Sport

Tre Ingebrigtsen-brødre til VM-finale på 5000 meter, men så ble Jakob disket

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen var en stund alle klare for VM-finalen på 5000 meter. De gjorde nemlig alle jobben i fredagens forsøksheat, trodde alle.

Mens Jakob og Filip gikk videre ved å bli blant de fem beste i sine heat, tok Henrik seg til finale på tid.

Dermed får vi tre brødre fra Sandnes sammen på startstreken i finalen som løpes mandag kveld. Men det var før TV-bildene viste at Jakob tråkket innenfor lista flere ganger.

19 år gamle Jakob spurtet seg inn til fjerdeplass i sitt heat ved å legge seg helt inne ved listen. TV-bildene viste at han var utenfor banen på et tidspunkt.

Ifølge NRK har manøvren nå ført til at stortalentet er disket og at han dermed ikke får løpe mandagens finale.

Irritert Gjert

Stortalentet Jakob var den eneste av Ingebrigtsen-brødrene som løp i det første heatet på 5000 meter. Fjerdeplass på tiden 13.25,20 var nok til å sikre finaleplass, trodde alle.

For etter en stund var ikke lenger Jakob å finne på resultatlistene.

19-åringen lå lenge kontrollert midt i feltet. Tempoet var høyt, men 19-åringen viste ingen tegn til svakheter. Jakob Ingebrigtsen ble liggende midt i en stor pulje mot slutten, men han la seg helt inne ved lista, og han så til slutt ut til å ha full kontroll da han løp inn til fjerdeplass.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var riktignok ikke fornøyd. Han likte ikke taktikken til Jakob. TV-bildene viste at 19-åringen var utenfor banen i innspurten.

– Et ekstremt risikofylt løp. Han holdt på å tryne flere ganger der, sa Gjert oppgitt til NRK.

19-åringen selv var tydelig fornøyd. Da han gikk forbi mixed zone etter løpet gliste han og flekset muskler til de fremmøtte pressefolkene og sang «heia Norge i rødt, hvitt og blått».

Men da visste han ikke noe om dramaet som utvillet seg.

Filip og Henrik

I det andre heatet var det storebrødrenes tur. Utover i løpet ble Filip liggende langt framme i feltet, mens Henrik var noe bakpå. Han avanserte så i feltet og var for alvor med da det dro seg til.

Filip virket ekstremt pigg og nærmest jogget seg videre til finale på tiden 13.20,52. Også Henrik gjorde jobben, spurtet inn og ble klar for finalen på tid. Han kom i mål på 13.21,22.

– Jeg var ikke helt sikker på om kroppen var så bra som jeg håpet på egentlig. Det var litt tungt å komme i gang, men så etter hvert fant jeg en fin rytme. Jeg hadde ganske vondt i tåa underveis, men forsøkte ikke å la det påvirke meg, sa Henrik Ingebrigtsen om løpet.

Han fortalte videre at han skulle til legen etterpå for å undersøke tåa. Nå er han spent før finalen.

– Topp ti hadde vært sykt kult. Jeg er kjempefornøyd med å komme til finalen. Jeg har innfridd mine egne forventninger i dette mesterskapet. Alt fra nå er bonus. (NTB)