Sport

Martin Ødegaard med store bokstaver: Endelig!

KOMMENTAR: Martin Ødegaard har vært like beskjeden i sine uttalelser som han har vært lekende på banen. Hans utspill mot Ada Hegerberg er et veiskille i karrieren hans. Utenfor banen.

At han bruker sitt enorme nettverk på sosiale medier til å gi verdens beste kvinnelige fotballspiller så hatten passer, er mildt sagt overraskende. For er det noe norsk fotballs vidunderbarn har også vært kjent for, er det å unngå enhver kime til konflikt og eventuelle problemstillinger rundt hans egen karriere.

Når man blir Real Madrids eiendom flere år før man har tatt førerkort, blir noen slike.

Martin Ødegaards angrep på Ada Hegerberg på Instagram kommer altså bare få dager før VM spakres i gang i Frankrike og før Norge skal ut i ny viktig EM-kvalifisering. Utspillet ble den store snakkisen i fotball-Norge, og ikke minst hos jentene som forbereder lørdagens VM-premiere. Utspillet var en klokkeren langpasning til landslaget og en ren sklitakling på Ada Hegerberg.

Utspillet kom som en reaksjon på tidsskriftet Josimars intervju med Ada Hegerberg der hun utdyper litt kritikken hennes av driften av landslagene. Ja, intervjuet ble gjort for lenge siden, men det er publiseringstidspunktet som er avgjørende. Og Hegerberg visste at bladet ville komme ut rett før VM.

For målt i medieeffekt er timing avgjørende. Bare spør Vegard Ulvang og Gerhard Heiberg om deres såkalte IOC-utspill foran Lillehammer-OL. Begge intervjuene var gjort flere måneder i forveien, men ble publisert uka før OL åpnet og skapte full krise mellom Lillehammer-arrangøren og IOC.

Ødegaard hadde rådført seg med og vist Lars Lagerbäck det han hadde skrevet før det ble publisert. Da får vi gi ros til landslagssjefen for at han støttet Martins ytringsfrihet. - Han bare vokser som person i mine øyne, sa Lagerbäck på torsdagens pressekonferanse.

Martin Ødegaard er ingen barnestjerne lenger. Han er en voksen fotballspiller som har sin beste klubbsesong bak seg. Det er mange spekulasjoner hvor veien går videre. Store idoler har stor makt når de sprer sine budskap. Det har som sagt Martin Ødegaard vært forsiktig med. Inntil nå.

Ada Hegerberg og Martin Ødegaard er Norges to største fotballnavn. Under VM fotball-VM for kvinner skal Hegerberg være ekspertkommentator og spaltist. Hvordan vil hun ytre seg der? Hun sa nei til landslaget etter EM for to år siden etter null mål og null poeng. Siden har hun rett og slett etablert seg som verdens beste fotballspiller. Hun har opplagt gjort mye riktig.

Vi tror ikke Martin Ødegaard blir noen ny Zlatan Ibrahimovic i sin framtoning. Men med dette utspillet har han vist oss evnen å snakke rett fra levra. Den evnen har vi ventet på! Kanskje det hjelper fotballjentene i VM og kanskje det til og med på sikt bringer Ada Hegerberg tilbake til landslaget? Det hadde vært noe.