Sport

Sykler skal stå inne om vinteren

Tommelfingerregelen om at sykler skal tas ut av skjul og kjellere etter påske bør gjelde nå som før i våre deler av verden. Helårs sykkelveier i Osloområdet er derfor unødvendig, mener Syklistaksjon 2019.

Det er lite bærekraftig å belaste sykler med å ferdes utendørs i vintersesongen i Norge. Lærdommen fra våre forfedre er særdeles klok og skapt ut fra erfaring gjennom århundrer med kulde, snø, is, slaps, grus, salt og andre gufne elementer og meteorologiske forhold som gjerne følger med den kalde årstid.

Alt dette gjør det lite hensiktsmessig og trygt å frakte spinkle og utsatte menneskekropper på enda mer spinkle innretninger av metall mellom hjem og arbeid, på fest eller rundturer i byen. Det innebærer overhengende fare for både egne og andres liv og helse, og veldig mye rust på rammer og de mest følsomme delene på farkosten.

Samme tommelfingerregel gjelder forøvrig også for motorsykler og mopeder.

Sykkelen setter vi derfor inn når kalenderen viser november måned. Vi vasker den varsomt med litt Zalo-vann, takker og bukker for en fin sesong og slukker lyset.

Nå kan vår høyt verdsatte sykkel stå der og drømme om en ny sommer med nok luft i dekkene og deg bak styret med flagrende hår i solnedgang.

Spesielt interesserte syklister må selvsagt få lov til å skli rundt på glatta på eget ansvar i vintermånedene. Men da må de sørge for å ha ansvarsforsikring og betale piggdekkgebyr.

Dette er noe vi i Syklistaksjon 2019 nå jobber hardt for at skal bli obligatorisk fra og med neste vinter.