Sport

– Skulle Berit Kjøll betalt dette selv?

– Jeg har den aller beste samvittighet for hvordan pengene blir brukt i norsk håndball, sier presidenten Kåre Geir Lio, som fikk Berit Kjøll valgt som ny idrettspresident.

Kåre Geir Lio på talerstolen på Idrettstinget der han argumenterte for valget av Berit Kjøll.

Han hadde ikke ventet den støyen som har oppstått etter Idrettstinget da det ble avslørt at Håndballforbundet betalte regningen på 85.000 kroner for å hjelpe Berit Kjøll i innspurten.

– Det var vår forpliktelse etter å ha sendt henne ut i krigen tre uker før tinget. Det hadde vært mye verre om hun måtte betale dette sjøl, da ville vi fått en situasjon der bare de rikeste vinner fram. Vi har vært åpne om dette hele veien, sier Lio til Dagsavisen.

Kommentar: «Ikke en celle i min kropp kan identifisere seg med Kjøll»

Til aktivitet

Han sier pengene gikk til ekstern hjelp for å skrive pressemeldinger, lage talepunkter og litt medietrening.

Kritikken om at slike penger i stedet skulle gått til aktivitet, synes han er urimelig.

– Hver krone klubbene får inn på dugnad går til tre hovedområder: 1. Lagets og klubbenes aktivitet. 2. Halleie. 3. Avgifter til regionen for deltakelse i serier og cuper. Vi har et veldig ryddig system for dette, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er motytelsen?

Lederen av håndballgruppa i Klepp IL, Svein Axel Johannessen, er en av få klubbledere i organisasjonen som har stilt kritiske spørsmål.

– Jeg skjønner ikke hva som var motivet. Og det reiser etiske spørsmål: Hva er motytelsen?, spør Johannessen, som understreker at han synes håndballen i det daglige drives etter verdibaserte, sunne prinsipper.

– Men her burde vi vært informert på vårt eget ting, sier han.

Les også: Stensbøl om valget av Kjøll: – Går seg vill i idrettens verdigrunnlag

Svaret til Stensbøl

Lio avviser at det ligger inne noen forventninger om motytelser. Forbundet ønsket seg en annen presidentkandidat enn det valgkomiteen hadde konkludert med.

– Motytelsen er ingenting. Selvfølgelig ikke, svarer håndballpresidenten.

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl sa til Dagsavisen lørdag at han tror vi har sett et veiskille. Han frykter at en ny kultur for valg av ledere er innført. Det bryter med tradisjonen og grasrot-kulturen i norsk idrett.

– At Kjølls støttespillere nå sier at det holder at hun informerer om pengebruken i bakkant, viser at de har skjønt lite av idrettens verdigrunnlag, sa han

Lio slår tilbake.

– Ja, Bjørge Stensbøl kjenner norsk idrett svært godt. Hvor mange hundre millioner brukte han på i hemmelighet få fram ny skismøring, nye hoppdresser og annet utstyr som ingen andre skulle få tilgang til. Hvor lå den etiske standarden da, spør han.

Berit Kjøll ble valgt med to stemmer smargin foran valgkomiteens kandidat Sven Mollekleiv på Idrettstinget på Lillehammer 26. mai. Det første møtet i det nye idrettsstyret blir holdt i slutten av juni.