Sport

Brås beste løp: En niendeplass

Hva var Oddvar Brås aller beste løp? En femmil der han ble nummer ni.

Bilde 1 av 4

Hva skjer når tre langrennslegender har invitert til treff via sosiale medier? Stinn brakke. Med mye latter.

Idrettskultur

Oddvar Brå, Juha Mieto og Thomas Wassberg, 70- og 80-tallets største skinavn samlet seg i Gyldendals auditorium onsdag for å snakke enda mer om Thor Gotaas allerede omtalte 380 ferske sider om Oddvar Brå.

Mannen som nye generasjoner får høre om mest på grunn av et mye omtalt stavbrekk. I 1982.

Men for dem som er opptatt av skisport som skandinavisk kulturfenomen var det en interessant observasjon midt i Oslo sentrum.

Der gamle skihelter var samlet sammen med en rekke andre profiler fra hele idretten, inkludert brødrene Kvalheim. De fikk høre om at Oddvar Brå like gjerne kunne blitt friidrettsutøver.

Han har løpt 10.000 meter under 30 minutter. Etter å ha trent i myra dagen før.

Fra tre til plast

Etter at Juha Mieto hadde snakket finsk så lenge at hele salen lot som de hadde skjønt hvert ord, og ga ham både latter og applaus før tolken overtok, kunne Oddvar Brå øse av sine minner og kunnskaper. Det er skrevet bøker om ham før, men ikke så grundig som denne.

Dramaet rundt overgangen fra treski til kunstfiber under VM i Falun i 1974 er mye omtalt, men ga også en anledning til å minne om hvilket press han følte.

Ombestemte seg

Som førte til at han rev den nye kontrakten med Fischer i stykker etter at den var signert.

– Jeg ble kontaktet i mai 1973 og reiste til Østerrike og fikk prøve dem. Jeg bestemte meg for å skifte til Fischer og skrev kontrakt. Men jeg merket jo på presset hjemmefra. Det var mange norske skifabrikanter som lagde treski. Det handlet om arbeidsplasser. Sjøl gikk jeg på Landsem, men de kunne ikke matche tilbudet fra Fischer. Jeg ombestemte meg likevel, fortalte Oddvar Brå.

Savnet støtte

Han savnet støtte fra Norges Skiforbund, og da dagens skipresident Erik Røste hørte det, ba han umideelbart om unnskyldning.

Foran den avsluttende femmila i VM i 1974 kunne også det norske laget få gå på plast. Men da var alle de beste skiene tatt.

– Den femmila er antakelig det beste rennet jeg har gått, kroppen bare lekte seg. Jeg mistet klistersmurningen og mistet festet på Kneissl-skiene, fortalte han.

For kunnskapen om hvordan disse skiene skulle prepareres, var mangelfull.

Bok nummer 32

Forfatter Thor Gotaas, som var guttunge da Oddvar Brå ble god skiløper på 70-tallet, har intervjuet en rekke personer som sto Brå nær.

- Det ble jo ikke i vinter i Norge før Oddvar Brå gikk på ski, sa Gotaas, som prøvde å finne samspillet og rivaliseringen melom Brå, Juha Mieto og Thomas Wassberg.

Mannen som Brå delte stafettgullet med etter stavbrekket i Kollen, Alexander Zavjalov, fulgte visstnok seansen via nett i Moskva.

- Da jeg slo gjennom som juniorløper fikk jeg vite at jeg trente for mye og ville bli utbrent, sa Oddvar Brå, som gjerne ville motbevise det.

Han tok sin første internasjonale juniormedalje i 1970 og tok sitt siste NM-gull i 1987, attpåtil i den nye teknikken, fristil.

Ville bli sliten

Juha Mieto, som la ut om sin oppvekst, sine opplevelser, sin størrelse og sin appetitt, kastet blant annet 60 meter i slegge og kunne drevet det langt i andre idretter.

- Men jeg ønsket å bli sliten. Og da var skigåing fint, sa han.

Thor Gotaas fikk ikke skikkelig svar på hvor mye finnen egentlig spiste, men han fikk vite at han hadde rekorden på diverse hoteller rundt om i verden. Rekorden i å forsune seg fra buffetene.

Så på Sportsrevyen

Thomas Wassberg, som er oppvokst fem kilometer fra grensen til Norge, var i Holmenkollen som tilskuer første gang som 11-åring. I 1982 ble han verdensmester på femmila samme sted.

- Vi fikk jo inn norsk tv, og jeg husker Sportsrevyen hadde reportasjer fra langrennssamlingene på Pellestova. Langrenn var stort, sa Wassberg, som innrømmet at han  var sin egen trener i hele karrieren.

Men han hadde ekstra respekt for Thomas Magnusson som gikk opp løypene før Wassberg slo gjennom. Magnusson kunne gå tolv mil på ski hver dag.

- Det kunne ikke jeg henge med på, sa Wassberg.

Hilsen fra Ulvang

Også Vegard Ulvang var på plass og hadde lest manuset før boka ble gitt ut. Han kom inn på landslaget da Brå var i ferd med å avslutte sin karriere.

- Sporten har sine kulturbærere og her sitter tre av dem. Samtidig er sporten i endring hele tiden og det må vi la oss fascinere av, sa han i sin hilsen.

Han fortalte at han så Juha Mieto første gang som 10-åring under et renn ved Enaresjøen.

Oddvar Brå følger sporten tett og er også svært aktiv fortsatt, nå som 67-åring.

Stavbrekket må han innrømme han har snakket nok om. Han håper han huskes for skirennene han gikk også.

Oppmøtet tyder på at han lykkes.

Mer fra Dagsavisen