Sport

Osloderbyet som fortsatt lever: Lyn mot Vålerenga

Derbyene mellom Lyn og Vålerenga lever videre. I kvinneversjonen. Det er den versjonen som må dyrkes nå.

KOMMENTAR

Begge lag har ønsket å bli «Oslos stolthet». Det vil ingen av dem noen gang bli. Det ligger i sakens natur. Oslofolk vil aldri favne om ett lag. Vi vil tvert imot ha flere rivaler her i byen.

Lyn og Vålerenga samlet ofte 20.000 tilskuere i intense derbyer i starten av dette tusenåret. Men etter Lyns konkurs i 2010 og senere sportslig kollaps vil det ta mange år før Lyn og VIFs herrelag vil møtes på øverste nivå.

Derfor er det bare å favne om kvinneversjonen som skal ivareta denne duellen. Og alt tyder på at den bare vil vokse. Det er fortsatt øst mot vest. Klanen mot Bastionen. Akerselva midt imellom. Da disse to lagene møttes på Intility Arena i vår, kom det over tusen tilskuere. Lyn rappet elegant alle poengene etter sin ene scoring av effektive og smarte Runa Lillegård. Et tap som irriterte VIF-miljøet grenseløst.

Men nå skiller det ti poeng på tabellen i Vålerengas favør foran søndagens møte på Grefsen stadion, dit kampen er flyttet på grunn av skifte av kunstgress på Kringsjå.

Nå er det Vålerenga som har størst fart i kroppen etter 3–0 seieren over Avaldsnes i kvartfinalen i cupen denne uka. Der Natasha Dowie scoret alle tre målene. 31-åringen er en viktig brikke i Vålerengas internasjonale stall som har spillere fra USA, England, Danmark, Nederland og Kamerun. Lyn har kun en svenske med et annet passe, for Lyn består primært av spillere som har gått gradene i Lyn siden satsingen der skjøt fart for ti år siden. I så måte er profilene på de to lagene vidt forskjellige. VIF-trener Monica Knudsen har en tung investor i ryggen, der har ikke Lyn-trener Ole Johan Aas.

17-åringene til disse lagene møttes også i årets Norway Cup-finale der laget fra øst sto igjen som vinner. Om det hangler blant gutta, er det orden på talentsatsingen på kvinnesiden i begge klubber.

Kvinnefotballen opplevde tidenes beste VM, nå vil interessen gradvis vokse rundt klubbene også. Og Lyn mot VIF er et godt objekt. Det kommer ikke 20.000 til Grefsen stadion søndag, men de som kommer vil skape en lun atmosfære mellom to lag som skal være forskjellige både i stil og framtoning.

Mer fra Dagsavisen