Sport

Camara fikk sin første VIF-scoring – slik intervjuet vi ham via Google Translate

(Vålerenga2 - Mjøndalen2 2-0). Trenerbenkens geniale Camara-grep sørget for perlescoring og seier for VIF2 søndag. Og Ousmane Camara kom endelig på scoringslista.

Av Even Lübeck

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Nysigneringen Ousmane Camara byttet kant i pausen. Det hjalp Vålerenga til å komme tilbake på vinnersporet etter 2-3-tapet for Frigg forrige uke. Søndag slo de Mjøndalen 2 2-0.

For etter at Vålerenga hadde stanget og stanget de første 45 minuttene, med Camara som venstrekant, startet mannen fra Guinea den andre omgangen på høyrekant. Det ga resultater kjapt – etter 51 minutter slo kaptein Brede Sandmoen lekkert gjennom til Camara, som tok ballen ned med høyre og satte den i mål med venstrefoten.

Taktisk grep

– Trenerne endret taktikk i pausen med å sette meg over på høyrekant. Det er jeg glad for, og vi gjorde en god andreomgang, sier Camara til Dagsavisen.
– Ja, det var vi som satt på benken som prøver å trylle litt innimellom. Vi lykkes med det i blant og da er det moro. Det ble bedre fasong på ting i 2.omgang med kantbyttet, sier trener Tommy Berntsen.

Eller – Camara sliter så mye med språket, både engelsk og norsk, at han ikke kommuniserer med noen i troppen. Intervjuet med Dagsavisen ble gjort via Google Translate – undertegnede skrev spørsmålene på engelsk som ble oversatt til fransk, før Camara skrev inn sine svar på fransk, oversatt til engelsk.

Vil spille seg til fast plass på A-laget

Camara ble klar for VIF i midten av august og fikk sin A-lagsdebut på tampen mot Rosenborg. For Vålerenga 2 har han spilt to kamper – senest mot Frigg, da han skjøt to ganger i metallet, og i søndagens seier over Mjøndalen 2, der han var en av de beste i blått. Hans mål er å spille seg til en fast plass på Vålerenga.

– Målet er å jobbe hardt og hjelpe Vålerenga. Det har vært vanskelig her i starten med språket og spillestil, men med hjelp fra trenere og lagkamerater kommer det til å gå bra, fortsetter Kamara.

–  Individuelt gjør han ting veldig bra, på et høyt nivå, men det er vanskelig siden han kun er franskspråklig og det gjør at han ikke forstår visse ting. Ingen i trenerteamet er særlig gode i fransk, så det er vanskelig. Men han er vesentlig bedre i strukturspillet sitt i dag kontra det han var mot Frigg, sier Berntsen.

– Han begynner å komme mer og mer inn i det. Han er spennende med de ferdighetene han har individuelt.

Erik Israelsson punkterte oppgjøret med en scoring fra midtbane (!) kvarteret før slutt. Mjøndalen-målvakt Gard Thomas sto langt ute og hadde en svak klarering, som gjorde at svensken kunne lekkert legge ballen i mål fra 45 meter.

2-0-seieren gjør at Vålerenga 2 nå har ni poeng ned til Ullern med åtte kamper igjen. De to møtes i neste serierunde, tirsdag 17. september 19.00 på Ullern. Vinner VIF den, ligger de hele tolv poeng foran deres argeste konkurrent med seks kamper igjen. Da skal det mye til for at ikke Vålerenga 2, som har vunnet 16 av 19 kamper denne sesongen, rykker opp til 2.divisjon.

Likevel blir ikke det enkelt for VIF 2, som møter et formlag i Ullern. De har vunnet de ni siste, noe trener Berntsen er fullstendig klar over.

–Da de var her, var de gode. Vi vant 4-1, men det var ikke en 4-1-kamp. Ullern kunne fort fått med seg poeng der. Vi må opp noen hakk fra i dag om vi skal ta de. Det kan bli en interessant kamp. De har vunnet ni på rad og vært gode, så det blir en tøff oppgave. Vi vet det kommer til å bli tøft. Vi får håpe de ikke får ti, sier Berntsen og ler.

Stolpeskudd fra Mjøndalen

Vålerenga hadde de største sjansene innledningsvis, men det så ikke ut som topp mot bunn på Intility de første 45 minuttene.

Både Sander Werni og Osame Sahraoui kom til halvsjanser i åpningen, men Thomas i Mjøndalen-buret, som kom fra Stabæk i august, var med på notene. Mjøndalen forsvarte seg bra og ga de blåkledde lite rom å spille i.

Camara var meget nær ved å sette inn 1-0 etter 26 minutter. Kantspilleren fra Guinea kjørte to kjappe oversteg før han banket ballen en liten meter utenfor fra seks-syv meter.

Fem minutter senere smalt det i metallet. Gustav Helling dro seg inn i banen og banket til med venstrefoten fra 20 meter, men uheldigvis for Mjøndalen-spissen smalt ballen i stolpen og ut.

Like etter var det smått utrolig at ikke Werni satte inn 1-0 til hjemmelaget. Oskar Opsahl slo inn fra venstre og fant spissen på fem meter, men headingen gikk rett på Thomas.

Og det virket som om Werni nærmest var vaksinert mot å score på Intility de første 45 minuttene. Like før pause fikk han stå upresset fra fem meter, men igjen reddet Thomas mesterlig. Dermed sto det 0-0 til pause mellom 2.lagene til Eliteserie-lagene, uten at topplaget VIF 2 hadde imponert.

– Det var halvrufsete i førsteomgang. Jeg var litt engstelig fordi vi ikke klarte å ta ut nok dybde i banen, så posisjoneringen til gutta ble litt halvveis.

To perlemål og kontrollert seier

I den andre omgangen kom de to scoringene som avgjorde kampen. Like etter pause smalt det fra Camara etter en lekker pasning fra Sandmoen, før Israelsson punkterte kampen med sin 2-0-scoring fra midtbanen kvarteret før slutt.

Gjestene i hvitt klarte aldri å komme nærmere enn Hellings styring like utenfor rett før slutt.

– En kontrollert og brukbar 2.omgang, men ingen makspresentasjon av oss. Men det er flere av disse gråværsdagene der det handler om å ta tre poeng, sier Thomas Berntsen.

Dermed er det duket for toppoppgjør når Vålerenga reiser til Ullern neste tirsdag.

KAMPFAKTA 

3.divisjon avdeling 2 søndag:

Vålerenga 2 – Mjøndalen 2 2-0 (0-0)

Intility Arena: 124 tilskuere.

Mål: 1-0 Ousmane Camara (51), 2-0 Erik Israelsson (74).

Dommer: Martin Bolstad, Bækkelagets SK

Gule kort: Erick Sagbakken, Mjøndalen

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug – Hans Jacob Thomsen (Jonas Levernes inn 88.), Brede Pedersen, Fredrik Holmé, Oskar Opsahl (Martin Bech Riisnæs inn 45.) – Brede Sandmoen (Jacob Flaten inn 86.), Felix Horn Myhre, Erik Israelsson – Osame Sahraoui (Elias Taubo inn 59), Sander Werni (Joacim Sereba inn 81.), Ousmane Camara.

Helgens serierunde: Lokomotiv Oslo-Follo 1-0, FK Tønsberg-Frigg 2-0, Halsen-Ready 1-3, Grei-Ullern 1-3, Ørn Horten-Lyn 2-1, Norild-Drøbak-Frogn 1-2.

Mer fra Dagsavisen