Sport

Glem danskebåten. To menn vil heller svømme de 120 kilometrene over Skagerrak

Den ene går på krykker, den andre er dobbelt skulderoperert. Nå planlegger de å svømme hele veien fra Danmark til Norge.

– Null problem. Man bruker ikke beina i langdistansesvømming. De bare henger der, sier danske Per Kristensen (58) til Jyllands-Posten, når journalisten der måpende påpeker at ehm, du går jo på krykker?

Sammen med Anders Vestergaard (52), også han dansk, og operert i skuldrene to ganger, planlegger han å svømme de rundt 120 kilometrene fra Danmark til Norge. Fra Hirtshals til Kristiansand, samme løypa som danskebåten.

Tolv mil til sjøs

Bare minus båten. Ingen taxfree, ikke noe danseband, definitivt ingen lugar. De tolv milene, som fort kan bli lengre dersom havstrømmer eller feilnavigering fører dem av kurs, skal svømmes.

Tenk bølger. Brennmaneter. Kulde. Flere bølger og mer salt. Uten toaletter.

– Å tisse er ikke noe problem. Men skal vi noe mer, må vi gjøre noe vi aldri har prøvd før, nemlig å vrenge av våtdrakten og skite i havet, ler Per Kristensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Bildet er en faksimile fra Facebook, der du også kan følge Anders Vestergaard og Per Kristensens (t.h.) forberedelser til svømmeturen Danmark-Norge. Lenke nederst i saken.

To døgn

To døgn er det forventet at turen skal ta dem. Da svømmer de rundt 3000 meter i timen, ikledt våtdrakt, badehette og svømmebriller. Ingen hjelpemidler er tillatt. Time ut og time inn, natt som dag. De får spise og drikke, men har ikke lov å hvile seg ved å henge i båtripa eller gripe fatt i personen som gir dem maten.

– Rundt 95.000 crawl-tak, regner vi med at turen vil ta, sier de to svømmerne til Jyllands-Posten.

Å tilbringe to timer og et kvarter på katamaranen, eller tre timer og et kvarter på ferja Hirtshals-Kristiansand hadde unektelig vært mye enklere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke familie

I stedet skal Anders og Per ha med to følgebåter. Mannskapet på ti-tolv personer skal bistå svømmerne med navigasjon, mating og oppmuntring. Familien får ikke bli med.

– Jeg er glad i kona, men det er ikke hun som motivere meg best når jeg er trøtt. Det må være noen jeg kan brøle til, sier Andres Vestergaard til Jyllands-Posten.

Drakk «inni helvetes mye»

Til Jyllands-Posten forteller de to svømmerne hver sin dramatiske forhistorie.

Per Kristensen hadde jobbet 16 år i bank, men nylig blitt bonde i stedet. Han hadde overtatt sine foreldres gård, kjøpt flere andre gårder, og satt med et vellykket foretak med 250 kyr og overnattingsplass til 52 gjester da ulykken inntraff.

På en joggetur nyttårsdag 2012 ble Per påkjørt av en bil. Bilisten stakk, og Per lå alene igjen i grøfta, med overstrukket akillessene og væske i beinet. Han ble operert sju ganger, men nerve- og lymfesystemet var ødelagt.

Alt falt i grus. Uten helse til å drive gårdene, gikk Per Kristensen konkurs.

– Jeg fant ut at det som hjalp var å drikke en inni helvetes mange bayere, sier han til Jyllands-Posten.

Andre dansker i nyhetene: Dansker kjørte kjørte feil, endte med bil i alpinløypa

Arbeidsledig pillesluker

Omtrent samtidig gikk Anders Vestergaard gjennom sitt personlige mareritt. Etter uenigheter med ledelsen i firmaet der han hadde hatt ymse mellomlederstillinger, ble han sagt opp på dagen. Brått sto han uten penger, mål eller mening, med ansvaret for kone og to barn.

Identiteten raste sammen. Du har posttraumatisk stressyndrom, PSTS, sa legen han gikk til.

– Jeg holdt meg unna alkohol, men måtte ha piller for å sove, sier Anders til Jyllands-Posten.

Lest denne?: Spilleragent raser mot Real Madrid-fansen: – Supporterne burde kysse føttene hans

Mening i trening

Så fant de svømmingen. Gikk begge ned over tjue kilo hver, og begynte å trene for alvor. Fant etter hvert hverandre, og ble kompiser. Nå også med et felles mål.

– Dette prosjektet gir livet mitt mening og verdi, sier Per Kristensen.

– Om vi ikke klarer å gjennomføre, er det ikke noe nederlag likevel. Anerkjennelsen ligger ikke i de to døgnene til havs. Det er månedene med forberedelse, disiplin og dedikasjon vi er stolte av, sier Anders Vestergaard.

Les kommentar: Derfor er Vålerenga gode (DA+)

81 år gammel rekord

Planen er å svømme i juli eller august, da havet er varmest, men den nøyaktige avreisedatoen vil avhenge av vær og havstrømmer. Klarer de to mennene å komme seg fra Danmark til Norge, vil de sette ny dansk rekord for lengste uavbrutte svømmetur. Den nåværende rekorden har Jenny Kammersgaard, som for 81 år siden svømte 110 kilometer i havet.

Du kan følge de to danskenes rekordforberedelser på Facebook her

Mer fra Dagsavisen