Sport

Haaland - Honduras 9-0. Og laget vant 12-0

(Norge U20 - Honduras 12-0). Erling Braut Haaland scoret utrolige ni mål da Norge knuste Honduras 12-0 i sin siste gruppespillskamp i U20-VM torsdag. Dermed lever håpet om åttedelsfinale.

Lublin, Polen 20190530.
FIFA U-20 VM i fotball 2019: Norge - Honduras (12-0). Norges Erling Haaland feirer 9-0 i VM-kampen i fotball mellom Norge og Honduras på Lublin Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Av Kristian Müller Andersen

Med fire mål i første omgang og fem scoringer etter hvilen ble Haaland historisk og den store helten for de norske U20-gutta.

Utrolige ni mål har ingen scoret i en og samme VM-kamp på U20-nivå tidligere. 18-åringen satte rekord etter å ha passert brasilianske Adailton, som hadde seks i 1997. Det gjør han også naturlig nok til toppscorer i turneringen til nå.

– Vi klarte endelig å få ut det vi kan og har inne. Vi spiller vårt spill, da ser du hvordan det går. Jeg skulle gjerne hatt tosifret selv, jeg skal ikke nekte for det, men det ble ni og jeg er fornøyd, sa Haaland til  NRK.

Seieren er den største i U20-VM noen sinne.

Mulig avansement

Med storseieren har Norge fortsatt mulighet til å gå videre til åttedelsfinalen som en av fire gruppetreere. Det vil ikke bli avgjort før fredag når de siste gruppespillskampene spilles.

Etter å ha tapt de to første VM-kampene måtte Norge vinne for å ha en mulighet til å avansere fra gruppespillet. Kampen om 2.-plassen var allerede tapt, men også de fire beste av de seks gruppetreerne går videre til åttedelsfinalen.

Norges sjanser var ikke store etter null poeng og 1-5 i målforskjell, men mot Honduras var målet å vinne og å forbedre målforskjellen i et siste håp.

Pangstart

Pål Arne «Paco» Johansens menn fikk en drømmeåpning i polske Lublin. Allerede etter seks minutter satte Braut Haaland inn 1-0 etter å ha blitt servert av Jens Petter Hauge. Det var hans første mål i U20-VM.

Kun to minutter senere var Haaland på farten igjen. Salzburg-angriperen vant ballen høyt i banen og satte inn 2-0, men så skulle VAR i aksjon. Dommeren sjekket reprisen, som viste at Haaland dyttet en Honduras-spiller, og målet ble annullert.

Norge fortsatte å presse på og skapte flere halvfarligheter. Etter 19 minutter timet Haaland et løp perfekt og fikk kula i bakrom fra Tobias Børkeeiet. Den tidligere Molde-spissen dunket kula mellom beina på keeperen, og denne gangen ble målet stående.

Drøye ti minutter senere dunket kaptein Leo Skiri Østigård inn 3-0 etter en corner fra Tobias Christensen. Minutter senere skaffet Haaland et straffespark, som han selv ekspederte enkelt i mål. Hattrick-helten ga seg ikke med det og hamret inn 5-0 etter en ny assist fra Hauge like før pause.

Fem i andre

37 sekunder etter hvilen sendte Hauge selv inn 6-0. Kun fire minutter senere serverte samme mann Haaland nok en gang. 18-åringen stormet fram og dunket inn 7-0.

Vondt ble til verre for Honduras, som fikk en spiller utvist minutter senere. Med 24 minutter igjen å spille pirket Haaland inn nok en scoring, hans sjette for dagen.

Dermed lå han likt med Adailtons rekord som lød på seks mål i én U20-kamp i VM.

Snaue ti minutter senere holdt han på å overta rekorden for seg selv, men krysstanga sto i veien. 18-åringen ga seg ikke og med 14 minutter igjen ble han historisk med sin sjuende scoring.

Redusert til ni mann

Eman Markovic fikk æren av å score 10-0-målet, før Haaland utrolig nok scoret 11-0 med noen få minutter igjen på klokka. Der Honduras håpet at kampen var over, dukket Haaland opp atter en gang og scoret sitt niende mål.

Like før slutt ble Honduras redusert til ni mann da Everson Lopez taklet Markovic stygt i knehøyde.

Kampresultatet gjør at Norges målforskjell er 13-5. Om Norge går videre, avgjøres fredag. Da spilles de siste kampene i de andre gruppene.

Fotball VM-sluttspill menn U20 i Polen torsdag:

Gruppe C: Norge - Honduras 12-0 (i Lublin), New Zealand - Uruguay 0-2 (i Lodz).

Sluttstillingen etter tre runder: 1) Uruguay 9 (7-1), 2) New Zealand 6 (7-2), 3) Norge 3 (13-5), 4) Honduras 0 (0-19).

Senere kampstart: Gruppe D (20.30): Nigeria – Ukraina (i Bielsko-Biala), USA – Qatar (i Tychy).

De to beste i hver gruppe og fire beste treere (av seks) til åttedelsfinaler.