Sport

Vintersykling må avvikles

Den offentlig støttede målsetningen om vintersykling i Oslo og omland er en gedigen fiasko som koster fellesskapet store summer. Satsingen bør enten stanses umiddelbart eller så må det rødgrønne byrådet gå av.

Med Statens Vegvesen Region Øst og Syklistenes Landsforening på laget markerte Bymiljøetaten den såkalte Vintersykkeldagen 8. februar i Oslo. Da stakk en håndfull syklister innom miljøpaviljongen ved Oslo S. og fikk fikset lastesyklene sine gratis med en skvett sykkelolje attåt.

Lite tyder på at det var noen suksess. Nøyaktig hvor mange glade vintersyklister som var innom vites ikke, men et par titalls er vel antakelig i nærheten av det riktige. Vi noterer at 65 var påmeldt på facebook.

I selve Oslo bor det nå til informasjon 680.000 mennesker. Av disse er det snakk om promiller som noen gang setter seg på et sykkelsete om vinteren.

Likevel bruker Oslo kommune store beløp på å måke sykkelfelt og sykkelveier etter hvert eneste mikroskopiske lille snefall. Snefall som selv barnehageunger hadde klart å forsere med sine trehjulssykler om de hadde fått lov til å sykle ute om vinteren på isglatte underlag.

Det får de takk og pris ikke - foreløpig.

Mange fortau og veier har samtidig vært ufremkommelige i lange perioder i januar og februar av mangel på snerydding. Det mener vi i Syklistaksjon 2019 er en uforsvarlig prioritering og en utilgivelig skandale.

For vi så det i fjor og vi ser det i år: Det er knapt en vintersyklist å se på sykkelveiene eller andre steder i og rundt Oslo. Talsmannen for Syklistaksjon 2019 reiste selv nylig kollektivt med buss og trikk fra Bærum til Ekeberg og så på hele strekningen kun en enslig syklist i sentrum. På returen i bil så han ingen.

Folk flest skjønner at den innbitte troen på at vi i Osloområdet skal sykle om vinteren i store flokker er et selvbedrag av dimensjoner. I Syklistaksjon 2019 har vi da heller ikke truffet en eneste nyfrelst vintersyklist i det siste som har uttrykt begeistring for denne innovative måten å komme seg på jobb eller fest på.

Vintersykling er rett og slett for de helt spesielt interesserte og promotering og tilretteleggelse for dette i stor skala skal ikke belastes den alminnelige skattebetaler eller bompengebetaler slik det gjøres nå.

Når noen for alvor avdekker nøyaktig hvor mye av offentlige midler som nå sløses bort på dette årlig forventer vi høylytt bråk. Og krav om at medlemmene av byrådet gir slipp på sine millionlønninger og sykler beskjemmet hjem i natt og tåke.

Vintersyklingsviruset sprer seg akkurat nå til folk i styre og stell i hovedstadens nabokommuner og det må drepes før det sprer seg ytterligere.

Pål H. Christiansen

Talsmann for Syklistaksjon 2019 og tidligere medlem av Syklistens Landsforening.