Sport

Brå og Formo snakket sammen på dødsdagen

«Ivar Formo er død». Da Oddvar Brå så den meldingen på tekst-tv ble han helt lamslått. De hadde snakket sammen på telefon samme dag.

Bilde 1 av 3

Oddvar Brå og Ivar Formo var konkurrenter og venner helt fra de slo gjennom samtidig på begynnelsen av 70-tallet.

Vennskapet fortsatte og forsterket seg etter at karrieren tok slutt.

- Mange oppfattet oss som forskjellige som typer, men jeg husker hva Ivar sa til meg høsten 2006: Vi to er egentlig ganske like, fortalte Oddvar Brå da den nye biografien om ham ble presentert tirsdag.

Andre juledag

Dramaet i Nordmarka 2. juledag 2006, da Ivar Formo gikk gjennom isen og druknet er nøye beskrevet i Thor Gotaas biografi.

Det viser at vennskapet mellom dem var nært og  aktivt.

- Vi snakket sammen på telefon om formiddagen den dagen. Vi skulle jo feire nyttårsaften sammen, forteller Oddvar Brå.

Formo fikk en betennelse under foten samme høst, noe som forstyrret ham under trening. Men skøytegåing fungerte fint.

Fin skøyteis

Desember 2006 var som vanlig snøfattig, men isen la seg og det var fine skøyteforhold over hele Nordmarka.

Ivar Formo og samboeren Wenche Jacobsen kjørte til hytta ved Mylla like før jul og Formo gikk på skøyter på vannet der tre dager på rad.

Andre juledag var planen å gå fra Mylla til Skar, der sønnen og hans samboer bodde. Moren fylte 78 år samme dag og de skulle feire bursdagen hennes på Nordberg.

Sammen med hyttenabo Tore Heldrup Rasmussen la han avgårde og ruta var Mylla-Ølja-Tverrsjøen-Skarvevannet-Pershusvannet-Finntjern-Aklangen-Katnosa.

Der skulle hyttenaboen snu, mens Formo skulle fortsette alene.

Snakket om sikkerheten

Gotaas skriver: «De gikk vannene på langs, tok av skøytene på land og ruslet eller småløp videre. De fulgte rød merking. På enkelte såkalte smaler – som et trangt parti mellom Finntjern og Pershusvannet, virket isen tynnere for første gang. Da gikk Tore først fordi han veide minst.Ivar seilte etter, inntil bredden. De så at isen hadde båret skøyteløpere og tuslet i sporene deres. Det ga trygghet. I smalet ned til Katnosa knaket det i isen nær land, men de fulgte sporene.

- Vi gikk ned mot Katnosdammen og begynte igjen å prate om sikkerheten på isen. Jeg var litt urolig, likte ikke at han skulle gå resten av marka på ukjente vann. Han forsikret at han skulle være forsiktig og ta stavene av om han følte seg usikker, forteller Tore Heldrup Rasmussen i boka.'

De skiltes klokka 14.30 og Formo beregnet to og en halv time ned til Skar.

Han fortsatte til fots forbi Lille Sandungen, for så å krysse Store Sandungen på skøyter. Han gikk med staver og en liten sekk på ryggen. Planen var å gå turrennet Marcialonga i januar.

Ivar Formo kom aldri fram til Skar.

Funnet av pilot

Etter at familien hadde prøvd å ringe ham og selv lette etter ham, gikk alarmen og leteaksjon ble satt i gang.

En helikopter-pilot så en kropp ligge i vannet i Store Sandungen og Formo ble tatt opp av en råk klokka 22.10.

Obduksjonen viste at Formo hadde druknet. Sannsynligvis hadde han snublet og falt. Nesa var skadet og han hadde skrubbsår i ansiktet.

Stavene lå lenger borte på isen og hadde frosset fast. Isen var cirka 14 millimeter tykk.

På nyhetene ble det meldt at en mann var savnet i Nordmarka.

Etter at Oddvar Brå hadde lagt barna, slo han på tv og sjekket tekst-tv. Teksten lyste mot ham: «Ivar Formo er død».

Støtte ved skilsmisse

Thor Gotaas skriver videre: «Han skvatt og stirret som fjetret. Han så på skjermen uten å røre seg og uten å vite om han satt der i ti minutter eller en halvtime. Ivar, kjære Ivar, hadde gått gjennom isen på skøytetur og ble funnet død. Ivar, den sterke, greie og omsorgsfulle kameraten».

Formo hadde vært i Trondheim to måneder tidligere og hjulpet Brå med formaliteter etter en skilsmisse. De støttet hverandre i vanskelige perioder i livet og båndene dem i mellom ble bare sterkere.

Ivar Formo ble olympisk mester på femmila i 1976, mens Oddvar Brå aldri fikk olympisk suksess, men han fikk sin berømmelige VM-tittel på 15km  i Oslo i 1982.

- Brå gikk på jordbruksskole, mens Formo ble første landslagsløper med artium, sier Thor Gotaas, som har intervjuet over hundre personer i forbindelse med boka.

- Ivar ble en livsvarig venn het til han gikk bort, 55 år gammel, sier Oddvar Brå.

Mer fra Dagsavisen