Sport

Sundby tok sitt første mesterskapsgull

Martin Johnsrud Sundby avsluttet vanvittig sterkt på 15 kilometer klassisk i løssnøen i Seefeld og tok sitt første individuelle VM-gull i karrieren.

Sundby åpnet beskjedent og lå på 3.-plass, 13,9 sekunder bak Aleksandr Bessmertnykh, etter 9,8 kilometer, men nærmet seg kilometer for kilometer, meter for meter, på slutten av løpet.

I mål var 34-åringen 2,9 sekunder foran russeren. Seieren er Sundbys første individuelle gull i et internasjonalt mesterskap, i hans sjette VM. Seieren var også Sundbys første denne sesongen.

– Dette var veldig spesielt. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mye følelser involvert i idrett, men det var en spesiell følelse, sier Sundby til NRK etter målgang.

– Jeg hadde håpet at dette skulle skje før, jeg har jobbet ekstremt hardt. Og så kommer det i år, liksom. Det er helt sykt, jeg skjønner ingenting. Jeg er «speechless», fortsetter Sundby.

Les også: «Hvorfor heier vi ikke på Martin Johnsrud Sundby?»

Bak til 13 km

Bessmertnykh ledet på samtlige passeringer fram til 13 kilometer, og var på det meste 18,3 sekunder foran Sundby, etter 7,5 kilometer. Russeren fikk det tøft på slutten, men tok sølv og tangerte med det sin beste plassering i et individuelt renn i karrieren. Den regjerende verdensmesteren Iivo Niskanen tok bronse.

Didrik Tønseth lå lenge an til å kjempe om medalje, og var nummer tre etter 13 kilometer, bare 7,1 sekunder bak Bessmertnykh. På de siste to kilometerne kollapset nordmannen, som til slutt ble nummer fem, hele 24,3 sekunder bak Sundby.

Visste ikke

– Jeg hadde ingen formening om hvordan jeg lå an. Det var som alltid mange rare meldinger ute der. Jeg følte jeg var ordentlig seig de første 4-5 kilometerne. Det føltes ut som en møkkadag i dag. Så kjenner jeg det løsne ut på andrerunden og at jeg nærmer meg teten. Jeg trodde jeg kjempet om bronse. En helt sinnssyk følelse, sier Sundby.

Sjur Røthe ble nummer sju, mens Emil Iversen endte på 10. plass.

Saken oppdateres

Fakta om Martin Johnsrud Sundbys medaljer:

Dette er Martin Johnsrud Sundbys 13 medaljer i OL (2-2-1) og VM (3-3-2):

Individuelt:

Gull: 15 km klassisk i VM i 2019.

Sølv: 30 km skiathlon i OL 2018, 30 km skiathlon i VM 2017, 15 km klassisk i VM 2017, 30 km skiathlon i VM 2013.

Bronse: 30 km skiathlon i VM 2019, 30 km skiathlon i OL 2014, 15 km klassisk i VM 2011.

Lag:

Gull: 4 x 10 km stafett i OL 2018, lagsprint i OL 2018, 4 x 10 km stafett i VM 2017, 4 x 10 km stafett i VM 2011.

Sølv: 4 x 10 km stafett i OL 2010.

Jørn H. Skjærpe

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen