men avansement er mulig via «kjøkkenveien» i nasjonsligaen.

Jørn H. Skjærpe

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen