Sport

Kronprinsen om avslutningen: - Helt typisk Lund Svindal

Kronprins Haakon mener Aksel Lund Svindal satte et utrolig punktum for en fantastisk karriere da sistnevnte lørdag tok VM-sølv i utfor.

ÅRE, SVERIGE 20190209.
Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud (t.v) mottar publikums hyllest etter premieutdelingen etter utforrennet for menn underVM alpint 2019 Åre. Svindal avsluttet sin aktive idrettskarriere med å ta sølv mens Jansrud tok gull og ble verdensmester.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Av Ole Henrik Tveten

ÅRE: Det var full fest for Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal på utøverhotellet etter dobbeltseieren der Jansrud knep gullet to hundredels sekund foran Svindal.

På kakefesten lørdag kveld deltok også det norske kronprinsparet sammen med barna, som har fått oppleve tre norske medaljer under sitt korte opphold i den svenske VM-byen Åre.

VM-rennet var Svindals siste som toppalpinist. 36-åringen legger opp etter en fantastisk karriere med blant annet fire OL-medaljer og ni VM-medaljer.

– Det er litt vemodig på en måte, men det er også et utrolig bra punktum for en fantastisk karriere. Jeg tenker det er litt typisk han. At han klarer å avslutte med en sølvmedalje i et VM, sa kronprins Haakon til NTB om Svindals avslutning på karrieren.

Kjempet mot tårene

Før kakefesten hadde de både fått med seg jubeldagen i bakken og en svært emosjonell medaljeseremoni, der «Gull-Jansrud» kjempet mot tårene under nasjonalsangen.

– Det var flere som kjempet mot tårene i dag, det var virkelig stort, sier kronprinsesse Mette-Marit, som også trakk fram at de nære vennene Jansrud og Svindal sto sammen på pallen.

– Det var utrolig flott, det også. Når man har kjent hverandre så lenge og jobbet så hardt … og så får de resultater som nå. Det er ikke annet enn fantastisk.

– Helt rått

Også fredag var kronprinsparet til stede i VM-bakken da Ragnhild Mowinckel tok VM-bronse i superkombinasjonen.

– Vi har fått med oss mye allerede, selv om vi ikke har vært her så lenge. Det var veldig gøy med damene i går, med Ragnhild som kjørte ned til en skikkelig imponerende tredjeplass, med sjuende beste tid i slalåm. Og så var det veldig gøy med Kajsa (Vickhoff Lie) på sjuendeplass, sier kronprins Haakon.

– Og i dag, selvfølgelig, med første- og andreplass, det var helt rått.

Kronprinsessen forteller at hun var nervøs under lørdagens utfor og svært glad for at det gikk så bra til slutt.

– Jeg er så takknemlig for at vi får være med å på dette. Å få være her og få møte hele laget, det har vært stort for oss. Det er gøy å se så mye idrettsglede.

Besiktiget løypa

Før selve rennet fikk kronprinsen være med på å besiktige VM-løypa, noe han også gjorde under OL i Pyeongchang. Også da ble det norsk dobbeltseier, men da med Svindal på topp og Jansrud som nummer to.

– Det var veldig morsomt å få se på løypa før de fikk kjøre og høre litt fra treneren om hvordan de hadde planlagt å kjøre de forskjellige svingene. Det er imponerende å høre hvordan de jobber, sier kronprins Haakon til NTB.

På spørsmål om det fristet å sette utfor selv, svarer kronprins Haakon at han nok ikke er god nok på ski til å kjøre løypa rett ned.

– Men jeg skjønner at det er gøy, og at det er et adrenalinkick å kjøre ned de bakkene. Men det er jo også veldig skummelt, rett og slett.

Søndag reiser kronprinsparet tilbake til Norge, men det er liten tvil om at de gjerne skulle blitt litt til.

– Dessverre blir vi ikke lengre enn det, avslutter kronprinsen.