Sport

Endelig tid for sykkel!

Det er vår og vi kan omsider ta ut sykkelen fra skjul og kjeller, fra garasje og loft. Der har våre kjære tohjuling stått og hvilt seg siden tidlig i høst og nå trenger den en liten stell.

Dette gjør du:

1.       1.  Start med en rundvask med varmt zalovann og svamp eller klut.

2.       2.  Sjekk gir og bremser.  Drypp eller spray olje på de bevegelige delene og inn i bremsevaierne om det trengs.

3.       3.  Sjekk lufttrykket i dekkene. Å ha for lite luft i dekkene er kanskje den vanligste feilen mange gjør.

4.       4.  Rens kjedet for sand og skitt og smør det godt.

Mange steder er det fremdeles mye grus igjen på veiene etter litt overivrig strøing i vinter. På slikt underlag er det lett å miste styringen ved brå svinging og nedbremsing. Da kan du rett og slett gå rett på trynet, noe undertegnede vet mye om.

Vi anbefaler derfor våre lesere om å ta det litt rolig med syklingen inntil kommunens feiebiler har vasket veiene skinnende rene til 17. mai.

Her er det fristende å skyte inn en liten anekdote fra egen oppvekst i miljøhovedstaden:

Jeg kom syklende oppover Apalveien i retning av Blindern med blikket ned mot «den grå asfalt», som en poet så treffende beskrev den. Jeg var sant og si veldig langt inni egne tanker.

Plutselig smalt det skikkelig! Jeg datt av sykkelen og ble liggende å lure på hva som hadde skjedd.

Gjett hva?

Jeg hadde kjørt rett inn i den eneste parkerte bilen i hele veien, en mørk blå Opel Kadett.

Og dermed lå jeg der og sprellet, heldigvis uskadd.

Se dere for når dere sykler, det er moralen.

Men mai kan være lunefull og kald, så mange gjør nok best i å vente til varmen kommer med å sette seg på sykkelsetet og ta en lite runde i nabolaget.

Da kan det fort bli både juni og juli før hjulene får asfalt å rulle på. En liten trill bort til butikken for å kjøpe is er da en passelig tur.

Det er hyggelig å sykle. Men ikke for langt.